Šalies daržovių augintojai galėtų išdalyti šimtus tonų morkų

Rusijos sankcijos iš dalies

Morkos.<br>V.Balkūno nuotr.
Morkos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 5, 2014, 12:29 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:56 AM

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovė Zofija Cironkienė pabrėžė, kad asociacijos valdybos nariai visada geranoriškai atsišaukdavo į „Maisto banko” ar kitų labdaros organizacijų prašymus.

„Mūsų nariai niekada nenumodavo ranka į neturtėlių paramą, nes kiekvienais metais mūsų ūkininkai paremia labdaros organizacijas, įskaitant ir Lietuvos „Caritas”. Vežamos morkos, bulvės, kopūstai. Tikrai nėra taip, kad augintojai ruoštųsi perteklinę produkciją utilizuoti”, - agroverslo portalui „Agroeta” sakė LDAA direktorė Z. Cironkienė.

Dėl Rusijos įvestų sankcijų šalyje galbūt pasijus tik morkų perteklius.

Rugpjūčio 20 d. į Lietuvos daržovių augintojų asociaciją kreipėsi viešoji įstaiga „Maisto bankas”, prašydamas produkciją, kuri nebus realizuota dėl Rusijos sankcijų, padovanoti vargstantiesiems.

Z. Cironkienė pabrėžė, kad dabartinė tvarka nesudaro galimybių ūkininkams pasinaudoti pelno paramos lengvata, nes žemdirbiai priskiriami fiziniams asmenims. „Priešingai, pernelyg daug tos paramos labdaros organizacijoms augintojai negali teikti, nes nuo 250 Lt vertės taikomas PVM, kurį augintojams tektų susimokėti, tad už labdarą augintojams tektu dar ir primokėti iš savo kišenės”, - paaiškino Z. Cironkienė.

Jos teigimu, daug maisto produktų gamintojams netikslinga skirti labdarai, nes dalis dovanotų daržovių ir kitų produktų vėliau būna pastebėti turguose.

„Ta parama ne visuomet atsiduria ten, kur reikia. Būna apdalijami ir artimiausi giminaičiai, ir kaimynai”, - sakė LDAA direktorė.

Paklausta, ar logiška, kad Europos Sąjunga ketina skirti 125 mln. eurų paramą Olandijos, Vokietijos ir kitų ES valstybių ūkininkams, sąmoningai utilizuojantiems greitai gendančius produktus (agurkus, pomidorus ir kitas daržoves), Z. Cironkienė šioje tvarkoje neįžvelgė ydų.

„Jei visi minėtų produktų kiekiai neatlygintinai būtų išdalyti labdarai arba užpildytų vidaus rinką, ūkininkai atsidurtų nepavydėtinoje situacijoje. Dalis jų tiesiog bankrutuotų, nes nebūtų išlaikytas minimalus jų pajamų lygis. Pavyzdžiui, vienas Lietuvos ūkininkas į šiuolaikinę daržovių saugyklą šiemet dar investavo apie 2 mln. litų, pas jį iki sankcijų vien Rusijos reikmėms dirbo apie 30 žmonių, bet dabar, kai Rusijos rinka užsivėrė, ką jam daryti? Viską išdalyti vargšams, atleisti žmones iš darbo ir bankrutuoti?” - retoriškai klausė Z. Cironkienė.

Jos teigimu, ES savo parama sieks palaikyti žemdirbių pajamas, bet į tą paramą smulkus ūkininkas vargu ar pretenduos, veikiau - stambesni prekiniai ūkiai, kurie turi įsipareigojimų savo darbuotojams ir bankams, rašo „Agroeta”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.