Brangesni rūkalai neša didesnes pajamas

Reitingų agentūra “Moodys” tiki, kad Lietuvos biudžeto pajamos 2014-2015 metais didės, o tai paskatins ekonomikos augimas ir akcizų cigaretėms bei alkoholiui padidinimas. Todėl Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingo perspektyva šeštadienį pakelta iš stabilios į teigiamą, pranešė Finansų ministerija. Pats reitingas (Baa1) kol kas liko nepakeistas.

"Moody's" pagerino Lietuvos skolinimosi reitingo perspektyvą.
"Moody's" pagerino Lietuvos skolinimosi reitingo perspektyvą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 6, 2014, 12:33 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:46 PM

Akcizai turės didėti iki minimalių dydžių, nustatytų ES taisyklėse. Minimalus cigarečių akcizas buvo padidintas kovo 1-ąją iki 256 litų už 1000 vienetų (iki tol - 244 litų). Akcizas cigarams ir cigarilėms padidėjo nuo 87 iki 93 litų už kilogramą.

Cigarečių akcizas didinimas nuosekliai, nes Lietuva iki 2018 metų turi pasiekti Europos Sąjungos nustatytą minimalų tarifą -- ne mažiau 311 litų už 1000 cigarečių. Finansų ministras Rimantas Šadžius anksčiau yra teigęs, kad nuo kovo padidinus tabako, o nuo balandžio -- ir alkoholio akcizus, valstybės biudžetas šiemet papildomai gaus apie 50 mln. litų pajamų.

Sprendimą agentūra grindžia tuo, kad mūsų šalis nuo kitų metų įsives eurą taip panaikindama valiutos kurso riziką ir sumažindama operacines išlaidas. Tai pagerins Lietuvos prekybinį konkurencingumą ir pagreitins jos integraciją į euro zoną. Taip pat reitingų agentūra pastebi, kad įsivedus eurą sumažės Lietuvos valdžios sektoriaus skolos užsienio valiuta santykis lyginant su bendra valdžios sektoriaus skola.

Kitas veiksnys nulėmęs perspektyvos įvertinimo teigiamą pokytį yra sėkmingas vyriausybės fiskalinės konsolidacijos programos įgyvendinimas leidęs sumažinti valdžios sektoriaus išlaidas nuo 44,9 proc. BVP 2009 metais iki 34,4 proc. BVP 2013 metais.

Reitingų agentūra pastebi, kad Lietuvos reitingo pagerinimui ateityje įtakos galėtų turėti stabilus ekonomikos augimas, leidžiantis sumažinti išorinių sukrėtimų įtaką ir tolesnis vyriausybės fiskalinės politikos gerinimas, didinantis vyriausybės galimybes esant poreikiui prisiimti dalį išorinių sukrėtimų poveikio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.