Garsiausi viešbučiai Vilniuje jau išsirinko vietas?

 Nekilnojamojo turto projektų rengėjai tyli, lyg būtų į burnas prisisėmę vandens. Nekalbūs ir pastatų savininkai, – užklausti apie derybas su viešbučių tinklais, jie tik mojuoja esančiomis, o gal tik menamomis konfidencialumo sutartimis.

Pastatas Maironio gatvėje, kuriame anksčiau buvo įsikūrusi „Lietuvos aido“ redakcija, sovietmečiu – „Tiesos“.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Pastatas Maironio gatvėje, kuriame anksčiau buvo įsikūrusi „Lietuvos aido“ redakcija, sovietmečiu – „Tiesos“.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Mar 1, 2015, 2:00 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 11:19 PM

 Nekilnojamojo turto projektų rengėjai tyli, lyg būtų į burnas prisisėmę vandens. Nekalbūs ir pastatų savininkai, – užklausti apie derybas su viešbučių tinklais, jie tik mojuoja esančiomis, o gal tik menamomis konfidencialumo sutartimis.

  Tačiau iš burnos ištrūkęs žodis grįžta žvirbliu, čirškančiu apie tai, į kokius Vilniaus pastatus ėmė žvalgytis tarptautiniai viešbučių tinklai. Tie žvilgsniai dar nereiškia, kad derybos su investuotojais jau prasidėjo ar kad jau rengiamos, tarkim, frančizės sutartys.

Tačiau kodėl gi neužmetus akies į tuos statinius? Jie kuo puikiausiai tiktų viešbučiams.

   Vienas jų – Pacų rūmai Senamiestyje, netoli Vilniaus Rotušės.   Kitas – Maironio gatvėje, priešais Bernardinų sodo vartus dunksantis, statinys, pagaliau išsinėręs iš „Lietuvos aido“ redakcijos iškabų.

  Tilto gatvėje – buvusi „Raudinojo kryžiaus“ ligoninės teritorija, kuriai jau yra parengtas investicinis projektas „Radvilų valda“. Vasario 16-osios gatvėje – buvusi šv. Jokūbo ligoninė, kurios sovietmečiu statytus pastatus jau baigiama nugriauti.

  Dešiniajame Neries krante, prie Energetkos muziejaus prigludęs elektrinės pastatas, – jo atnaujinimo projektas neseniai įveikė biurokratų paspęstas pinkles.

  Dviaukštis Pilies gatvėje, kuriame įsikūrusi „Regos“ optika ir toje pačioje eilėje esantys statiniai taip pat galėtų priglausti užsienio svečius.

  Svetingai atrodo ir triaukštis gražuolis, – netoli S.Nėries gimnazijos, Dominikonų gatvės 6-asis pastatas, kuriame seniau buvo įsikūręs Antikvarinis knygynas, o pastaruoju metu duris atverdavo tai kavinės, tai aludės, tai naktiniai klubai.

  Galbūt viešbučiui tiktų ir Dainavos gatvės 3-sis namas. Nuo jo ranka pasiekiami ir Pirklių rūmai, ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija, ir Lukiškių aikštė.

  Viešbutis galėtų įsikurti ir mūriniame dviaukštyje, – Pylimo gatvės 30-ajame name.

   Dėl visų šių pastatų vyko arba tebevyksta derybos su viešbučių tinklais. Tačiau apie jų baigtį vis dar nekalbama.

 O gal į kurį nors iš jų nusitaikė ir „Hilton“? Atrodo, kad ne. Nes šis pasaulinis tinklas turi tam tikrą savybę, – jis dairosi kone į dangoraižius.

  Taip, Vilniuje išties vyksta šio viešbučio ir investuotojų derybos. Tačiau kol kas tose vietose net nėra paklot pamatų. Teigiama, kad projektai yra parengti, bet dar neišduotas statybos leidimas. O kol jo nėra, neaišku, ar pastatai atitiks jų aukščiui „Hilton“ keliamus reikalavimus.

Saugo paslaptis

„Dar per anksti kalbėti – ateityje, kai visi taškai bus sudėti ant i, galėsiu viską paaiškinti“, – paprastai šnekus įmonių grupės „KG Group“ vadovas Tautvydas Barštys šįkart į kalbas nesileido.

Pernai jam pavyko sukirsti rankomis su Maironio g. 1 pastato savininku Algirdu Pilveliu.

Dabar statinys ties Bernardinų sodu priklauso vienam turtingiausių kauniečių T.Barščiui, Kaune jau turinčiam viešbutį „Kaunas“.

Viliamasi, kad į Trijų Kryžių kalną žiūrintys pastato Maironio g. 1 langai sudomins vieną tarptautinį viešbučių tinklą.

Gandus girdėjo ir medikai

Vilniaus medikai, iš Tilto gatvėje esančios Raudonojo Kryžiaus ligoninės kraustomi į Santariškes, sunkiai atsisveikino su senaisiais jos pastatais. Daugybę metų po ligoninę sklandė kalbos, kad į ją yra nusitaikęs tai vienas, tai kitas viešbutis.

Tuo metu net mikrochirurgai, ligoninėje dar daigstydami nupjautus pirštus, kalbėjo, kad išspyrus juos lauk čia atsiras „Kempinski“. Iš tikrųjų jis atsirado, bet kitoje vietoje.

Vieta – išskirtinė

Tokia pati vizija vaidenosi ir Šv.Jokūbo ligoninės gydytojams, kai juos, niurnančius ir protestuojančius, miesto valdžia perkraustė į Lazdynus.

Laiko nutekėjo jau marios, o gandai tik dabar ėmė virsti šiokia tokia realybe.

Buvusios Raudonojo Kryžiaus ligoninės teritorijoje jau yra sukurtas „Radvilų valdos“ projektas, parengtas detalusis planas ir patvirtinti ikiprojektiniai pasiūlymai, kuriuose numatyta ir viešbučio plėtra.

Tačiau Šv.Jokūbo ligoninės teritoriją dar gaubia migla.

„Kol kas realių pretendentų įvardinti negalime, nes iš pradžių turi įvykti aukcionas ir investuotojas turėtų įsigyti buvusios Raudonojo Kryžiaus ligoninės teritoriją.

Viešbučių tinklai mielai čia įsikurtų, nes vieta yra išskirtinė.

Bet viskas priklauso nuo sąlygų, kurias pateiks būsimasis savininkas.

Kol kas šiai teritorijai ieškoma investuotojo – ja domisi ir Lietuvos, ir užsienio investuotojai“, – sakė nekilnojamojo turto agentūros „Inreal“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.

R.Mieželiui statė kliūtis

Koks likimas laukia projekto, kurį kone prieš 10 metų parengė Amerikos lietuvio Raimundo Mieželio šeimos įmonė „RVM Investments“?

R.Mieželis, buvęs prezidento Valdo Adamkaus patarėjas, prieš kelerius metus pasakojo, kokius vargo kelius teko numinti rengiant statybų projektą Vilniuje, ties Rinktinės ir A.Juozapavičiaus gatvių sankryža. Tai buvęs šiluminės elektrinės pastatas, prieš kurį, kitoje gatvės pusėje, iškilo „Maskvos namai“.

„Dar 2005 metais kartu su Lietuvos energetikos muziejumi pradėjome derinti detalųjį planą.

Tai buvo labai ilgas procesas. Vilniaus miesto savivaldybės taryba šį planą patvirtino tik 2009 metais.

Norėjome sutvarkyti bent vieną apleistą sostinės kampelį – pastatyti pastatą, kuriame įsikurtų arba biurai, arba būtų nuomojami apartamentai.

Net pavyko pakviesti vieną Kanados ir Olandijos bendrovę, kad dirbtume kartu“, – yra pasakojęs R.Mieželis.

Jo teigimu, patvirtinus detalųjį planą netruko pabusti kai kurie to meto Kultūros departamento valdininkai ir rado „galimų teisės aktų pažeidimų“. Jiems pasirodė, kad pastatas tai teritorijai gali būti per aukštas.

R.Mieželio šeimos įmonei teko įsivelti į teismus.

Ginčai buvo pasiekę ir Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą – jis nustatė, kad teisės aktų pažeidimų nėra.

Koks šio projekto likimas dabar, įmonės savininkai nutyli – užduoti klausimai kol kas liko be atsakymų. Sklinda gandai, kad čia turėtų įsikurti įžymusis „Hilton“.

Vardas nežada prabangos

„Maždaug prieš šešerius metus ir mes buvome susitikę su didžiųjų viešbučių tinklų atstovais. Buvo tuo metu sujudimo, bet jie atsitraukė.

Ir šiuo metu nesu tikras, kad jie čia ateis. Mūsų rinka nėra tokia didelė, ypač dabar, kai jai turime „Kempinski“.

Be to, didieji tinklai turi įvairios klasės viešbučių. Tai, kad kuris nors tinklas ateis, dar nereiškia, kad jis steigs pačios aukščiausios klasės viešbutį. Gali būti, kad tiktai trijų žvaigždučių“, – svarstė viešbučių tinklui „Best Western“ Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „Liuks“ direktorius Zigmantas Dargevičius.

Siūlymų gali būti įvairių, bet ar yra tikimybė, kad didieji tinklai „Hilton“, „Marriott“, „Four Seasons“ ir kiti dėl Vilniaus pradės draskytis?

„Tik tuomet, kai išgirsiu, jog sudaryta sutartis, patikėsiu, kad tai įvyko.

Viešbučiai nesidairo tuščios vietos. Jiems svarbu, kad jau būtų parengtas projektas ar pradėtos statybos, ir vertina, ar visa tai atitinka jų reikalavimus. Nuo nulio jie patys niekada nieko nestato“, – paaiškino viešbučio „Best Western“ Vilniuje atstovas.

Nors nekilnojamojo turto projektų rengėjai ir pastatų savininkai tyli lyg į burną vandens prisisėmę, jau žinoma, kuriose Vilniaus vietose atsiras garsiems pasauliniams tinklams priklausantys viešbučiai.

Vilnius jau patrauklus investuotojams

Išeivijos lietuvis Marius Jakulis-Jasonas, „AAA Law“ įkūrėjas, vyriausiasis partneris ir valdybos pirmininkas, iš teisinių paslaugų uždirbtus pinigus investavo į nekilnojamąjį turtą Lietuvoje, o netrukus ir į viešbučius.

1995 m. verslininkas atidarė svečių namus „Mano Liza“, apie 2000-uosius sostinės senamiestyje nusipirko penkių žvaigždučių viešbutį „Radisson Blu Astorija“, o 2012 m. atidarė prabangiausią sostinėje viešbutį „Kempinski“.

M.Jakulio-Jasono teigimu, Vilnius jau seniai tapo svarbus tarptautinių viešbučių grupėms. Vienos didžiausių ir lyderiaujančios, tokios kaip „Carlson Rezidor“ („Radisson Blu Royal“, „Radisson Blu“ ir „Park Inn by Radisson“), IHG („Crowne Plaza“ ir „Holiday Inn“), „Accor“ („Novotel“), „Wyndham“ („Ramada“), „Best Western“ jau seniai yra žinomos Vilniuje.

Tarptautiniams aukštos klasės viešbučių prekės ženklams sėkmingai atstovauja „Relais & Chateaux Stiklių“ ir „Kempinski Hotel Cathedral Square“ viešbučiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.