Ir gulėdamas paplūdimyje gali gauti reikalingas siuntas

Išvykstu keliems mėnesiams į kitą šalį. Girdėjau, kad prireikus įgaliojimą kitam asmeniui už mane pasiimti siuntinį ar pašalpą galiu sudaryti ir internetu. Kaip tai padaryti? Kiek tai kainuoja?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 18, 2014, 4:35 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:07 PM

Kaip paaiškino Centrinės hipotekos įstaigos Sandorių registrų skyriaus vedėja Solveiga Brazauskaitė, tai išties įmanoma.

Ji pasakojo, kad įgaliojimą atsiimti siuntinį pašte neseniai internetu sudarė lietuvis, gyvenantis Indijoje, Delyje. Tam jam prireikė interneto ir prisijungimo prie internetinės bankininkystės kodų.

Žmogui, kuriam Indijoje gyvenantis lietuvis patikėjo už jį atsiimti siuntinį, nuėjus į paštą tereikėjo asmens dokumentų ir žinoti 10 skaitmenų įgaliojimo identifikavimo kodą, kuris suteikiamas įregistravus įgaliojimą Įgaliojimų registre. Ar toks įgaliojimas sudarytas, įgaliojime nurodytą įgaliotoją, įgaliotinį, terminą bei įgaliojimo pavedimo turinį, paštininkė patikrino Įgaliojimų registro duomenų bazėje.

Sudaryti įgaliojimą internetu galima nuo šių metų sausio 1 dienos.

Sudaryti įgaliojimą galima naudojantis Įgaliojimų registro paslauga „Įgaliojimo sudarymas ir registravimas Įgaliojimų registre“. Prie elektroninės paslaugos fizinis asmuo gali prisijungti interneto puslapyje www.igaliojimai.lt arba Centrinės hipotekos įstaigos interneto puslapyje www.hipotekosistaiga.lt pasirinkdamas nuorodą „Įgaliojimo sudarymas informacinių technologijų priemonėmis“, identifikavęs savo tapatybę naudodamasis elektronine bankininkyste, elektroniniu parašu ar kitomis saugiomis asmens identifikavimo priemonėmis.

Fizinis asmuo informacinių technologijų priemonėmis gali sudaryti ir duoti šiuos įgaliojimus: korespondencijai (konkrečiai – siunčiamiems pinigams ir pašto siuntiniams) gauti; darbo užmokesčiui ir kitoms su darbo santykiais susijusioms išmokoms gauti; pensijai (pensijoms) gauti; pašalpai gauti; stipendijai gauti; viešosioms ir administracinėms paslaugoms gauti.

Asmuo turi pasirinkti ir užpildyti vieną iš įgaliojimų ruošinių, kuriame reikia nurodyti įgaliojimo sudarymo valstybę bei miestą (kaimą), įgaliojimo terminą, įgaliojimo pavedimo turinį bei įgaliotinio (asmens, kuriam duodamas įgaliojimas) asmens kodą. Fiziniam asmeniui įvedus šiuos duomenis, elektroninė paslauga suformuos įgaliojimą, kuris Įgaliojimų registre bus įregistruotas asmeniui sumokėjus 6 Lt dydžio atlyginimą.

Apie įgaliojimo įregistravimą Įgaliojimų registre asmuo informuojamas jo nurodytu elektroninio pašto adresu. Apie įgaliojimo įregistravimą asmuo jo pageidavimu taip pat gali būti informuotas ir trumpąja SMS žinute (atlyginimo už informavimo trumpąja SMS žinute paslaugos dydis – 1 Lt).

Fizinis asmuo, kuris davė informacinių technologijų priemonėmis sudarytą įgaliojimą, įregistruodamas jį Įgaliojimų registre, naudodamasis elektronine paslauga, bet kuriuo momentu gali neatlygintinai įgaliojimą panaikinti pateikdamas Įgaliojimų registrui pareiškimą dėl įgaliojimo panaikinimo.

Elektroninė paslauga taip pat sudaro galimybę asmeniui, kuriam duotas informacinių technologijų priemonėmis sudarytas įgaliojimas, bet kuriuo momentu šio įgaliojimo atsisakyti. Įgaliotinis (asmuo, kuriam duotas informacinių technologijų priemonėmis sudarytas įgaliojimas), norėdamas atsisakyti įgaliojimo, naudodamasis elektronine paslauga, Įgaliojimų registrui turi pateikti pareiškimą dėl įgaliojimo atsisakymo.

Kaip pabrėžė S.Brazauskaitė, Centrinė hipotekos įstaiga, registruodama informacinių technologijų priemonėmis sudarytus įgaliojimus, įgaliojimo teisėtumo netikrina. Už įgaliojimo pavedimo turinį atsako įgaliotojas. Klausimą, ar įgaliojimas atitinka teisės aktuose nustatytos formos ir turinio reikalavimus sprendžia institucija, įstaiga ar asmuo, kuriam pateikiamas informacinių technologijų priemonėmis sudarytas įgaliojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.