Turizmo operatoriai: kelionės nebrangs, o gal net ir pigs

Penktadienį prasidėjusioje ir visą savaitgalį vyksiančioje turizmo parodoje „Adventur“ išvykstamojo turizmo salėje pirmuoju smuiku griežia Turkija. Nieko nauja. Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ vadovas suskaičiavo: pusė jų klientų ilsėtis vyksta būtent į šią šalį. Veik tą patį rodo ir „Novaturo“ skaičiai.

Penktadienį prasidėjo turizmo paroda „Adventur“.<br>V.Balkūno nuotr.
Penktadienį prasidėjo turizmo paroda „Adventur“.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2015-01-23 15:48, atnaujinta 2018-01-15 05:41

Šiemet didieji kelionių organizatoriai naujų poilsio vietų šiltose pasaulio šalyse nesiūlo. Pernai pristatę po keletą naujienų – tarkime, Korfu salą, Sardiniją, Almeriją Ispanijoje, jie siekia jose tvirčiau įminti savo pėdą.

Tiesa, šių poilsio vietų nenurungs Turkija. Tačiau, tikino „Tez Tour“ direktorius Aleksandras Sukovas, pernykštės naujienos – Kipras ir Sardinija – pasiteisino, tad ir šiemet jie viliasi, kad paklausa ten ilsėtis neslūgs.

A.Sukovas patikino, kad kelialapių kainos nesikeis – išliks to paties lygio, kaip 2014-aisiais. Tačiau yra vilčių, kad kelionės gali pigti. Priežastis – krintanti aviacinio kuro kaina ir susitraukęs turistų srautas į populiariausias šalis iš Rusijos. Juos pakeisti kitais turistais panorę viešbučių šeimininkai gali mažinti savo paslaugų kainas.

„Tačiau reikia nepamiršti, kad, pingant paslaugoms, gali prastėti ir kokybė“, – įspėjo A.Sukovas.

Jis sakė, kad svarbūs pokyčiai Lietuvoje – euro įsivedimas, smarkiai nepaveikė Lietuvos turistų įpročių. Kiek lėčiau kelialapiai buvo perkami tik pirmąją 2015-ųjų sausio savaitę, tačiau vėliau paklausa atsitiesė, tad šiuo metu parduotų kelialapių skaičius prilygsta praėjusių metų to paties mėnesio rezultatams.

„Be to, žmonės mato kitokią kelionės kainą. Įprastai litais tai būdavo keturženklis skaičius, dabar triženklis“, – kas galėjo paskatinti pirkimą, neslėpė A.Sukovas.

2014-aisiais, palyginti su 2013-aisiais, „Tez Tour“ klientų skaičius augu apie 23 procentus. A.Sukovas sakė, kad praėjusiais metais turizmo rinką krėtusios turizmo organizatorių bėdos, pasibaigusios bankrotais, paveikė visą rinką. Tačiau dabar sumažėjo konkurentų.

Kad metai buvo įtempti, sutiko ir „Novaturo“ direktorius Linas Aldonis.

„Išvykstamojo turizmo rinkai praėję metai buvo karingi. Vyko mūšiai, po kurių vieni buvo priversti trauktis, kiti tik sustiprino savo pozicijas. Buvo atkreiptas tiek vartotojų, tiek valstybės institucijų dėmesys į patikimumo svarbą organizuojant keliones.

Patikimumas tapo ne tik konkurenciniu pranašumu, bet ir vienu iš svarbiausių argumentų renkantis kelionę. Nepaisant aštrios konkurencijos, praėjusiais metais didinome aptarnaujamų klientų skaičių“, – kalbėjo L.Aldonis.

Jis sakė kad pastaruosius kelerius metus pagrindinis kelionių kainų pokyčius lemiantis veiksnys yra aštrėjanti konkurencija tarp šalių, į kurias keliones organizuoja ir „Novaturas“.

„Aukštesnes konkrečios šalies kainas dažnai lemia ne tik pačios šalies politika, kiek politinė situacija kurioje nors alternatyvioje atostogauti šalyje.

Beveik visus 2014 metus daugelyje šalių, į kurias rengiame keliones, buvo jaučiamas ekonomikos atsigavimas. Tai paveikė ir tų šalių turizmo sektorių – augo viešbučių užimtumo rodikliai. O tai lėmė ir nežymius kainų pokyčius.

Tačiau dabar pinga kuras, kurio kaina yra viena didžiausių kelionės kainos dedamųjų. Todėl tai teigiamai veikia ir kelionių savikainą. Tai yra atsvara kainų pokyčiams atsigaunančiose Vakarų Europos šalių turizmo rinkose. Tuo šiandieną galima sėkmingai pasinaudoti, bet kaip kaina keisis per visus šiuos metus, dar anksti prognozuoti“, – įspėjo L.Aldonis.

Ar lietuviai 2015-aisiais dairysis naujų poilsio krypčių?

Pasak L.Aldonio, 2015 metais populiariausios tarp poilsiautojų išliks Turkija, Graikija, Ispanija, Bulgarija, tačiau kartu didėja susidomėjimas ir naujomis kryptimis.

Pernai „Novaturas“ pasiūlė ilsėtis Korfu saloje, Kalabrijoje bei Almerijoje. Ypač lietuviai susidomėjo Almerija.

„Nors išvykstama į šį Ispanijos regioną tik pavasarį, jau dabar – per išankstinius vasaros sezono pardavimus – esame pardavę beveik pusę numatytų kelionių. Pardavimų rezultatai rodo, kad tas pat galioja ir likusioms dviem kryptims“, – sakė „Novaturo“ vadovas.

Šiais metais kelionių rengėjas pažintinių kelionių gerbėjus kvies keliauti Turkijos, Graikijos, Gruzijos, Irano, Kubos ir net Uzbekistano kryptimis.

Vilniuje penktadienį prasidėjo 3-ioji tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“. Ji vyks sausio 23-25 dienos Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.