Į smūgiuojamą „McDonald's“ Rusijoje keliaudavo lietuviška mėsa

Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba „Rospotrebnadzor“ Maskvoje uždarė keturis „McDonald's“ restoranus. Anot Rusijos inspektorių, šiame amerikietiškame maisto užkandinių tinkle nustatyta daug sanitarijos reikalavimų pažeidimų. Rusijos „McDonalds“ tinklui jautieną tiekdavo ir Lietuvos mėsos perdirbimo įmonės, – „Krekenavos agrofirma“, antrinė „Biovela Group“ įmonė „Utenos mėsa“ ir „Agrovet“.  Tačiau Rusijos embargo paskelbimo dieną padėtis pasikeitė – lietuviškos mėsos ten neliko. O vėliau, pasipylus tikrinimams, restoranai buvo uždaryti.

Rusijos „McDonald's“ tinklui skerdieną tiekė ir Lietuvos mėsos perdirbimo įmonės.<br>T.Bauro nuotr.
Rusijos „McDonald's“ tinklui skerdieną tiekė ir Lietuvos mėsos perdirbimo įmonės.<br>T.Bauro nuotr.
Kaip rašo BBC, restoranų uždarymas Rusijoje sutampa su įtampa tarp Rusijos ir vakarų šalių dėl krizės Ukrainoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kaip rašo BBC, restoranų uždarymas Rusijoje sutampa su įtampa tarp Rusijos ir vakarų šalių dėl krizės Ukrainoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 21, 2014, 12:14 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 10:58 PM

Lietuvos gamintojai pasakojo, kad amerikietiškasis tinklas kėlė itin griežtus reikalavimus. Šiam restoranų tinklui tiekiamą skerdieną buvo privalu laikyti atskirose patalpose – šaldytuvuose. Ji nepatekdavo į bendrą eksportuojamos skerdienos srautą.

Pasak įmonių grupės „Biovela Group“ direktoriaus Virginijaus Kantausko, „McDonalds“ tinklui jautiena buvo tiekiama iki tol, kol Rusija paskelbė embargą. Per metus vien iš įmonės „Utenos mėsa“ į Rusijoje esantį restoranų tinklą buvo išgabenama apie 6 tūkst. tonų jautienos.

Dar rugpjūčio 7-ąją, vos Rusija įvedė embargą maisto produktams iš ES, JAV ir kitų šalių, „McDonald's“ savo rusiškame tinklalapyje paskelbė palaikantys ir dar labiau palaikysiantys vietos gamintojus.

„Daugiau nei 85 proc. produkcijos mums tiekia per 160 vietos tiekėjų, mes nuolat analizuojame galimybes plėsti bendradarbiavimą su Rusijos gamintojais. Mes domimės padėtimi ir keisime savo planus, atsižvelgdami į situaciją“, – rašė bendrovė.

„McDonald's“ restoranai labai populiarūs Rusijoje.

Pirmasis „McDonald's“ restoranas Rusijoje atidarytas 1990 metų sausio 31-ąją Maskvos Puškino aikštėje. Šiuo metu Rusijoje yra 435 „McDonald's“ restoranai, iš jų 150 – šalies sostinėje.

Susiejo su politika

Dar vienas šio tinklo restoranas uždarytas Urale. Kaip rašo BBC, restoranų uždarymas sutampa su įtampa tarp Rusijos ir Vakarų šalių dėl krizės Ukrainoje.

Kaip skelbia gazeta.ru, „Rospotrebnadzor“ tyrimo medžiaga dėl administracinių pažeidimų ruošiama perduoti teismui. Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba tęsia tyrimą.

Jei „Rospotrebnadzor“ toliau uždarinės tinklo restoranus Rusijoje, daugybė žmonių neteks darbo. Nukentės ir Rusijos ūkininkai.

„Neskaičiuojame nuostolių. Kitas reikalas, kad žmonės neteks darbo, liks be atlyginimų“, – Rusijos naujienų agentūrai sakė „McDonald's“ atstovė Rusijoje Nina Prasolova.

Restoranų uždarymas – ne pirmoji Rusijos valdžios sankcija tinklui. Liepos pabaigoje veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba „Rosselchoznadzor“ pradėjo produktų patikrinimą. Inspektorių žvilgsnis labiausiai krypo į sūrius, pieną ir jautieną.

Tikrindamas amerikietiškus restoranus „Rospotrebnadzor“ tyrė maisto žaliavų mėginius ir nuoplovas virtuvėje. „Rospotrebnadzor“ vyriausioji veterinarijos gydytoja Ana Popova pareiškė, kad pretenzijos „McDonald's“ labai rimtos ir tyrimo rezultatai kelia dvejonių dėl visų restoranų Rusijoje.

„Aiškinamės mums išsakytas pretenzijas, kad galėtume kuo greičiau atidaryti restoranus. „McDonald's“ teikia pirmenybę kokybiškai ir saugiai produkcijai.

Mes ir toliau rūpinsimės savo darbuotojais ir darysime viską, kad sėkmingai tęstume veiklą Rusijoje“, - skelbia restoranų tinklas savo rusiškame tinklalapyje.

Užvėrė duris

Tarp uždarytų restoranų buvo pirmasis Maskvos „McDonald's“, kuris atsidarė paskutinėmis Sovietų Sąjungos gyvavimo dienomis. Kaip nurodo šis greitojo maitinimo tinklas, tas restoranas pirmauja pasaulyje pagal pritraukiamų lankytojų skaičių.

Trečiadienio vakarą restorane, kuris paprastai būna sausakimšas, buvo užgesintos šviesos, o ant durų kabojo užrašas „Uždaryta dėl techninių priežasčių“.

Ši tinklą valdančios bendrovės „McDonald's Corp.“ akcijos 19 val. 11 min. Grinvičo (22 val. 11 min. Lietuvos) laiku atpigo 0,3 proc., nors JAV akcijų rinkoje ketvirtadienį kainos traukė aukštyn.

„Rospotrebnadzor“ pranešime sakoma, kad tarnybos inspektoriai aptiko daug sanitarijos ir higienos normų pažeidimų. Vienas šaltinis toje tarnyboje sakė, kad agentūra užplombavo dalį tų restoranų patalpų.

„Pagal pažeidimų faktus iškeltos administracinės bylos, kurios netrukus bus perduotos teismams. „McDonald's“ tinklo patikrinimai bus tęsiami“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė „Rospotrebnadzor“ atstovas.

Paklaustas, ar tas sprendimas yra atsakas Jungtinėms Valstijoms ir kitoms šalims, įvedusioms ekonomines sankcijas Maskvai dėl krizės Ukrainoje, šaltinis susilaikė nuo komentarų ir pabrėžė, kad restoranuose nustatyta sanitarijos normų pažeidimų.

Ilinojuje įsikūrusios „McDonald's“ pagrindinės būstinės pranešime sakoma: „Atidžiai nagrinėjame dokumentų turinį, kad nustatytume, kas turi būti atlikta, kad restoranai būtų kiek įmanoma greičiau vėl atidaryti.“

Pirmasis Rusijoje „McDonald's“ atsidarė Puškino aikštėje Maskvoje 1990 metais, o tas žingsnis rodė, kad vadovaujant reformas vykdžiusiam Sovietų Sąjungos lyderiui Michailui Gorbačiovui Šaltojo karo priešprieša su Jungtinėmis Valstijomis pradeda nykti.

Nuo pat atidarymo tas restoranas buvo itin populiarus: prie jo nutįsdavo ilgos eilės, o kai kurie žmonės jame organizuodavo savo vestuvių pokylius.

„Turime daug laimingų prisiminimų iš tos vietos“, – sakė vienas vyras, vardu Vadimas, atėjęs su savo žmona Natalija į „McDonald's“ atšvęsti savo 77-ojo gimtadienio. Tačiau jie buvo priversti nusipirkti kavos kitur ir gėrė ją sėdėdami už stalelio lauke, prie uždaryto restorano.

Paklaustas apie numanomus sanitarijos taisyklių pažeidimus, Vadimas pareiškė: „Tai melas. Lankydavomės čia nuo pat jo atidarymo ir mums nė nebuvo bloga.“

Kitas „McDonald's“ restoranas buvo uždarytas Maniežo aikštėje prie Kremliaus sienų.

„McDonald's“, kuris laikomas JAV pasaulinės ekspansijos simboliu, buvo kritikuojamas Rusijos nacionalistų.

Kliuvo net Žirinovskiui

Skandalingasis politikas Vladimiras Žirinovskis reikalavo, kad šiam greitojo maitinimo tinklui būtų uždrausta veikti Rusijoje, kai „McDonald's“ šių metų balandį pasitraukė iš Krymo, Maskvai aneksavus Ukrainai priklausantį Juodosios jūros pusiasalį.

Kai kurie vartotojai pritarė V.Žirinovskio pozicijai.

„Aš už tai, kad „McDonald's“ būtų nušluotas nuo žemės paviršiaus“, – 20-metis muzikos studentas Vladimiras Zolocevas sakė netoli restorano Puškino aikštėje.

Rusijoje veikia daugiau kaip 430 „McDonald's“ restoranų, iš jų per 100 – Maskvoje.

1940 metais veiklą Jungtinėse Valstijose pradėjęs „McDonald's“ dabar yra didžiausias greito maisto restoranų tinklas pasaulyje.

„McDonald's“ restoranuose kiekvieną dieną apsilanko beveik 70 mln. žmonių. Apie 35 tūkst. šio prekės ženklo restoranai veikia 119-oje šalių. Keturių penktadalių „McDonald's“ restoranų veikla grindžiama franšizės pagrindu.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.