Nutekinta medžiaga apie HSBC tėra ledkalnio viršūnė

Buvęs Didžiosios Britanijos

Banko HSBC laukia nauji nemalonumai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Banko HSBC laukia nauji nemalonumai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 10, 2015, 9:38 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 3:51 PM

Paviešinti failai pirmadienį supurtė visą pasaulį, atkreipdami dėmesį į turtingiausiųjų elito finansines machinacijas. Tuo tarpu Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjai paskelbė pradedantys tyrimą dėl to Londone įsikūrusio banko veiklos.

Dokumentų pakete, žinomame kaip „SwissLeaks“, minimos kai kurių garsenybių, numanomų ginklų prekeivių ir politikų pavardės, nors faktas, kad jie minimi toje medžiagoje dar nereiškia, kad tie žmonės įvykdė kokių nors nusikaltimų.

Iš praėjusį savaitgalį paviešintos medžiagos galima daryti prielaidą, kad HSBC padalinys Šveicarijoje padėjo klientams iš daugiau negu 200 valstybių išvengti mokesčių už maždaug 119 mlrd. JAV dolerių vertės aktyvus, laikytus šio banko sąskaitose.

Buvęs banko IT darbuotojas Herve Falciani pavogė tą informaciją 2007 metais ir perdavė Prancūzijos pareigūnams, bet tie dokumentai iki šiol nebuvo viešai paskelbti.

JAV įsikūrusi Tarptautinė tiriančiųjų žurnalistų asociacija (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ) gavo tuos failus iš Prancūzijos dienraščio „Le Monde“ ir pasidalijo jais su 45 kitomis žiniasklaidos organizacijomis visame pasaulyje.

Tačiau H.Falciani sakė, kad žiniasklaidos pranešimai apie tų dokumentų turinį pagrįsti tik nedidele dalimi medžiagos, kurią jis yra perdavęs Prancūzijos institucijoms.

„Tai tik ledkalnio viršūnė“, – prancūzų ir italų kilmės aktyvistas sakė duodamas interviu Prancūzijos dienraščiui „Le Parisien“, kuris buvo paskelbtas antradienį.

„Yra daugiau negu turi žurnalistai. Dokumentuose, kuriuos perdaviau, taip pat yra (informacijos apie) milijonus (tarpbankinių) pervedimų. Tie skaičiai gali padėti įsivaizduoti, kas glūdi ledkalnio apačioje“, – aiškino H.Falciani.

Tą informaciją Prancūzijos vyriausybė naudojo ieškodama mokesčių vengiančių asmenų. 2010 metais Paryžius pasidalijo tais duomenimis su kitomis šalimis, o nutenta informacija tapo pagrindu iškelti virtinę bylų.

H.Falciani, lyginamas su JAV žvalgybos paslapčių viešintoju Edwardu Snowdenu ir pramintas „turtingiesiems šiurpą keliančiu žmogumi“, tebėra ieškomas dėl duomenų vagystės, bet Prancūzija ir Ispanija suteikė jam teisinę apsaugą, atsisakydamos išduoti aktyvistą Šveicarijai.

Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjai paskelbė pradėsiantys tyrimą dėl Londone įsikūrusio bankininkystės milžino HSBC veiklos, kai nutekinta informacija sukėlė įtarimų, jog bankas padėdavo turtingiems klientams išvengti mokesčių.

Parlamento Viešojo audito komitetas (VAK) ištirs šį skandalą ir iškvies HSBC atstovus duoti parodymų, nurodė nacionalinis transliuotojas BBC.

„Šiandienos sukrečiantys paviešinimai apie HSBC toliau atskleidžia slapią pasaulinę pramonę, aptarnaujančią turtingąjį elitą“, – pirmadienį BBC sakė VAK pirmininkė Margaret Hodge.

„Viešojo audito komitetas pradės skubų tyrimą, per kurį HSBC privalės duoti parodymus – ir mes nurodysime (iškviesti jų atstovus), jeigu prireiks“, – pridūrė ji.

HSBC pripažino, kad Šveicarijoje įsikūrusioje jo dukterinėje privačios bankininkystės įmonėje buvo problemų, bet tvirtino, kad tas padalinys buvo pertvarkytas ir kad dabar taikomos griežtos priežiūros priemonės.

BBC pranešė susipažinęs su informacija apie 106 tūkst. klientų 203 šalyse sąskaitas, nutekinta prancūzų aktyvisto Herve Falciani  – buvusio HSBC darbuotojo, kuris surinko ir paviešino banko dokumentų paketą, žinomą kaip „SwissLeaks“.

Transliuotojas nurodė, kad tuose dokumentuose pateikiama detalių apie beveik 7 tūkst. klientų iš Didžiosios Britanijos ir kad HSBC padėdavo savo turtingiems klientams išvengti mokesčių, kurių bendra suma – šimtai milijonų JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.