Spjūvis cenzūrai - dėl rusiškų kanalų perka palydovines antenas

Įrangą palydovinei televizijai pardavinėjančiose įmonėse kaista telefonai. Tie piliečiai, kurie tris mėnesius negalės matyti kai kurių rusiškų kanalų, spjauna į sutartis su kabelinės televizijos tiekėjais ir beldžiasi ten, kur jiems bus pasiūlyta išeitis iš padėties.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Apr 14, 2014, 5:39 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:23 PM

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimu, tris mėnesius Lietuvos teritorijoje draudžiama rodyti „NTV Mir Lithuania“ ir „RTR Planeta“ tas produkcijos dalis, kurios pagamintos Rusijos Federacijoje. Pirmuoju atveju draudimas galioja nuo kovo 22-osios iki birželio 21-osios, antruoju – nuo balandžio 8-osios iki liepos 7-osios.

„NTV Mir Lithuania“ transliacijų draudimas nurodytas dėl to, kad šios televizijos retransliuotoje laidoje buvo paskleista melaginga informacija apie 1991 m. sausio 13 d. įvykius Lietuvoje, tyčiojamasi iš Lietuvos žmonių bei niekinamas kovotojų už Lietuvos laisvę atminimas.

„RTR Planeta“ transliacija uždrausta dėl iškreiptai pateiktos informacijos apie Ukrainos įvykius.

Kaip lrytas.lt aiškino Lietuvos radijo ir televizijos komisijos patarėja viešiesiems ryšiams ir užsienio klausimams Birutė Keršienė, šių nurodymų laikosi visi retransliuotojai, išskyrus „Viasat“. Jos atstovai aiškina, kad „Viasat“ Lietuvos jurisdikcija negalioja, mat įmonė registruota ne Lietuvoje.

Komisijos manymu, "Viasat" sutartis sudaro su klientais Lietuvoje, todėl turi laikytis mūsų šalies nurodymų. 

Kaune veikiančios įmonės „Sagneta“ pardavimų vadybininkas Linas Jocius lrytas.lt sakė, kad po šio Komisijos sprendimo klientų, besidominčių palydovine televizija, skaičius išaugo penktadaliu. Daugiausia tai – 40-ies metų ir vyresni asmenys, dažniausiai – rusakalbiai.

„Žmonės sako: jei transliuotojai nesilaiko sutarties, tai ir klientas gali išeiti. Jiems uždrausti kanalai buvo tie, kuriuos daugiausia žiūrėdavo“, - pasakojo L.Jocius.

„Satmaster“ meistras montuotojas Leonidas Naumovas sako, jog norinčiųjų per palydovą matyti rusiškus kanalus daugiausia Vilniuje ir Klaipėdoje.

„Dabar kiekvieną dieną telefonas raudonuoja nuo skambučių. Perkančiųjų gal labai nepadaugėjo, bet klausinėjančiųjų – daug. Skambina ne tik rusakalbiai, tačiau jų – daugiausia. Žmonės nori matyti laidas, serialus, prie kurių pripratę. Jie būtų nieko prieš, jei atjungtų politines laidas – savo nuomonę turi“, - kalbėjo L.Naumovas.

Triskart daugiau besidominančiųjų galimybe per palydovinę televiziją matyti uždraustus rusiškus kanalus sulaukia ir Tvbox.lt. Jos administratorius Domas sako, skambina iš įvairių miestų, daugiausia – Vilniaus ir Kauno.

Anot Domo, žmonės ieško galimybės matyti dažniausiai žiūrėtus kanalus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.