Rusiją 2015 metai priblokš kainų šuoliais

Skurdesnis švenčių stalas ir brangesni produktai. Tokiomis nuotaikomis rusai palydės 2014-uosius. O apie 2015 metus baisu netgi pagalvoti: kai kurių ekonomistų prognozės skamba itin kraupiai.

O turgavietėse žmonės prieš artėjančias šventes stengiasi atsikratyti gerokai nuvertėjusių rublių.
O turgavietėse žmonės prieš artėjančias šventes stengiasi atsikratyti gerokai nuvertėjusių rublių.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Dec 30, 2014, 5:47 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 11:25 PM

Kaip ir kasmet, skambant Spaso bokšto Kremliuje kurantams rusai jau rytoj sės prie šventinio stalo.

Simboliška, kad iš tiesų niekas neskambės: ir bokštas, ir kurantai dabar restauruojami. Teks pasitenkinti šviesos šokiu virš Kremliaus ir varpų garso įrašu.

Daugeliui Rusijos gyventojų tai primins klestėjimo laikus, kai doleriai už naftą ir dujas plūdo, regis, nenutrūkstamu srautu. Šiemet viskas buvo kitaip, o kitąmet laukia dar didesnės ir anaiptol ne maloniausios permainos.

Kelionių į užsienį atsisakė

Šventinis mano žmonos Liubos patiekalas – su obuoliais kepta žąsis. Šįmet jos kilogramas mums kainavo 450 rublių (oficialiu dabartiniu kursu – 22,5 lito). Dar šimtrublė už obuolių kilogramą.

Pernai žąsis kainavo 50, o obuoliai – 20 rublių mažiau. Bet žmona patenkinta – kaip nuolatinei klientei jai turgaus prekeiviai pritaikė nuolaidą. Kitiems kaina prasideda nuo pusės tūkstančio rublių už kilogramą.

Litais ar eurais gal tai atrodo ir nedaug. Tačiau nereikia pamiršti, kad Rusijoje atsiskaitinėjama pastaruoju metu nuvertėjusiais rubliais. O vidutinė alga čia – 30 tūkstančių rublių (dabar – tiktai 1511 litų).

Levados centro apklausos duomenimis, kone penktadalio – 19 proc. – rusų naujametis stalas bus kuklesnis nei pernai. Tiesa, dalyviai neatskleidė, kieno sąskaita sutaupys – gėrimų ar užkandos.

Anksčiau rusai mėgdavo pašėlti savuose ar užsienio kurortuose. Pernai į juos švęsti dar vyko 7–8 proc. gyventojų.

Užtat šiemet vos 2 proc. ketina Naujuosius metus sutikti Rusijos poilsio namuose ir vos 1 proc. – užsienyje.

Teks mokėti daugiau

Žmonėms neramu ne tik dėl to, kad smukus rublio kursui jau ir taip gerokai sumažėjo tikroji jų uždirbamų pinigų vertė. Dar daugiau nemalonių staigmenų laukia kitais metais – didės įvairios rinkliavos ir mokesčiai.

Pavyzdžiui, vedybų įregistravimas pabrangs nuo 200 iki 350 rublių. Skyrybos dar labiau patuštins kišenes: iš kiekvieno susipykusio sutuoktinio valstybė atims po 650 rublių.

Kone dvigubai išaugs ir užsienio pasų kainos: 5 metus galiosiantis dokumentas atsieis 2 tūkst., biometrinis – 3,5 tūkst. rublių. Aplink Maskvą 9 proc. pabrangs priemiestinių traukinių bilietai.

Gerokai daugiau kainuos ir žalingi įpročiai. Mat nuo 2015-ųjų alkoholinių gėrimų akcizai padidės 20–25 proc., rūkalų – penktadaliu.

Laukiama, kad kils ir degalų kainos, o tai reiškia ir brangesnes transporto paslaugas, ir atitinkamai brangesnius kasdienius produktus.

Valdžia nenuskurs

Užtat į parlamentą patekusių politinių partijų finansavimas iš biudžeto bus padvigubintas. Šiek tiek pakils ir valstybės Dūmos deputatų algos – iki 450 tūkst. rublių, arba 15 vidutinių mėnesio atlyginimų.

Kone trečdaliu daugiau kitąmet uždirbs ir visų lygių teisėjai. Pavyzdžiui, Aukščiausiojo teismo pirmininko atlyginimas padidės nuo 438 iki 505 tūkst. rublių per mėnesį.

Tiesa, prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas gulėsi kryžiumi, kad šalies valdžiai irgi bus sunku, todėl ji tikrai nešvęs artimiausias dvi savaites, kaip visa Rusija.

„V.Putinas ir vyriausybė negali taip ilgai nedirbti“, – paaiškino D.Peskovas.

Ekonomistų nuomone, švenčių laikotarpiu valdžia sieks stebėti stambiausias valstybines korporacijas ir bankus. Ypač jų sandorius užsienio valiuta. Mat baiminamasi naujos rublio griūties.

Prieš kelias savaites dolerio kaina buvo viršijusi 80, o euro – ir visą šimtą rublių. Dabar jau ramiau: euras kainuoja beveik 70, doleris – kone 57 rublius. Bet niekas net ir Kremliuje nebesitiki, kad netrukus sugrįš laikai, kai doleris buvo vertinamas 30–35, o euras – 40–45 rubliais.

Praėjusios savaitės pabaigoje finansų ministras Antonas Siluanovas pripažino, kad kitų metų Rusijos biudžetas bus pataisytas ir apskaičiuotas atsižvelgus į tai, kad doleris kainuos 50 rublių. O bendrajam vidaus produktui net ir valdžia kitąmet žada seniai neregėtą 4 proc. nuosmukį.

Infliacija bus dviženklė

Visa tai paprastiems Rusijos gyventojams pernelyg gal ir nerūpi. Užtat jie su siaubu klausosi prognozių apie kainų pokyčius.

„Dviženklė infliacija išsilaikys visus kitus metus. O aukščiausią lygį ji pasieks pirmąjį 2015 metų pusmetį“, – teigė Rusijos ekonominės plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas.

Niekas neabejoja, kad taip ir bus. Mat net ir Mažmeninės prekybos įmonių asociacijos direktorius Andrejus Karpovas įspėjo, kad pasibaigus Naujųjų metų sutiktuvėms daugelio produktų kainos prekybos centruose šoktelės apie 15 proc.

„Mūsų laukia labai rimti kainų pokyčiai, ypač dėl maisto prekių. Skaičiavimai rodo, jog rubliui nuvertėjus bent procentu infliacija išauga 0,2–0,3 procentinio punkto. Vadinasi, jau kitų metų pradžioje kainos gali šoktelėti ir penktadaliu“, – prognozavo buvęs Centrinio banko pirmininko pavaduotojas Aleksandras Chandrujevas.

Vaistai – nebeįperkami

Vis dėlto ir tai tik sausi skaičiai. Mat pridėjus prekybininkų maržas kai kurių prekių kainos išaugs ir 30, ir 40 proc.

Antai oficialiai skelbiama, kad šįmet infliacija Rusijoje siekė 11 proc.

O iš tiesų parduotuvių lentynose, palyginti su pernykščiu gruodžiu, ryžių kilogramas pabrango nuo 25,9 iki 44,9 rublio, grikių – nuo 20,5 iki 53,9, cukraus – nuo 25,9 iki 39,9, viščiukų broilerių – nuo 89 iki 145, pusė litro degtinės – nuo 170 iki 220 rublių.

Negana to, apie artėjančią katastrofą prabilo medikai.

Jų nuomone, rusai tiesiog nebegalės įpirkti kai kurių vaistų. Oficialiai medikamentų kainos lapkritį buvo 11,8 proc. didesnės negu prieš metus.

Tačiau blogiausia, kad pusė čia parduodamų preparatų yra užsieniniai. Kylant eurui arba doleriui jų kaina rubliais gali pasiekti sunkiai įsivaizduojamas aukštumas.

Sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skvorcova tikino, kad valstybei kol kas sekasi nebranginti ligoninėms tiekiamų vaistų.

Užtat vaistinėse kai kurių, ypač pigiausių, kainos jau pakilo 3–6 kartus.

Atsirūgs paskolos užsienio valiuta

Bene labiausiai plaukus dėl smukusio rublio raunasi tie gyventojai, kurie atlyginimus gauna užsienio valiuta, o iš bankų yra paėmę būsto paskolas doleriais arba eurais.

Jų algos, jei ir pakils, tai nedaug. Užtat įmokos – kaip reikiant. Skelbiama, kad visoje Rusijoje tokių klientų yra apie 100 tūkstančių. Jei bankai pradės juos iškraustinėti iš būstų, gatvėse gali atsidurti keliskart daugiau žmonių – juk daugelis gyvena su šeimomis.

Jau dabar rankomis trina su bankais sutartis sudarę skolų išieškotojai, paprastai vadinami išlupinėtojais.

Vienos didžiausių šio sektoriaus agentūrų „Sekvoya Credit Collection“ duomenimis, kitąmet pradelstos fizinių asmenų skolos Rusijoje turėtų išaugti apie 60 proc. ir pasiekti beveik 700 mlrd. rublių (dabartiniu kursu – 34,9 mlrd. litų).

Šiuo metu statistinis rusas, įskaitant ir naujagimius, bankams yra skolingas 76,9 tūkst. rublių – pustrečio mėnesio atlyginimą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.