Ukrainiečiai apie planus Kaune prakalbo, o apie pinigus - dar ne

Šeštadienį Ukrainos prezidento poste buvo įteisintas Petro Porošenka, tad galbūt buvęs laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas daugiau dėmesio galės skirti ir Kaunui, kuriame jau baigiamas statyti su juo siejamas didžiulis informacinių technologijų centras.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jun 9, 2014, 11:19 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:41 AM

Europos prospekto ir Veiverių gatvės sankryžoje stūksantį buvusios gamyklos „Endokrininiai preparatai“ keturaukštį pastatą jau kuris laikas gaubia paslapties šydas.

Čia šimtus milijonų eurų investuoja su Aukščiausiosios Rados pirmininku O.Turčynovu tiesiogiai susijusi Lietuvos bendrovė.

Sovietmečiu statytame, tačiau išskirtiniu patvarumu pasižyminčiame ir neseniai renovuotame pastate bus įrengtas didžiausias Baltijos šalyse duomenų centras.

Didžiausias Baltijos šalyse

Laikinasis Ukrainos vadovas Lietuvoje veikia paslapčiomis.

Tikslių žinių apie statomą duomenų centrą Kaune neturi netgi miesto vadovai, o darbai finansuojami per tarpinę bendrovę, kurios savininkė – O.Turčynovo uošvė.

„Lietuvos rytui“ po ilgų bandymų pavyko susisiekti su šį centrą statančios Vilniuje įregistruotos bendrovės „IT Fort“ atstovais. Jie sutiko atskleisti kai kurias milžiniško projekto detales.

„Tai bus didžiausias tokios paskirties objektas Baltijos šalyse, jame – apie 1,2 tūkstančio serverių spintų, kuriose bus 50 tūkst. serverių.

Šiuo metu vyksta pirmasis darbų etapas – montuojamos 168 spintos, apie 6 tūkst. serverių“, – sakė bendrovės „IT Fort“ direktorius Justinas Valašinas.

Pasak statytojų, duomenų centro elektros įrangos galia sieks 8 megavatus, vien serverių salių – 6,4 megavato.

Nepertraukiamą elektros energijos tiekimą užtikrins ne tik specialiai įrengtos elektros tiekimo linijos, bet ir galingas dyzelinis generatorius.

Veiklą pradės rudenį

„Duomenų centre bus naudojama daugiau kaip 20 skirtingų inžinerinių sistemų. Pagrindiniai jo teikiamų paslaugų vartotojai bus komercinės ir valstybės organizacijos, ryšio operatoriai ir paslaugų perpardavėjai“, – „Lietuvos rytui“ teigė „IT Fort“ vadovas.

Skelbiama, jog Kaune veiklą pradėsiantis duomenų centras teiks serverių kolokacijos, jų nuomos bei virtualaus serverio nuomos, prieglobos (išvertus į anglų k. – hosting) paslaugas, taip pat ketinama nuomoti plotą serverių spintoms.

Statant duomenų centrą dalyvauja apie 50 kompanijų. Dirba 27 Kauno įmonės, 18 bendrovių iš kitų Lietuvos miestų, taip pat anglai, vokiečiai, olandai ir latviai. Pagrindinius darbus atlieka generalinis rangovas bendrovė „Fima“.

Pagal planą, pirmasis etapas turėjo būti baigtas jau šį mėnesį, tačiau darbai užtruko.

„Atliekamos tam tikros pataisos. Kada duomenų centras pradės veikti, tiksliai negalime pasakyti.

Tikimės, kad rudenį. Gal rugpjūčio, o gal rugsėjo mėnesį“, – sakė bendrovės atstovai.

Investicijų kilmės neatskleidžia

„Šiuo momentu jau investuota apie 10 mln. eurų.

Tolesnės investicijos kol kas dar nepatvirtintos. Jos nėra tiesiogiai susijusios su Ukrainos finansuotojais – šiam tikslui yra pritraukta užsienio partnerių kapitalo“, – pasakojo „IT Fort“ atstovai.

Sostinėje įregistruotos bendrovės atstovai sakė neketinantys ieškoti operatoriaus ar veikti franšizės principu. Paslaugas jie žada pardavinėti patys.

Pirmajame duomenų centro įrengimo etape jį valdysianti bendrovė ketina įdarbinti 30 žmonių. Čia dirbs 5 inžinieriai, 11 technikų, taip pat rinkodaros, finansų specialistai ir juristai.

„IT Fort“ atstovai nepanoro atsakyti, ar statant duomenų centrą Kaune panaudojamos privačių asmenų sukauptos, ar iš bankų skolintos lėšos.

„Pagal pasirašytas sutartis, neturime teisės atskleisti jokios informacijos, susijusios su mūsų finansiniais įsipareigojimais“, – aiškino jie.

Ryšiai su Ukraina akivaizdūs

Nors duomenų centro statytojai kaip įmanydami neigia sąsajas su neramumų draskomos Ukrainos turtingais politikais, šie ryšiai akivaizdūs.

2010-ųjų pabaigoje įsteigta, pavadinimą ir savininkus jau keitusi bendrovė „IT Fort“ 2012 metais deklaravo nulinę apyvartą. Įmonė iki 2013 metų gegužės priklausė Maltoje įregistruotai neapmokestinamajai kompanijai „IT Invest Technologies Ltd.“.

Vėliau bendrovę „IT Fort“ nusipirko 2010-ųjų pabaigoje įsteigta įmonė skambiu pavadinimu – Ekonomikos institutas.

Šios bendrovės direktorius nuo 2011 metų gegužės iki 2012 metų liepos buvo turtingas politikas, laikinasis Ukrainos prezidentas O.Turčynovas.

Dabar bendrovei vadovauja Janina Mažeikienė, o vienintelė Ekonomikos instituto akcininkė – Ukrainos pilietė Tamara Belyba. Ši moteris – O.Turčynovo žmonos Anos motina.

Nors ryšiai su laikinuoju Ukrainos prezidentu akivaizdūs, bendrovės „IT Fort“ vadovas J.Valašinas apie tai kalbėti nenorėjo: „Šituo klausimu aš nieko nekomentuosiu.“

Priėmė pats premjeras

Andrius Kubilius

Opozicijos lyderis

„Pirmą kartą su O.Turčynovu susitikau dar būdamas premjeras. Jį kaip investuotoją į Lietuvą atsivežė ir man pristatė ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas. Tuo metu mes bandėme pritraukti į Lietuvą stambių investuotojų informacinių technologijų srityje, tokių kaip bankas „Barclays“.

Su O.Turčynovu ilgai ir išsamiai kalbėjomės apie duomenų centrų plėtrą. Jis minėjo planus Kaune įsteigti didžiausią regione duomenų centrą, šioje verslo srityje matė didelių perspektyvų.“

Investuojama per tarpininkus ir viską slepiant

O.Turčynovą (nuotr.) Lietuvos politikai pirmiausia žinojo kaip turtingą investuotoją. Yra žinių, kad čia jis yra įsigijęs nemažai nekilnojamojo turto.

Laikinojo prezidento pareigas ėjęs politikas – spalvinga asmenybė: ekonomikos profesorius, parašęs ne vieną knygą apie korupciją, šešėlinę ekonomiką ir totalitarizmą. Internete skelbiama, kad jis priklauso Aukščiausiosios Rados informatizacijos ir informacinių technologijų komitetui.

„Sunku pasakyti, kodėl pinigai Kaune investuojami panaudojant tarpines bendroves ir viską kruopščiai slepiant. Kyla klausimas, ar investicijoms naudojamų lėšų kilmė iš tiesų nepriekaištinga.

Mano žiniomis, tai ne pirmas atvejis, kai turtingi ukrainiečiai, pasinaudodami įvairiomis konspiracinėmis schemomis, investuoja Vakarų Europoje. Pinigai atkeliauja ne iš Ukrainos, o iš Šveicarijos ar Austrijos“, – sakė buvęs aukštas teisėsaugos pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.