Ūkio banko kreditoriai išsigandę, tik V.Romanovas – ramus

Už dvylika tūkstančių litų Ūkio banke akcijų įsigijusi vidutinio amžiaus kaunietė nebuvo įleista į kreditorių susirinkimą, antradienio rytą prasidėjusį Kauno „Girstučio“ teatro salėje.

Ūkio banko kreditoriai sunerimę, abejoja, ar pavyks atgauti indėlius.<br>P.Mantauto nuotr.
Ūkio banko kreditoriai sunerimę, abejoja, ar pavyks atgauti indėlius.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys, Arūnas Karaliūnas

Mar 18, 2014, 10:28 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:12 AM

Paaiškėjo, jog jai nebuvo pranešta nei apie susirinkimą, nei apie tvarką, kaip patekti į kreditorių sąrašus. Dauguma portalo lryts.lt kalbintų indėlininkų, net buvę Ūkio banko darbuotojai sakė mažai turintys vilties atgauti pinigus ir bėrė priekaištus buvusiam Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) vadovui Vladimirui Romanovui.

Susirinkimas turi išrinkti kreditorių komitetą iš 7 narių.

Net 5 vietos kreditorių komitete numatytos valstybės įmonei „Indėlių ir investicijų draudimas“. Rinkti komiteto nariais taip pat bus siūloma Ūkio banko darbuotojų atstovą Šarūną Kraujalį ir bendrovę „Lifodas“.

Kauno apygardos teismas bankroto bylą Ūkio bankui iškėlė 2013-ųjų gegužės 2 dieną. Pernai spalio 17 dieną tas pats teismas patvirtino bendrą banko kreditorių finansinių reikalavimų sumą, kuri sudaro 1,439 mlrd. litų.

Didžiausią finansinių reikalavimų dalį sudaro įsipareigojimai antrosios eilės kreditoriui valstybės įmonei „Indėlių ir investicijų draudimas“ - 801 mln. litų.

Vienas Ūkio banko savininkų, prieštaringai vertinamas verslininkas V.Romanovas, kuriam prokurorai ketina pareikšti įtarimus, šiuo metu slapstosi užsienyje. ˙

Jam priekaištų negailėjo ir nemažai antradienį į kreditorių susirinkimą skubėjusių indėlininkų.

"Už visas šeimos santaupas įsigijau akcijų, už 30 tūkst.Lt, vargu ar jas atgausiu iki gyvenimo pabaigos, jeigu bus nustatyta tokia tvarka, kaip "Snoro" atveju, - būgštavo 64 metų kaunietis Ričardas.

Daugiau vilčių puoselėjo pensininkė Julija, sakydama: "Galbūt valstybė neleis skriausti senjorų? Bankui patikėjau tiek pinigų, kad turėčiau sočia senatvę  ir anūkams šis tas liktų. Jei pinigų neatgausiu, liksiu be nieko".

Gerai apsirengęs vyriškis, prisistatęs buvusiu banko darbuotoju, nenoriai leidosi į kalbas su žurnalistu. bet neslėpė nuoskaudos ir kaltino buvusį faktinį banko savininką V.Romanovą: "Jis ir kitus žmones, ir mus, banko darbuotojus tarsi užbūrė, įtikino, jog bankas veikia stabiliai, bankrotas negresia. Laikėme čia indėlius, pirkome akcijas, nežinau, kada ir kiek pinigų pavyks atgauti", - kalbėjo vyriškis.

Labai nusivylusi buvo vidutinio amžiaus kaunietė, kuri turėjo dokumentus, rodančius, jog ji įsigijusi Ūkio banko akcijų už 12 tūkst.Lt.

Ji ne tik nebuvo įleista į salę ir neįtraukta į kreditorių sąrašus, bet iš jos dar reikalaujama mokėti mokestį už indėlio saugojimą žlugusiame banke.

"Aš nežinojau, niekas man nepranešė, jog reikėjo rašyti prašymą įtraukti mane į kreditorių sąrašus, pateikti pretenzijas. Apie susirinkimą sužinojau atsitiktinai, dukra rado informaciją internete. Neišmanau, ką dabar daryti", - išsigandusi guodėsi moteris.

Tris valandas trukusio susirinkimo metu, kaip ir buvo planuota, išrinktas 7 narių kreditorių komitetas. Susirinkime dalyvavo 85 kreditoriai, o raštu balsavo 174 kreditoriai, tačiau pastariesiems tenka tik 9,4 proc. visų reikalavimų.

Susirinkimo metu buvo pateikta pasiūlymų tiek dėl komiteto narių skaičiaus, tiek dėl konkrečių kandidatų, tačiau jiems nepritarta.

Ūkio banko bankroto administratorius Gintaras Adomonis pateikė 10 mėnesių veiklos ataskaitą ir pranešė apie planus tęsti banko turto pardavimo procesą. 

"Didžiausios vertės turtas, į kurį pretenduoja Ūkio bankas, yra užsienio šalyse. Tiek dėl sandorių struktūros, tiek dėl pačių turto objektų specifikos tai yra sudėtingiausi procesai, kurių sėkmė priklausys nuo daugelio faktorių", - kalbėjo G.Adomonis. Banko turto paieškos driekiasi į Rusiją, Ukrainą, Škotiją, Bosniją ir Hercegoviną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.