Kaunui netesėtų verslininkų pažadų kaina – 90 tūkst. litų

Valdininkai, patikėję greito maisto restoranų tinklo atstovų pažadais suremontuoti įvažą į „Vyturio“ katalikišką vidurinę mokyklą, uždegė žalią šviesą statyboms Taikos prospekte. Tačiau darbai liko nepadaryti.

Už gatvės ruožo ir šaligatvio remontą savivaldybė paklojo beveik 100 tūkst. litų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Už gatvės ruožo ir šaligatvio remontą savivaldybė paklojo beveik 100 tūkst. litų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Oct 20, 2014, 9:49 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 10:27 AM

Valdžios atstovų patiklumas miestui kainavo 90 tūkst. litų. Už tokią sumą rugsėjį buvo paklota nauja maždaug 100 metrų ilgio danga Kaimynų gatvėje, vedančioje link „Vyturio“ mokyklos, nutiesti nauji šaligatviai.

Anot Kauno mero Andriaus Kupčinsko, gaudami statybos leidimą „Hesburger“ atstovai žadėjo suremontuoti savivaldybei priklausančią įvažą Kaimynų gatvėje, bet vėliau pažado netesėjo. Miesto vadovas šiomis dienomis socialiniame tinkle „Facebook“ paragino mokyklos bendruomenę boikotuoti restoraną ir „nekimšti nesveiko maisto“.

Vaikai klimpo į purvą

„Hesburger“ restorano statybos šalia „Vyturio“ mokyklos užvirė prieš dvejus metus, o darbai buvo baigti 2013 metų pavasarį.

Iškart už sklypo, kuriame stovi restoranas, ribų prasideda Kaimynų gatvės ruožas. Juo galima pasiekti ugdymo įstaigą.

„Statybininkai, naudodami sunkiasvorę techniką, apgadino šią viešą važiuojamąją dalį, prinešė purvo. Seniai tvarkytoje gatvelėje dar labiau pagilėjo duobės, įtrūkiai, pablogėjo ir šaligatvių būklė. Vaikams ir pedagogams teko klampoti po purvynus, o automobiliai, pervažiavę per vandens apsemtas duobes, dar juos aptaškydavo“, – „Laikinajai sostinei“ piktinosi „Vyturio“ direktorė Aleksandra Bancevičienė ir jos pavaduotojas Edmundas Mineikis.

Anot E.Mineikio, statybininkus keiksnojo ir vietos gyventojai, įsikūrę daugiabutyje priešais statomą restoraną – jiems sunkiasvorė technika trukdė praeiti ir pravažiuoti.

Mokyklos atstovai žėrė priekaištų restoranui ir dėl nesutvarkytų šiukšlių, kurias klientai numeta „Vyturio“ teritorijoje arba ten jas atpučia vėjas. Šiukšles dažnai tenka rinkti ugdymo įstaigos darbininkui Jonui Kesiūnui.

Dirbo atbulomis rankomis

„Hesburger“ stačiusios bendrovės darbuotojai A.Bancevičienę užtikrino, kad visa įvaža bus sutvarkyta.

Iškilus restoranui, atvyko vienas meistras ir keletą kartų kastuvu krestelėjo šlapio asfalto į vandens pilnas duobes. Jis darbavosi vos pusvalandį maždaug 3 metrų plote, nors įvaža yra keliasdešimt kartų ilgesnė.

Kai direktorė suabejojo, ar pasirinktas tinkamas metas kelio dangai tvarkyti, nes tuo metu smarkiai lijo, darbininkas atkirto darantis tik tai, kas jam buvo liepta.

Negrabiai užbėręs statybines medžiagas, jis išvažiavo ir daugiau nepasirodė. Netrukus vanduo jas išplovė, duobės liko tokios pat gilios kaip ir anksčiau.

Valdžia dabar bejėgė?

Savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius prisiminė, jog „Hesburger“ atstovai žadėjo pasirūpinti ir šalia restorano sklypo esančio fontano aplinkos sutvarkymu, pastatyti suoliukus. Tačiau ir tai nebuvo padaryta.

„Daugelis verslininkų, pasistačiusių savo objektus, rūpinasi ir visuomenės poreikiais – netoliese įrengia šviesoforus, viešose vietose esančias įvažas, investuoja į miesto infrastruktūrą. Bet šįkart verslininkų požiūris – lengvabūdiškas, žiūrima tik pelno“, – piktinosi A.Kupčinskas.

Savivaldybė, iš miesto biudžeto iždo sutaisiusi įvažą, neturi jokių svertų išreikalauti, kad restoranų tinklas tesėtų savo pažadus. Raštiškai „Hesburger“ atstovai nebuvo įsipareigoję sutvarkyti Kaimynų gatvės dalies tarp greito maisto užeigos ir „Vyturio“ mokyklos.

„Nežinau, kas būtų įvykę, jei savivaldybė nebūtų leidusi „Hesburger“ statyti restorano Taikos prospekte. Galbūt prasidėtų teismo procesas.

Prieš išduodami statybų leidimus, stengiamės pasiekti, kad verslininkai pasitarnautų ir visuomenei. Juk vykstant darbams ir jiems pasibaigus, pabloginama esama viešo naudojimo kelių būklė, padidėja automobilių srautai“, – sakė N.Valatkevičius.

Raštu neįsipareigojo

Ieva Salmela, „Hesburger“ plėtros direktorė

„Hesburger“ nuostata – nuosekliai įgyvendinti techninius ar teisinius reikalavimus įkuriant restoranus, vykdyti susitarimus su miestų, kuriuose įsikūrę restoranai, valdžia ir kaimynais.

Deja, informacija apie minimą susitarimą dėl įvažos mūsų nepasiekė, todėl jokių veiksmų nesiėmėme.

Dizaineris, atsakingas už „Hesburger“ restorano įrengimą Kaune, Taikos prospekte 47A, patvirtino, kad šio restorano statinio dokumentuose nėra reikalavimų, susijusių su įvažos sutvarkymu.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.