Ūkininkai į žieminę grūdų kainų medžioklę numoja ranka

Grūdų biržose - amžina įtampa. Kviečių kainos tai kyla, tai krinta, tampydamos ūkininkų nervus.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Dec 1, 2014, 7:13 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 4:56 AM

"Niekada negaudžiau ir negaudau grūdų kainų žiemą. Tai - loterija. Parduodu visus grūdus iš karto, kai tik nukuliu", - sakė Prienų rajone, Strielčiuose ūkininkaujantis Vidmantas Rasimas.

Jo teigimu, ne visada žiemą grūdų supirkimo kainos būna didžiausios. Dažnai jos pačios palankiausios būna būtent per javapjūtę.

Nors ūkininkas turi įrengęs 1750 tonų grūdų talpinančias saugyklas, jose derlius neužsiguli, - kviečiai išdžiovinami ir parduodami supirkimo įmonėms, - "Agrokoncernui", "Kauno grūdams" ir kitoms.

Anot ūkininko, jis nesiblaško. Dirbdamas per 1530 hektarų žemės, joje sėja kaip sėjęs žieminius ir vasarinius kviečius. Tik rapsų, kurie anksčiau buvo suberiami kone į pusę laukų, plotus ėmė mažinti. Jų vietą šiemet buvo užėmę pupos ir žirniai.

"Auginau porą metų ir grikius. Bet taip jau nutinka, kad, vos tik ką nors nauja pasėju, tais metais derliaus supirkimo kaina ima ir atsiduria dugne", - tarstelėjo ūkininkas.

Kainos vėl šokinėja

Grūdų prekybos įmonės "Litagra" duomenimis, paskutinę lapkričio savaitę kviečių, pirkėjams pristatomų sausį, ateities sandorių kaina Paryžiaus MATIF biržoje šoktelėjo 3,7 proc. - iki 184,24 eurų (635,6 lito) už toną.

Kaina nesunkiai prasmuko pro 180 eurų (621 lito) už toną kartelę. Ypač stiprus jos augimas buvo stebimas penktadienį, lapkričio 28-ąją, kai kaina pavakare striktelėjo nuo 181,5 iki 185 eurų už toną.

Čikagos biržoje kaina augo dar stipriau – ten per savaitę ji šoktelėjo net 5,5 proc.

Anot apžvalgininkų, akivaizdu, kad kviečių kaina toliau auga. Įdomu ir tai, kad stabtelėjimai bei korekcijos pastaruoju metu būna trumpalaikiai, o tai rodo, kad kainos didėjimas įgavo smarkoką pagreitį.

Tuo naudojasi ir spekuliantai, kurie matydami teigiamą kainos poslinkį, aktyviau permeta pinigus iš kitų aktyvų į kviečių rinką.

Jau skaičiuoja būsimą derlių

Didžiausią nerimą rinkos dalyviams ir toliau kelia būsimo kviečių derliaus Rusijoje perspektyvos.

Rusijos analitikų agentūra „Sovecon“ prognozuoja, kad kitų metų kviečių derlius Rusijoje bus 13-14 mln. tonų mažesnis nei šiųmetis, - šiemet jis siekė apie 63 mln. tonų.

Žieminiams pasėliams derlingiausiuose Rusijos regionuose ypač trūksta drėgmės, todėl jie yra silpni, o prisiartinę šalčiai bei, kaip žadama, šalta žiema įspėja, kad nemaža dalis pasėlių jos apskritai neištvers.

Būgštaujama, kad panaši situacija yra ir Ukrainoje, kurioje taip pat kritulių rudenį sulaukta daug mažiau nei įprasta, tad apie 18 proc. žieminių pasėlių yra prasti.

Nepaisant to, kad Ukrainoje praėjusį rudenį pasėta 2 proc. daugiau žieminių javų, geresnio bendro derliaus 2015-aisiais nežadama. Ne tik dėl to, kad šių metų derlius joje buvo rekordinis, bet ir dėl to, kad Ukrainos grivina yra stipriai nuvertėjusi užsienio valiutų atžvilgiu, tad augalų priežiūros priemonėms bei trąšoms kitais metais pinigų bus skirta daug mažiau.

Kviečius dar tebekulia

Argentinoje iki praėjusios savaitės buvo nukirsta apie 31 proc. kviečių. Derliaus prognozės liko nepakeistos ir sudaro 11,5 mln. tonų.

Didžioji šios šalies eksporto dalis, matyt, bus skirta Brazilijai, ir į kitas rinkas grūdai nepaklius.

Apie Australijos kviečių derlių pasirodo įvairių pranešimų. Vieni ūkinininkai kalba, kad jis mažesnis už pernykštį, kiti - kad didesnis.

Visgi akivaizdu, kad Australijoje bendras kviečių derlius bus mažesnis nei prieš metus, bet didesnis nei istorinis vidurkis. Daugiau problemų gali kilti su nuimtų kviečių kokybe, kuri dėl lietaus Vakarų Australijoje gerokai suprastėjo prieš derliaus nuėmimą.

Pasėliai Europoje - geri

Kol kas Vakarų Europoje žieminių kviečių pasėlių būklė yra labai gera. Prancūzijoe 95 proc. pasėlių yra geros ir labai geros būklės, kai prieš metus šis santykis sudarė 71 proc.

Kiek prastesnė padėtis JAV, kur geros arba labai geros būklės yra 58 proc. pasėlių, kai prieš metus šis santykis siekė 62 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.