Renovacijos paprašė patys

„Vos išgirdome, jog savivaldybė renovacijai atrinko šalia esantį, tokį pat kaip mūsų daugiabutį, renovuotis pasiprašėme ir mes. O kaipgi kitaip? Kas po dešimties metų mums finansiškai padės renovuotis? Patys turėsime daryti viską už savo pinigus. Todėl nusprendėme – geriau anksčiau“, – gyvai pasakoja Anykščiuose gyvenanti Angelė Dovydėnienė, neseniai dviejų renovuotų daugiabučių namų bendrijos pirmininkė.

Anykščių mieste į renovacijos idėją žiūrima itin palankiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Anykščių mieste į renovacijos idėją žiūrima itin palankiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2015, 4:44 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 2:19 PM

Su renovacija susipažino per seminarus

Angelė Dovydėnienė atsimena, kad pirma išsamesnė pažintis su renovacijos įvyko per informacinius seminarus prie keletą metų. „Papasakojo ir apie pačią renovaciją, ir apie projekto rengimą, dokumentaciją“, – vardija pašnekovė.

Tokie nemokami seminarai ir mokymai apie Daugiabučių namų atnaujinimo programą vyksta ir šiuo metu. Juos visoje Lietuvoje organizuojančios Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) vadovas tvirtina, kad seminaruose apie renovaciją prasidėjo jau nė viena sėkmės istorija.

„Esu įsitikinęs, jog įgyvendinant tokio masto programą kaip šalies daugiabučių atnaujinimas, būtina nuolatinė ir nepertraukiama komunikacija su svarbiausiais šio proceso dalyviais – daugiabučių gyventojais. Seminarai, mokymai bei įvairios diskusijos, suteikiančios tiesioginio kontakto galimybę, yra viena iš svarbiausių bendradarbiavimo formų, leidžiančių ne tik pristatyti Programą bei jos įgyvendinimo procesus, bet ir iš pirmų lūpų išgirsti jau esamas problemas, atsakyti į gyventojams rūpimus klausimus,“ – tvirtina BETA direktorius Valius Serbenta.

Padėjo požiūris į savo daugiabutį

A.Dovydėnienė neslepia, jog pristatyti renovacijos idėją gyventojams padėjo ne tik modernizacijos proceso išmanymas, bet ir atsakingas gyventojų požiūris į savo būstą.

„Mūsų daugiabutis pastatytas 1985 m. Daugelis gyventojų nuo to laiko jame ir gyvena, įpratome rūpintis savo namais. Jau anksčiau savarankiškai šiltinome stogą, keitėme langus, duris. Bet mūsų namas – raudonų plytų ir jos buvo labai aptrupėjusios, matyt, nelabai tiko apdailai. Daugiausia šilumos prarasdavome kaip tik per sienas, pagal šilumos nuostolius atitikimo visus reikalingus parametrus, ir drąsiai pateikėme savivaldybei paraišką dėl renovacijos“, – pasakoja pašnekovė.

Po to, kai namo bendrija priėmė galutinį sprendimą dėl namo renovacijos, geras namo išmanymas padėjo pasirinkti ir visiems tinkantį investicijų planą. „Kaip visada buvo pristatyti du planai, pasirinkome pigesnį – tik būtinąsias priemones. Gyventojams buvo svarbu, kad renovacija būtų ne tik naudinga, bet ir kuo greičiau atsipirktų“, – praktinius renovacijos aspektus aiškina A.Dovydėnienė.

„Tuoj aplenksime visus miestus!“

Šnekėdama apie renovacijos naudą, A.Dovydėnienė taip pat kalba praktiškai: „Pernai metais už šilumą sumokėdavau apie 115 eurų (400 litų). Šiemet, pirmą žiemą – maždaug 54 eurus (189 litus). Tai, aišku, jog apsimoka, – sako pašnekovė – Pavyzdžiui, dabar kambaryje rodo 15 laipsnių šilumos, o radiatorius net neįjungtas. Žinoma, ši žiema nebuvo labai šalta, galbūt taip visuomet ir nebus.“

Namo pirmininkė įsitikinusi, jog panašiomis nuotaikomis gyvena ir kiti daugiabučio gyventojai. Tiesa, daugelis jų nuo pat pradžių tikėjo renovacijos nauda. „Name 22 butai, gyvena ir vyresnio, ir jaunesnio amžiaus žmonės, tačiau kategoriško pasipriešinimo renovacijai nebuvo iš jokios amžiaus grupės“, – pastebi ji.

Pokalbio pabaigoje A.Dovydėnienė priduria pastebėjusi, kad Anykščių mieste į renovacijos idėją žiūrima itin palankiai. „Teko girdėti, kad dabartiniame – antrajame renovacijos etape – dalyvauja apie 30 daugiabučių, ankstesniame – maždaug perpus mažiau. Tačiau tai vis tiek nemaži skaičiai. Dabar modernizacijos užsimanė labai daug aplinkinių namų, jie taip pat rodo daug iniciatyvos tam, kad renovacija būtų įgyvendinta kuo greičiau. Man atrodo, tokiu tempu tuoj aplenksime visus Lietuvos miestus“, – juokiasi pašnekovė.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.