Rusijos įspėjimas skausmingas, bet neužkertantis kitų rinkų

Verslininko Viliaus Kaikario pasisakymai apie Rusijos įspėjimus negaminti sūrio, dešros, nesiųsti grūdų, sojos, viešumoje sukėlė daug diskusijų, ar iš tikrųjų reikia tikėtis Rusijos veiksmų prieš Lietuvos pramonę, kaip Lietuva turi reaguoti į šių dienų tiek šalies viduje, tiek pasaulyje vykstančius pokyčius. Galimus Rusijos veiksmus ir jų poveikį Lietuvai komentuoja Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Bronius Markauskas.

Žemės ūkio rūmų viceministro nuomone, visus Rusijos veiksmus lems mūsų politiniai sprendimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žemės ūkio rūmų viceministro nuomone, visus Rusijos veiksmus lems mūsų politiniai sprendimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Pieno ūkis“

2014-03-14 17:07, atnaujinta 2018-02-15 10:16

„Kalbant apie V.Kaikarį, jis išsakė savo nuomonę, manau, viską gerai apsvarstęs, padaręs išvadas, ką objektyviai vertinant buvo galima numatyti. Išsakyto Rusijos įspėjimo iš tikrųjų buvo galima tikėtis, o galimi veiksmai – tikrai skausmingai paveiktų Lietuvos eksportuotojus. Neaišku, kaip kas vyks, tačiau dabartiniai Rusijos veiksmai su Klaipėdos uostu akivaizdžiai rodo, kad situacija tikrai grėsminga“, – sakė B.Markauskas.

„Vis dėlto, dėl įspėjimų negaminti, tai reikia suvokti kitaip. Negaminti neįmanoma, šiuo atveju viskas labiau orientuota į tai, kad bus stabdomas eksportas į Rusiją. Jei taip ir atsitiks, vėl Lietuvos eksportuotojams teks ieškoti naujų rinkų, naujų partnerių.

Pienininkai jau yra susidūrę su tokia situacija, kai pieno ir jo produktų eksportas buvo sustabdytas iki naujųjų metų. Tik tuo metu situacija buvo geresnė, šiuo atveju būtų ženkliai sudėtingiau. Kaip žinoma, žiemos sezonu pieno būna mažiau, o dabar jo tik daugės, reikės viską realizuoti. Vis dėlto, pienininkai nuolat ieško naujų rinkų, klientų, kas šiuo atveju turi būti ypač aktualu.“ – prisiminė Rusijos pieno importo apribojimus Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas.

„Žinoma reikia orientuotis į Aziją, nepamirškim didelės Europos Sąjungos rinkos, taip pat Jungtinių Amerikos Valstijų. Nors ir bus skausminga, bet atsiras naujos rinkos, naujos galimybės. Juolab, kad pieno produktų pasaulio rinkose trūksta.

Kalbant apie Rusijos veiksmų padarinius, svarbu bus ne tik eksporto, tačiau ir kiti klausimai, pavyzdžiui dėl pieno supirkimo kainų, jas tikrai paveiktų susiklosčiusi situacija,“ – teigia B.Markauskas.

„Nepamirškim, kad Rusija – didelė rinka, ji nepasigamina tiek pieno ir mėsos, kiek reikalauja paklausa. Todėl manau, kad Rusija manipuliuos. Ji nestabdys viso importo. Lietuva nukentės šiuo atveju, nes ženkliai ryškiau reiškiasi Ukrainos ir kitais politiniais klausimais. O tokios šalys, kaip Vokietija, Prancūzija, Danija, Olandija neturėtų nukentėti, jų produkcija bus importuojama. Vis tik tai yra prognozės, tikroji situacija bus ateityje, dabar galime tik pasverti savo galimybes ir realiai planuoti veiksmus“, - kalba B.Markauskas.

Žemės ūkio rūmų viceministro nuomone, visus Rusijos veiksmus lems mūsų politiniai sprendimai, o kiek truks galimi draudimai neįmanoma prognozuoti, jie gali užtrukti tikrai ilgai. Vis dėlto, didžiulė problema šioje vietoje ta, kad iš rinkos išeiti visada yra lengviau, o į ją sugrįžti – tikrai sunkus procesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.