Elektros laidai darko sodybą? Juos juk galima paslėpti

Kur nusileisti parasparniui, jei vienkiemiai ar gyvulių fermos kaime – seniai išnykę, bet iki jų sovietmečiu nuvesti elektros stulpai tebestirkso? Jie darko kraštovaizdį ir dar kelia pavojų.  Gal yra koks sumanytas projektas, kurį įgyvendinant elektros stulpus pakeis kabeliai? O gal įmanoma nuo elektros stulpo iki privataus namo atvestus laidus užkasti po žeme?

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jun 10, 2014, 11:08 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:28 AM

Viskas įmanoma. Tik kiekvienas įgyvendintas noras turi savo kainą. Ir dar šiek tiek pagadina nervų. Nes reikia pasirūpinti įvairiais dokumentais, o tam reikia laiko.  

Reikia projekto

Pasak elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus bendrovės „Lesto“ atstovo Martyno Burbos, būsto savininkas, kuris nori, kad elektros tinklai ar jo įrenginiai būtų pertvarkyti, gali kreiptis į bet kurį „Lesto“ klientų aptarnavimo centrą. Ir jam pateikti elektros įrenginių perkėlimo paraišką.

Tą patį galima padaryti ir bendrovės internetinėje savitarnos svetainėje www.manoelektra.lt.

„Lesto“ tokiais atvejais išduoda technines sąlygas planuojamiems darbams atlikti. Pagal jas klientas turi parengti projektą ir jį suderinti. Tai padarius, pasirašoma paslaugų sutartis ir, už jas sumokėjus nustatytą kainą, bendrovės darbuotojai per numatytą laiką rekonstruoja elektros įrenginius“, - paaiškino M.Burba.

Numatyta, kad 0,4 kV įtampos kabelių linijos požeminio klojimo vidutinė 1 metro kaina yra 95 litai, 10 kV įtampos kabelių linijos klojimo vidutinė 1 metro kaina - 145 litai.

Kas užsako, tas ir sumoka

Anot M.Burbos, „Lesto“ bendrovė, įvertinusi, kad investicijos yra prasmingos, o elektros energijos tiekimas - patikimas, nuolat keičia antžemines elektros linijas į požeminius kabelius. 

Kur ir kada bendrovė artimiausiu metu planuoja tai padaryti, galima sužinoti klientų aptarnavimo telefonu 1802.

Tačiau pagal šiuo metu galiojančią tvarką „Lesto“ eksploatuojamų elektros tinklų pertvarkymą finansuoja tos rekonstrukcijos norintis namo savininkas arba įmonė.

„Bendrovei nepriklausančio tinklo dalies (atvedamojo elektros laido) pakeitimą gali inicijuoti namo savininkas. Tačiau prieš tai jis turi informuoti operatorių apie planuojamus darbus ir elektros atjungimo poreikį“, - sakė M.Burba.

“Lesto“ duomenimis, 2013 metais buvo naujai nutiesta bei rekonstruota 1326 km kabelių linijų, 2012-asiais – 1300 km.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.