Mokėti už atliekas mažiau trukdo apsukrūs verslininkai

Kitais metais rinkliava už atliekų surinkimą ir tvarkymą Klaipėdoje galėtų būti dešimtadaliu mažesnė, bet koją tam kiša viešųjų pirkimų konkursą teismui apskundusi bendrovė, pati net nedalyvavusi konkurse.

Atliekų vežimas visoje rinkliavoje sudaro beveik 40 procentų.<br>A. Pilaitienės nuotr.
Atliekų vežimas visoje rinkliavoje sudaro beveik 40 procentų.<br>A. Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Aug 6, 2014, 7:06 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:25 PM

„Norėjome nudžiuginti klaipėdiečius. Neseniai buvo atplėšti konkurse dalyvavusių keturių atliekų vežėjų pasiūlymų vokai. Buvome maloniai nustebinti: jie pateikė gerokai mažesnes paslaugų kainas – 85 litus už toną. Šiuo metu mokama 127 litai už toną. Deja, geros naujienos tuo ir baigiasi“, - sako Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė, pridūrusi, kad nesąžininga nedalyvauti konkurse ir trukdyti tolesniam procesui.

Atliekų vežimas visoje rinkliavoje sudaro beveik 40 procentų visų darbų, vadinasi, mažesni vežėjų tarifai leistų sumažinti mokesčius visiems klaipėdiečiams ir Klaipėdoje dirbantiems verslininkams.

Per dvejus pastaruosius metus vietinė rinkliava už atliekų surinkimą ir tvarkymą Klaipėdoje sumažėjo penkiolika procentų. Tačiau geresnių laikų dar teks palaukti.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC), siekdamas sumažinti vietinės rinkliavos dydį, viešųjų pirkimų konkursą pradėjo pernai. Jame turi būti parinkti vežėjai, kurie aptarnaus dvi Klaipėdos miesto zonas. Tuomet bus galima palyginti jų darbo rezultatus. Tačiau dėl kilusių ginčų konkurso procedūros buvo sustabdytos ir atnaujintos tik šiemet birželį.

Tačiau vienas dabartinių vežėjų – bendrovė „Ekonovus“ - konkursą vėl apskundė teismui. Belieka laukti, kad teismas bylos neužvilkins.

Tačiau jau turima bylinėjimųsi patirtis didelio optimizmo nekelia - dar nesibaigė teisminiai ginčai su vežėjais, prasidėję 2007 metais.

„Ekonovus“, dabar aptarnaujantis trečdalį miesto, konkurse nedalyvavo, o vietoje to pateikė ieškinį teismui. Esą jam neaiškios kai kurios konkurso sąlygos.

Suprantama, kad „Econovus“ paranku kuo ilgiau vilkinti laiką, nes bendrovė dirba pagal ankstesnes sąlygas ir atliekas veža brangiau.

KRATC taip pat kreipėsi į teismą, prašydamas užkirsti kelią įstatymais piktnaudžiaujantiems verslininkams, bet teismas šį prašymą atmetė.

Klaipėdos savivaldybės vadovai dar nepraranda vilties sumažinti mokesčius. Jei teismas palankų klaipėdiečiams sprendimą paskelbtų iki lapkričio, KRATC dar spėtų užbaigti viešųjų pirkimų procedūras, o po miesto tarybos sprendimo mokesčiai sumažėtų jau nuo sausio pirmosios.

J.Simonavičiūtės teigimu, savivaldybės administracija siekia ne tik mažinti rinkliavas gyventojams, bet ir apginti viešąjį interesą.

Paskaičiuota, kad jau susidarė maždaug 3 mln. litų suma, kurią permokėjo Klaipėdos gyventojai ir bendrovės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.