Gavęs paramą kopūstais ir morkomis: „Ar mano anūkai zuikiai?“

Visą gyvenimą taksistu dirbęs Vladimiras nustebo, kai prieš didžiąsias metų šventes vietoj paramos tokiais maisto produktais kaip kruopos ar aliejus jo dukters šeimai buvo pasiūlyta tik morkų ir kopūstų.

Pasiūlyta parama daržovėmis vilnietį nemaloniai nustebino.<br>V. Balkūno nuotr.
Pasiūlyta parama daržovėmis vilnietį nemaloniai nustebino.<br>V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Dec 30, 2014, 3:43 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 6:41 AM

„Gavome du maišus kopūstų ir du maišus morkų, net pamaniau, gal mano anūkai – zuikiai“, – svarstė pašnekovas ir pridūrė, kad jo duktė, viena auginanti du vaikus ir gaunanti minimalų atlyginimą, verčiasi itin sunkiai.

„Anksčiau sulaukdavome aliejaus, mėsos konservų, kruopų, sausainių būdavo įdėta į davinį“, – prisiminė vyras.

Žmona pluša trijuose darbuose

Vladimiras pasakojo, kad pats jau yra pensininkas, bet noras padėti šeimai svarbiau už sveikatą, tad jis džiaugiasi vėl sugrįžęs prie taksisto darbo, o žmona taip pat namuose nesėdinti – moteris net trijose vietose dirba valytoja.

„Vienam anūkui 6-eri metai, o kitam – 4-eri, vienas lanko darželį, o kitą leidžiame į parengiamąją klasę. Žinote, daugiausia išlaidų dėl vaikų, juk juos reikia aprengti, išleisti į būrelį. Duktė su vaikais gyvena kartu su manimi ir žmona“, – atviravo pašnekovas ir pridūrė, kad gaudamas vien pensiją tikrai neišgyventų.

Paklaustas, ar nenusivylė prieš šventes šeimai nesulaukęs paramos maistu, vyras sakė: „Ne tie laikai, kai gali tik sėdėti ir laukti, ieškau būdų, kaip uždirbti kokią kapeiką pačiam.“

Kaimynas tempė namo ne daržoves

Gavęs morkų ir kopūstų Vladimiras prisiminė, kad anksčiau jo kaimynas dirbo prie maisto dalijimo, tai ir savęs nenuskriausdavo, į namus tempė tikrai ne daržoves: „Kai jis dirbo prie maisto dalijimo, krepšius nešė ir nešė namo.“

Paklausus, ar jis įsitikinęs, kad kaimyno šeimai nepriklausė socialinė parama, pašnekovas šyptelėjo: „Tikrai ne, tai nebuvo remtina šeima, o krepšiai tikrai nebuvo iš sodo. Žinau, kad tikrai ne.“

Išdalijo tonas daržovių

„Maisto banko“ vadovas Vaidotas Ilgius patvirtino, kad parama daržovėmis gyventojams buvo siūloma.

„Europos pagalbos fondo nepasiturintiems asmenims parama buvo planuota dalinti lapkričio mėnesį, bet užsitęsus viešiesiems pirkimams ši parama nebuvo dalijama. Dėl Rusijos paskelbto embargo rudenį „Maisto bankas“ gavo didelius kiekius morkų ir kopūstų, kuriuos pasiūlėme gyventojams“, – kalbėjo pašnekovas ir pridūrė, kad prievarta imti šių daržovių niekas tikrai neliepė, bet nemažai žmonių tokia galimybė tikrai nudžiugino.

„Miestiečiai patys daržovių neaugina, o kopūstai ir morkos, kuriuos dalijome, buvo puikios kokybės ir nepriekaištingos išvaizdos“, – sakė jis.

Pasak pašnekovo, daržovių žmonės gaudavo tiek, kiek pageidaudavo: „Tie, kurie turėjo galimybes šias daržoves transportuoti, apsirūpino žiemai. Ne viena šeima kopūstus raugė. Noriu pabrėžti, kad ši parama tikrai nebuvo įprastinės paramos pakaitalas, tai buvo tik papildoma galimybė.“

Nuo spalio mėnesio išdalyta beveik 130 tonų daržovių. Dalis šių gėrybių buvo išdalyta per viešąjį maitinimą teikiančias įstaigas – siūlytos daržovės vaikų darželiams, mokykloms ir ligoninėms.

„Nesinorėjo, kad puikios kokybės produktai būtų sunaikinti. Dėl embargo Lietuvoje užauginto kiekio nebuvo įmanoma realizuoti rinkoje, buvo svarstoma derliaus nenuimti arba jį panaudoti gyvulių šėrimui, tačiau ES pasiūlė ūkininkams kompensaciją už tai, kad kokybiškas derlius atitektų labdaros organizacijoms“, – situaciją komentavo V.Ilgius.

Maistu nepasiturinčius rems ir toliau

Daržoves noriai ėmė ne tik miestų, bet ir mažesnių miestelių ir net kaimiškų vietovių gyventojai. „Maisto banko“ vadovo teigimu, tai veikiausiai lėmė tai, kad ne kiekviena šeima gali užsiauginti pakankamą kopūstų ar morkų kiekį.

V. Ilgius priminė, kad paramos maistu programa, prie kurios žmonės buvo pripratę, baigėsi dar 2012-aisiais metais, bet Europos Komisijos sprendimo pratęsta ir 2013-iaisiais, o 2014-aisiais daugelyje šalių minėta programa iš viso nebuvo vykdoma.

„Laimė, kad Lietuva surado galimybių iš biudžeto lėšų organizuoti analogiškos paramos dalijimą. Šiemet buvo surengti trys paramos dalijimai. Apmaudu, kad ruošiantis kitų metų dalijimams procedūros taip užsitęsė ir žmonės, kurie buvo įpratę paramą gauti maždaug kas du mėnesius, šį kartą jos nesulaukė“, – sakė „Maisto banko“ vadovas.

Pašnekovo teigimu, tarpai tarp paramos dalijimo akcijų sudarydavo net keletą mėnesių, bet žmonės gaudavo apie tai informaciją ir tiesiog laukdavo.

Vargstančioms šeimoms – papildoma parama

„Toms šeimoms, kurių situacija kritinė, suteikiamas vienkartinis paramos paketas. Tokia parama skiriama iš „Maisto banko“ akcijų metu surinktų produktų“, – kalbėjo pašnekovas.

Į klausimą, ar 2015-aisiais numatomi kokie nors pokyčiai, kurie galėtų neigiamai atsiliepti iki šiol paramą gavusiems asmenims, V.Ilgius tikino, kad nemalonių staigmenų neturėtų būti: „Siekiame, kad parama maistu būtų ir toliau teikiama. Tikimės, kad maisto produktai bus ir toliau dalijami nepasiturinčioms šeimoms tokia pat tvarka kaip ir iki šiol.“

Parama maisto produktais gyventojus turėtų pasiekti sausį. Dalyti produktus bus pradedama nuo sausio 12 dienos. Tiesa, davinyje nebus miltų ir sausų pusryčių, bet kito produktų dalijimo metu šis trūkumas bus kompensuotas.

„Parama maistu nėra tokia didelė, kad leistų šeimai nebesirūpinti, kaip prasimaitinti. Tai tik papildoma pagalba, kuri padeda mažas pajamas gaunančioms šeimoms dalį jų skirti kitoms būtiniausioms reikmėms“, – kalbėjo „Maisto banko“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.