Planuojate atostogas? Vėluojantys gali likti be nieko

To dar nėra buvę: jau birželį atostogautojai pajuto, kad planuojama kelionė gali ir neįvykti, jei kelialapiai neįsigyti iš anksto, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Barzdžiūnaitė

Jun 13, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:59 PM

Populiariausi užsienio viešbučiai perpildyti, o vadinamuosius paskutinės minutės pasiūlymus kelionių rengėjai pataria iš viso pamiršti.

Kelionių rengėjai teigia nepamenantys tokios vasaros, kad jau pirmosiomis birželio mėnesio dienomis populiariausi viešbučiai sustabdytų pardavimą visai vasarai (angl. „stop sale“) – kiek numerių spėta rezervuoti, tiek ir bus, ne daugiau.

Dar nesuplanavusiems atostogų žmonėms labiausiai rūpi, ar šiuo metu yra pakankamas kokybiškų kelionių skaičius liepai ir rugpjūčiui.

Priežasčių – ne viena

Lietuvos turizmo asociacijos prezidentė Danutė Mažeikaitė ne tik teigiamai vertino išvykstamojo turizmo sektoriaus vasaros pradžios rezultatus, bet ir atkreipė dėmesį į padidėjusią kelionių pasiūlą.

„Šiais metais poilsinių kelionių pasirinkimas išsiskyrė krypčių ir kainų įvairove, tad buvo galimybė patenkinti pačius įvairiausius poilsiautojų poreikius“, – teigė asociacijos vadovė.

Jos nuomone, itin aktyvią vasaros sezono pradžią nulėmė trys pagrindiniai veiksniai: nauji žaidėjai rinkoje, itin sėkmingas išankstinis kelionių pardavimas ir įvykiai Ukrainoje.

„Dėl naujai veiklą pradėjusių smulkiųjų organizatorių susidarė galimai perteklinė kelionių pasiūla, padidėjo konkurencija, kurią galutinis vartotojas pastebėjo iš sumažėjusių kelionių kainų“, – sakė D.Mažeikaitė.

Paklausa viršijo pasiūlą?

Karo veiksmai Ukrainoje ir Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijos nevykti į kai kurias šios šalies dalis sujaukė ne vieno Lietuvos gyventojo atostogų planus. Poilsiautojai keliones į daugelio pamėgtą Krymą suskubo keisti į poilsį ramesnėse ir saugesnėse šalyse.

„Ukrainai ypač patrauklia alternatyva tapo Bulgarijos kurortai, taip pat šiais metais gana nebrangus poilsis Turkijoje“, – sakė „Tez Tour“ generalinis direktorius Aleksandras Sukovas.

Tačiau jis atkreipė dėmesį, jog šiuo metu įmonės siūlomų vadinamųjų tinginio atostogų, kai poilsiautojais pasirūpinama nuo iki, galima įsigyti tik liepos ar rugpjūčio mėnesiams.

„Bambadieniais“ pavadintos akcijos metu išpardavėme kelionių likučius, tad vietų lėktuvuose nebeturime. Populiariausi viešbučiai taip pat stabdo rezervacijas, nes nėra vietos visiems pageidaujantiesiems.

Vasaros sezono pradžia prasidėjo didžiule pasiūlą viršijusia paklausa“, – pasakojo „Tez Tour“ vadovas.

Jis neprisiminė, kada iš viešbučių anksčiau buvo gauta tokių pranešimų, jog pardavimas stabdomas ne tik birželiui, bet kai kuriais atvejais ir visai vasarai.

„Įprasta, kad viešbučiai iš anksto apie numatomą sustabdymą neįspėja, tad planuojantys atostogauti dar šią vasarą išties turėtų paskubėti užsisakyti keliones.

Šiais metais įvykdėme pačius ambicingiausius savo planus.

Birželiui pasiūlėme net 30 procentų įvairesnę programą negu pernai, bet jau gegužės pabaigoje kelionių rinkoje nebeliko“, – sakė A.Sukovas.

Stebuklų tikėtis neverta

Kelionių agentūros „Baltic Tours“ generalinis direktorius Sigitas Fabionavičius itin sėkmingą vasaros pradžią sieja su išankstiniu pardavimu.

„Per daugiau negu 20 įmonės veiklos metų išmokome suvaldyti vasaros sezono kelionių deficitą. Savo nuolatinius klientus jau žiemą raginame įsigyti keliones vasarai.

Šis šiltasis sezonas – ne išimtis. Birželiui parduotos visos kelionės, lėktuvuose ir viešbučiuose vietų nėra.

Ne vienus metus kalbame apie vasarą nepasiteisinančias, šiam atostogų sezonui netinkančias paskutinės minutės keliones, tačiau kai kurie žmonės vis tiek tikisi stebuklo, o kai vietų tiesiog nebelieka, labai nusivilia“, – pasakojo S.Fabionavičius.

Vis dėlto įmonės vadovas neslėpė, kad pavėluotai savo atostogas prisiminusių lojalių klientų bėdoje nepalieka: „Dirbame, ieškome būdų, kaip suplanuoti turiningas atostogas užsienyje.

Laimei, mūsų pastangos rūpintis atostogomis iš anksto duoda vaisių, tad tokių klientų kiekvieną vasarą pasitaiko vis mažiau.“

Pasak S.Fabionavičiaus, vietų viešbučiuose ir lėktuvuose vis dar turi naujieji rinkoje pasirodę kelionių organizatoriai.

„Tačiau kol kas jie nėra įsitvirtinę kaip patikimi partneriai, todėl ir neplatiname jų siūlomų produktų. Rizikuoti savo klientų atostogomis negalime“, – teigė „Baltic Tours“ vadovas.

Naudinga abiem pusėms

Visuomenės nuomonės tyrimai rodo, kad didžioji dalis Lietuvos poilsiautojų atostogas planuoja prieš 3–9 mėnesius.

Pasaulyje nieko nestebinantis išankstinio pardavimo modelis per kelerius metus jau įsitvirtino ir Lietuvoje.

Tai lėmė akivaizdi ekonominė nauda ir kintantis gyvenimo būdas, pirmiausia – poreikis svarbesnius gyvenimo įvykius planuoti bent šiek tiek anksčiau.

„Išankstinis kelionių pardavimas – tai naudingas sandoris ir poilsiautojams, ir keliones parduodančioms agentūroms, ir kelionių rengėjams.

Poilsiautojas, įsigijęs kelionę iš anksto, gali sutaupyti net iki 50 procentų.

Savo ruožtu pardavėjams ar organizatoriams tai suteikia daugiau stabilumo.

Iš anksto parduodami keliones galime tiksliau prognozuoti rinkos poreikius ir reaguoti į juos operatyviai, geriau patenkinti klientų lūkesčius.

Taip kyla viso turizmo paslaugų sektoriaus kokybė, o galiausiai ir vėl laimi galutinis vartotojas“, – sakė „Tez Tour“ generalinis direktorius.

Lyg paskola su nulinėmis palūkanomis

Išankstines keliones parduodantys organizatoriai bei agentūros dažniausiai pasirūpina ir finansiniu bei psichologiniu keliautojų saugumu. Natūralu, jog prieš pusmetį kelionę perkantis asmuo gali nerimauti: o kas bus, jei gyvenimo aplinkybės pasikeis?

Tačiau išankstines keliones siūlantys kelionių organizatoriai neleidžia keliautojams ir dėl mažiausios priežasties nerimauti.

Pavyzdžiui, poilsiautojas gali pakeisti kelionės sąlygas: kelionės datą ir trukmę, keliautojų skaičių, apgyvendinimo ar maitinimo tipą, numerio kategoriją ir t.t., jei iki kelionės yra likusi ne mažiau kaip 21 diena.

Svari priežastis pasirūpinti kelionėmis iš anksto – sutarties sudarymo metu pakanka sumokėti 10 proc. visos kelionės kainos, o likusi suma mokama vėliausiai iki kelionės likus 21 dienai. Tai taip pat didžiulis privalumas, mat poilsiautojas kelionę rezervuoja iš anksto, bet neprivalo iš anksto turėti visų atostogoms reikalingų pinigų, jis turi pakankamai laiko jų susitaupyti.

Mokant tik dalį sumos, likusiai daliai nėra jokio pabrangimo. Realiai tai yra paskola su nulinėmis palūkanomis.

„Išankstinis kelionių pardavimas – viena priežasčių, kodėl vasaros sezono pradžia turizmo sektoriuje tokia sėkminga.Galimybė už būsimą kelionę mokėti dalimis, taip sėkmingai valdant namų ūkio biudžetą, didina išankstinių kelionių populiarumą“, – sakė Lietuvos turizmo asociacijos prezidentė D.Mažeikaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.