Iš V.Kaikairio verslo imperijos valstybei nubyra tik grašiai

Pasiūlymais pataikauti Rusijai garsėjančio Joniškio verslininko Viliaus Kaikario vadovaujama bendrovė „Šiaurės vilkas“, pasirodo, Lietuvai nėra jau tokia reikšminga, kaip bandoma pateikti.

V.Kaikaris nėra toks reikšmingas verslininkas, kokiu mėgsta dėtis.<br>R.Vitkaus nuotr.
V.Kaikaris nėra toks reikšmingas verslininkas, kokiu mėgsta dėtis.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Mar 27, 2014, 7:58 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:34 AM

Ši įmonė pernai Mokesčių inspekcijai pervedė panašiai tiek pinigų, kiek ir vidutinio dydžio vaikų darželis.

Į lyderius nepretenduoja

V.Kaikaris, Lietuvą pavadinęs nykštuke, kuri „negali dramblių kaimenėms nurodyti maršrutų“, pagrasino iškelti savo verslą į Estiją.

Jis aštriai sukritikavo Lietuvos politiką Rusijos atžvilgiu, o valdžiai pasiūlė pačiai uždirbti mokesčių mokėtojų pinigus.

Nors „Šiaurės vilkas“ ir yra viena didžiausių Lietuvoje grūdų prekybos ir logistikos bendrovių, tačiau ji pernai Valstybinei mokesčių inspekcijai pervedė tik 102 tūkstančius litų, neskaitant įmokų „Sodrai“.

Panašiai tiek prajusiais metais sumokėjo vidutinio dydžio vaikų darželis. Pavyzdžiui, tokią pačią sumą mokesčių inspekcijai pernai pervedė Kauno vaikų lopšelis-darželis „Gandriukas“.

V.Kaikario verslo imperija pernai net nepateko į 500 didžiausių mokesčių mokėtojų Lietuvoje sąrašą. Tarp krovinių vežėjų ši verslo grupė išsiskiria savo dydžiu, tačiau pagal sumokėtus mokesčius į lyderius net nepretenduoja.

Daug ar mažai?

Žinoma, bendrovė kur kas daugiau turėjo sumokėti „Sodrai“, kuri nesutiko atskleisti, kiek bendrovė yra pervedusi gyventojų pajamų, „Sodros“ mokesčių. Tačiau galima nesunkiai paskaičiuoti patiems.

Bendrovėje dirba 61 žmogus. Neoficialiomis žiniomis, vidutinis atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 1800 litų.

„Taigi bendrovė „Sodrai“ galėjo pervesti beveik milijoną litų. Daug tai ar mažai? Tai bent jau daugiau nei visi Lietuvos komerciniai bankai sumokėjo pelno mokesčio“, - palygino Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidenė Danguolė Pranckėnienė.

Be to, pasak jos, vežėjai daug perka degalų, ir tokiu būdu sumoka į biudžetą akcizo mokesčių bei PVM.

Susigrąžina iš biudžeto

Dalis verslininko grupei priklausančių įmonių iš valstybės susigrąžino daugiau nei įmokėjo.

Valstybė dosniai atseikėjo „Šiaurės vilko“ grupei priklausančiai bendrovei „Maltosa“. Ši užsiima salyklo gamyba. Pernai Švenčionėlių rajono bendrovė susigrąžino daugiau nei 800 tūkstančių litų, o užpernai net 2,7 milijono litų.

Tai matyti iš „Lietuvos rytui“ pateiktų Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenų.

Eksportuotojams grąžinamas PVM. „O pelną uždirba ne visi, todėl ir pervedamo mokesčio suma gali būti nedidelė“, - pastebėjo D.Pranckėnienė.

V.Kaikario verslo imperijos įmonės yra gavusios ir ES paramą. Pavyzdžiui, salyklo gamybos įmonė „Maltosa“ už ES paramą - daugiau nei keturis milijonus litų įsigijo naują gamybos įrangą. ES paramos bendrovė yra gavusi ir anksčiau.

Neišvengia ir skolų

Nepaisant to, kad iš valstybės verslo grupė susigrąžina nemažai lėšų, „Šiaurės vilkas“ neišvengia skolų. Pavyzdžiui, praėjusį mėnesį bendrovė Valstybinei mokesčių inspekcijai buvo skolinga vieną milijoną litų.

Tiesa, vėliau skola buvo padengta.

Nors „Šiaurės vilkas“ tėra smulkus mokesčių mokėtojas, jo savininkai laikomi vienais turtingiausių žmonių Lietuvoje.

Visas „Šiaurės vilko“ akcijas valdo V.Kaikario motina Palmyra Kaikarienė. Anksčiau ji buvo patekusi į turtingiausių Lietuvos moterų sąrašą, o jos turtas vertintas 25 milijonais litų.

Investuoja daug

Daugiausia Šiaurės Lietuvoje veikianti verslo grupė sėkmingai plečiasi ir investuoja į naujas veiklas. Pavyzdžiui, „Šiaurės vilkas“ neseniai įsigijo Latvijoje veikiantį prekybos tinklą „Daugavas delikatesas“, kurio tinklą sudaro 27 parduotuvės.

2012 metais V.Kaikaris „Skaistgirio“ žemės ūkio bendrovėje atidarė didžiausią Baltijos šalyse karvių fermą, į kurią investavo 18 milijonų litų.

Vienos didžiausių Lietuvoje grūdų prekybos ir logistikos bendrovių "Šiaurės vilkas" grupė pernai gavo daugiau pajamų ir uždirbo pelno. "Šiaurės vilkui" priklauso įmonės "Maltosa" (100 proc.), "Virčiuvis" (99,9 proc.), "Obeliai" (53,24 proc.), "SV Servisas" (100 proc.), "Stonovoj kolodez" (98 proc.) ir "Barley Agro" (100 proc.), kuri kontroliuoja Bazilionų žemės ūkio bendrovę (73,6 proc.). Prieš kelerius metus "Šiaurės vilkas" domėjosi "Alitos" įmonių grupei priklausančio "Anykščių vyno“ įsigijimu, tačiau sandoris neįvyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.