Mokyklos buriasi į ekotinklą

Bendrojo lavinimo mokyklos – vaikams ir jaunuoliams tarsi antri namai. Jie čia praleidžia didžiąją dalį savo laiko − nuo pat ankstaus ryto iki vėlyvos popietės. Todėl itin svarbu, kokias aplinkosaugines vertybes puoselėja mokykla. Joje vaikai turėtų ne tik sužinoti apie aplinkosaugines problemas, bet ir kartu atrasti jų sprendimo būdus bei išmokti draugiškai elgtis su gamta.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2014, 1:59 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:50 AM

Socialinių mokslų kolegijos (SMK) vykdytas projektas „Ekomokykla“ mokyklų bendruomenėse ugdė aplinkosaugines vertybes ir skatino gyventi ekologiškai. Šia iniciatyva susižavėjo daugiau nei 100 mokyklų iš visos Lietuvos, kurios įsiliejo į ekologiškų mokyklų tinklą.

Ekomokyklų tinklas

Projektas „Ekomokykla“ – tai visus praėjusius metus vykdytas nacionalinis projektas, kuris mokyklose skleidė aplinkosaugines idėjas. Viena iš projekto organizatorių Eimantė Vaicevičiūtė pasakoja, kodėl SMK nusprendė suorganizuoti šį projektą: „Viena iš kolegijos vertybių – gamtinių išteklių tausojimas, ekologinė ir aplinkosauginė atsakomybė. O projektas „Ekomokykla“ suteikė galimybę skatinti Lietuvos jaunosios kartos atsakingą požiūrį į aplinkosaugines problemas, didinti ekologinį sąmoningumą ir draugišką elgesį aplinkai“.

Projekto metu moksleiviai turėjo galimybę daugiau sužinoti apie aplinkosaugą. Net 50 šalies mokyklų buvo organizuoti seminarai. Taip pat moksleiviai įtraukti ir į praktines veiklas: tvarkymosi akcijų metu daugiau nei 600 moksleivių iš visos Lietuvos aplankė Neries regioninį parką (Vilniaus raj.) ir Kuršių Neriją.

Jaunuoliai nepagailėjo savo laiko, išliejo ne vieną prakaito lašelį – jie tvarkė aplinką, rinko šiukšles ir kitaip puoselėjo Lietuvos gamtos grožį. Pritaikyti įgytas žinias moksleiviams buvo siūloma „Ekoidėjos“ konkurse, kuriame patys išradingiausi pristatinėjo savo sugalvotas ekologiškas idėjas.

Be teorinių ir praktinių projekto veiklų taip pat buvo sukurtas ekomokyklų tinklas. Vykdant projektą mokyklos buvo kviečiamos burtis į bendruomenę, vienijančią aplinkai draugiškas mokyklas.

O kad pastaroji iš tiesų nepamirštų gyventi ekologiškai, buvo pasirašomos „Ekomokyklų“ tinklo deklaracijos, kuria įsipareigojama: ugdyti jaunosios kartos sąmoningumą elgtis atsakingai ir tausoti gamtinius bei energetinius išteklius; įtraukti į savo ugdymo veiklas ir mokymo turinį ekologinės atsakomybės principus, vertybes, remiantis tarptautinėmis iniciatyvomis; skatinti mokytojus ir mokinius imtis ekologinę atsakomybę propaguojančių iniciatyvų ir kurti palankią aplinką joms įgyvendinti; dalyvauti visuomeninėse akcijose ir judėjimuose, ugdančius suvokimą apie mokyklų vaidmenį ir poveikį kuriant darnią socialinę, aplinkosauginę ir ekonominę vertę; bendradarbiauti su nevyriausybinėmis organizacijomis ir valstybinėmis institucijomis, aukštojo mokslo institucijomis ir įmonėmis, siekiant plėsti suvokimą apie aplinkosauginius iššūkius bei ieškoti būdų kartu juos įveikti; skatinti dialogą tarp mokyklos administracijos, moksleivių ir mokytojų, bei tėvų kritiniais klausimais, susijusiais su socialine atsakomybe ir ekologine savimone.

Projekto organizatorė E. Vancevičiūtė tikina, kad net ir pasibaigus projektui, Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklos nepamiršo šių įsipareigojimų ir toliau įgyvendina skirtingas aplinkosaugines veiklas.

„Ekomokyklų virusas sklinda ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir regionuose“, – džiaugiasi pašnekovė. Pasak jos, net ir šiandien atsiranda naujų mokyklų, kurios nori įsilieti į ekomokyklų tinklą. Būdamos ekotinkle mokyklos gali didinti jaunuolių ekologinę savimonę ir raginti juos prisidėti prie aplinkosauginių problemų sprendimo.

ES parama – informuoti visuomenę

„Ekomokykla“ − vienas iš Europos regioninės plėtros fondo finansuotų projektų pagal 2007−2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“, kurią administruoja Aplinkos ministerija. Jo įgyvendinimui buvo skirta beveik 250 tūkst. ES paramos.

Nors projektas jau oficialiai pasibaigęs, tačiau mokyklos pasirašiusios deklaraciją ir toliau gyvena ekologiškai ir stengiasi puoselėti draugiško elgesio su gamta principus. Pagal minėtą priemonę iš viso buvo finansuoti 48 aplinkosauginio švietimo projektai. „Ekomokykla“ ir dar 36 – jau sėkmingai finišavo. Dar 11 tęsiasi ir skleidžia ekologiškas vertybes.

Aplinkos ministerija: www.am.lt. ES struktūrinė parama: www.esparama.lt

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.