Europos Komisija bakstelėjo pirštu į valstybės skaudulius

Būtina tęsti darbo rinkos reformas, taip pat - pensijų, socialinės apsaugos pertvarką. Jos tęstinumo reikia mažinant struktūrinį biudžeto deficitą, pertvarkant valstybės valdomas įmones, siekiant energetikos efektyvumo bei kuo įvairesnių energijos tiekimo kelių. 

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 2, 2014, 6:25 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:29 AM

Tai - vienos rekomendacijų biudžeto, užimtumo ir struktūrinių reformų srityse, kurių pravartu laikytis ateinančius pusantrų metų. Jas šiandien, birželio 2-ąją Europos Komisija pateikė Lietuvai bei kitoms ES valstybėms.

Rekomendacijos - krizių profilaktikai

Pasak Lietuvos nuolatinio atstovo ES ambasadoriaus Raimundo Karoblio, daugeliu atveju EK siekia atkreipti dėmesį į ilgalaikes, struktūrines problemas, kurias konkreti valstybė narė turi spręsti siekdama tvaraus augimo. Tokios rekomendacijos skirtos užbėgti už akių galimoms ekonominėms krizėms.

„Rekomendacijos Lietuvai EK įvardytose srityse buvo tikėtinos, problemos yra gerai žinomos ir jas būtina nuosekliai spręsti. Ypatingą dėmesį Komisija atkreipia į darbo rinkos problemas, kur būtini neatidėliotini veiksmai. Žinoma, yra daug detalių, kurias turi išanalizuoti ekspertai“, – sakė ambasadorius.

Jis pridūrė, kad Lietuvos ekonominiai rodikliai atitinka Europos Sąjungos reikalavimus, o šalis nedalyvauja makroekonominio subalansavimo ir panašiose procedūrose. Nepaisant to, jog būtina vykdyti EK įvardijamas reformas, Lietuvos ekonominė „sveikata“ yra gera.

Kasmetinės rekomendacijos valstybėms narėms yra ES ekonominės politikos koordinavimo dalis. Jos skatina valstybes nares siekti ilgalaikių tikslų dėl užimtumo, švietimo, tyrimų, klimato kaitos ir skurdo mažinimo pagal „Europa 2020“ strategiją.

Naujų mokesčių įvesti neketinama

Nei įvesti naujų mokesčių, nei ilginti pensinio amžiaus Lietuva kol kas neketina. Tai patvirtino premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius, komentuodamas EK rekomendacijas dėl biudžeto, užimtumo ir kitų struktūrinių reformų.

„Šiandien nesiūlysime jokių naujų mokesčių įvesti, nes ekonomika auga, didėja apyvarta, didėja ir mažmeninė prekyba, atsigauna statybos sektorius. Bet norėtume, kad realios žmonių pajamos išaugtų, kad tai vartojimui turėtų teigiamą įtaką“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Anot jo, nenumatyta ir ilginti pensinio amžiaus. Premjeras pabrėžė, kad Lietuva turėtų eiti kitu keliu - didinti mokesčių mokėtų skaičių.

„Nesame numatę įstatymo pataisų dėl pensinio   amžiaus prailginimo. Manau, kad šiuo metu turime kalbėti apie darbų vietų sukūrimą, apmokestinamosios bazės plėtrą, kad atsirastų daugiau mokesčių mokėtojų ir galėtume generuoti papildomas pajamas į „Sodros“ biudžetą“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Jo teigimu, dar vienas būdas skatinti ekonomiką - spartesnis ir didesnis naujų technologijų įsisavinimas.

„Žinios, mokslas, inovacijos - tai leistų sukurti naują pridedamąją vertę, žinant, kad dirbančiųjų skaičius vis tiek mažėja, o išlaikomųjų skaičius didėja.

Inovacijų programa, kurią numatyta pradėti įsisavinti iš ES struktūrinės paramos, - tai, manau, teisingiausias kelias ne tik Lietuvai, bet ir Europai“, - sakė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.