Cgtrader.com – antra galimybė pamirštiems 3D modeliams

Naujausiomis technologijomis besidomintiems 3D revoliucijos gerbėjams įmonė „CG Trader“ turėtų būti gerai pažįstama. Internete sukūrusi erdvę, kurioje dizaineriai gali prekiauti savo pagamintais 3D modeliais, įmonė sudarė sąlygas ne tik kūrėjams užsidirbti iš savo darbo, bet ir kartu subūrė perspektyvia veikla užsiimančius dizainerius, kurių didžiausi iššūkiai laukia jau netolimoje ateityje.

Cgtrader.com svetainės dėka nebenaudojami 3D modeliai atranda naujus namus.<br>„CG Trader“ nuotr.
Cgtrader.com svetainės dėka nebenaudojami 3D modeliai atranda naujus namus.<br>„CG Trader“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulė Marcinkevičiūtė

Sep 30, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 5:23 AM

Originaliam sumanymui virsti realybe padėjo laiku ir vietoje gautos investicijos. Jų įmonė sulaukė iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos bei privačių investuotojų lėšas investuojančio rizikos kapitalo fondo „Practica Seed Capital“. Po pirmųjų šio fondo investicijų, įmonės turimų modelių skaičius išaugo nuo 8000 iki 45000, o 3D dizainerių – nuo 1900 iki daugiau nei 70000.

Perspektyvi technologija

„3D spausdinimo būdu lydomas karštas plastikas ir taip tarsi „užauginamas“ kopijuojamas objektas. Tikimasi, kad greitai tokius naujus daiktus galės pasigaminti beveik kiekvienas, tad kalbame tiek apie vartojimo, tiek ir apie įvairių pramonės šakų revoliuciją.

Tam – itin svarbūs ir reikalingi kokybiški bei prieinami 3D modeliai“, –pasakoja „CG Trader“ marketingo vadovė Dalia Lašaitė. Tikimasi, kad palankios sąlygos kurti ir užsidirbti padės suburti daug gabių ir kokybišką produkciją kuriančių dizainerių. Tai – itin svarbu ir todėl, kad didžiausią pelną „CG Trader“ tikisi gauti įsibėgėjus 3D spausdinimo revoliucijai.

Prikėlė naujam gyvenimui

Kaip sako D. Lašaitė, architektūrinėms vizualizacijoms, filmams, kompiuteriniams žaidimams ir kitiems projektams naudoti 3D modeliai greitai tapdavo nebereikalingi ir likdavo dulkėti dėžėse: „Pavyzdžiui, ruošiant architektūros įmonės katalogą, prie namo norima pavaizduoti kelis automobilius. Taigi, reikia kurti visą tikroviškų automobilių modelį, o tai reikalauja ir laiko, ir lėšų. Išspausdinus katalogą, ar praėjus parodai, šio modelio paprasčiausiai nebereikia“.

Tačiau ilgą laiką kurti ir daug pastangų pareikalavę kūriniai buvo verti geresnio „gyvenimo“, tad antrą šansą jiems suteikė 15 metų 3D dizaineriu dirbęs Marius Kalyčius. Jam 2011 m. kilo idėja suburti dizainerius į vieną bendruomenę, kur jie galėtų savo jau sukurtus modelius pardavinėti potencialiems užsakovams, taip užsidirbdami iš jau atlikto darbo.

Per kelerius metus svetainėje susikaupė nemažai įvairiausių modelių: nuo namų apyvokos ir interjero daiktų iki baldų ir aksesuarų. Matant kai kuriuos iš jų sunku patikėti, kad visa tai yra atspausdinta spausdintuvu lydant plastiką, o ne pagaminta mums labiau įprastais būdais: plaktukais, grąžtais ar pjūklais.

Investicijos užtikrina sėkmę

Šiandien sėkmingai veikiančiai įmonei kadaise reikėjo nemažų investicijų sumanymui įgyvendinti. Pirmasis „CG Trader“ investuotojas buvo rizikos kapitalo fondas „Practica Capital“, kuris administruoja pagal JEREMIE iniciatyvą įsteigtą ankstyvos stadijos rizikos kapitalo fondą „Practica Seed Capital“ ir rizikos kapitalo fondą „Practica Venture Capital“.

Įmonės veržlumas bei verslo perspektyvumas pirmiausia vystytas su pradinės stadijos (ang. seed) investicija, padėjo pritraukti tolimesnes stambesnes investicijas. Su rizikos kapitalo fondo valdytojo „Practica Capital“ pagalba pritraukta investicija iš didžiausiam pasaulyje mikroprocesorių gamintojui „Intel“ priklausančios rizikos kapitalo įmonės „Intel Capital“.

„Manau, kad tarptautinius investicinius fondus sudomina verslai, orientuoti į plačią rinką, neapsiribojantys savo šalimi ar tam tikra, labai nišine sritimi. Internetinė prekyba 3D modeliais nereikalauja nei saugyklų, nei pastatų. Mūsų klientai gyvena visame pasaulyje ir dirba skirtingose srityse. Esame tikrai perspektyvūs“, – pasakoja D. Lašaitė.

Kaip sako pašnekovė, pastarieji penkeri metai verslo aplinkai Lietuvoje buvo išties geri, o tai daugiau galimybių suteikė ir jiems. „Yra gerokai daugiau investicijų, ir prie to nemažai prisidėjo rizikos kapitalo fondų, tokių kaip „Practica Capital“, veikla.

Ypač svarbu, kad investicijų sulaukia ir labai ankstyvų stadijų verslai, kuriems padedama vystyti idėją ir ją įgyvendinti“, – teigia ji. Artimiausiuose įmonės planuose – sėkminga plėtra ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.