Inkasatorių kasdienybė – auginti raumenis kilnojant eurus

Inkasavimo bendrovės „Eurocash1“ vyrai dabar raumenis auginasi ne tik sporto salėje. Pastarąjį mėnesį jiems tenka pakrauti ir iškrauti automobilius, pilnus eurų monetų. Tarkim, vienu kartu iš Lietuvos banko paprastai vežamos 5-8 tonos eurų, kurie paskui iškeliauja į komercinius bankus, o jau po kelių dienų keliaus ir įmonėms – tiek dideliems prekybos tinklams, tiek mažai kaimo kirpyklai.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2014-11-27 13:43, atnaujinta 2018-01-20 12:17

Lydimi „Aro“ pareigūnų ir būrio policijos gatvėmis rieda inkasavimo bendrovių automobiliai, kuriuose - eurai. Išvežioti eurus, o sausio pirmosiomis savaitėmis surinkti litus – tokia užduotis teko dviem didžiausioms Lietuvoje inkasavimo įmonėms.

Skaičiuojama, kad įsivesti eurą Lietuvai prireiks 370 mln. monetų ir 132 mln. banknotų. Vien banknotai svers apie 114, o monetos – 1742 tonas.

Ketvirtadienį iš Lietuvos banko į „Eurocash1“ saugyklas atvežti 8 mln. eurų.

Eurus skaičiuoja tonomis

Spalį ir lapkritį „Eurocash1“ darbuotojai rūpinosi eurų pervežimu iš Lietuvos banko saugyklos Vilniuje į savo patalpas. Pastarosiomis savaitėmis didžiausius pajėgumus inkasavimo įmonei teko skirti eurų išvežiojimui po komercinius bankus.

Vos po kelių dienų, nuo gruodžio 1-osios, darbų mastas dar išaugs, mat teks ne tik pasirūpinti ir taip kalėdinės prekybos periodu išaugančiu grynųjų pinigų srautu, bet ir eurais aprūpinti verslo klientus - įmones.

Kad pirmosiomis sausio dienomis turėtų iš ko atiduoti grąžą klientams, eurų, ypač monetų, užsisako tiek dideli prekybos ar degalinių tinklai, tiek mažos parduotuvėlės.

Mažiausia suma, kurią užsisako prekybininkai ar paslaugų teikėjai, - 200 eurų. Įvairaus nominalo tokios sumos monetų rinkinys sveria 2,8 kilogramo. Tačiau gerokai sunkesnius nešulius inkasatoriams teks vežti didelėms įmonėms.

„Eurus mes skaičiuojame ir kilogramais, ir tonomis“, - sakė „Eurocash1“ direktorius Vytautas Labeckas.

„Eurocash1“ per gruodį teks naujos Lietuvai valiutos nuvežti 1700 verslo įmonių, kurios turi padalinių, tad išvis inkasatoriai skubės į 4400 vietų. Panašiai toks pat krūvis teks ir šios saugos įmonės konkurentei „G4S Lietuva“ .

Tiesa, darbo bus mažiau, nei iš pradžių skaičiavo Lietuvos bankas. Pirminiais skaičiavimus, vietų, į kurias reikės vežti pinigus, turėjo būti 10-15 tūkstančių.

Sausis atneš naujų vargų

Bet kokiu atveju su euro atėjimu įsisuko stiprus permainų vėjas.

„Savo pajėgumus – tiek žmonių, tiek automobilių – didiname kone dvigubai. Juk mums gruodį ir sausį teks dirbti ir tai, kas buvo įprasta anksčiau, ir įvykdyti tai, kas susiję su euru“, - kalbėjo V.Labeckas.

Kadangi po piko praėjus kuriam laikui vėl viskas stos į savo vėžes, „Eurocash1“ sudaro laikinas darbo sutartis su papildomais darbuotojais. 800 darbuotojų kolektyvas įtemptuoju metu pasipildys 60 proc. naujų žmonių. Vien inkasatorių gruodį bus priimta pusšimtis.

Grynųjų pinigų skaičiavimo centre darbuotojų skaičių „Eurocash1“ didins trečdaliu, bet esant reikalui bus pasiruošę įtraukti ir daugiau pajėgų.

Dusyk pasipildys ir automobilių parkas.

Kiek gali prireikti papildomų pajėgumų, lietuviai sėmėsi patirties iš savo kolegų latvių, kurie jau susidūrė, ką reiškia besikeičiantys šalyje pinigai. Be to, prieš metus, kai Latvija įsivedė eurą, „Eurocash1“ kaimyninėje šalyje padėjo ir kolegos iš Lietuvos.

„Tad jau turime patirties. Matėme, kas stringa, ką reikėtų daryti kitaip. Buvo aišku, kad sunkiausia buvo surinkti latus pirmosiomis metų savaitėmis“, - sakė V.Labeckas.

Teks surinkti litus ir centus

„Eurocash1“ atnaujina ir pinigų skaičiavimo įrangą – įsigyja naujas eurams skaičiuoti, o senosios, skirtos litams, dar pravers ir kitais metais. Ypač pirmąsias dvi savaites.

Būtent tos savaitės – nemenkas galvos skausmas inkasatoriams. Eurams išvežioti jie turi visą gruodžio mėnesį, o litus surinkti teks per perpus trumpesnį laiką.

Skaičiuojama, kad apyvartoje yra 2 tūkst. tonų litų ir lito centų monetų. Kaip parodė latvių patirtis, įsivedus eurą, į saugyklas sugrįžo apie 60 proc. latų monetų. Tikimasi, kad panaši padėtis bus ir Lietuvoje.

„Tačiau teoriniai skaičiavimai būna vienokie, o realybė kitokia. Ir mes savo pajėgumus skaičiavome iš pradžių vienaip, tačiau paskui nutarėme juos padidinti“, - pasakojo „Eurocash1“ vadovas.

Sekite verslo naujienas mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.