Atsargiai! Lietuvoje gali pasirodyti dažais suteptų eurų

Mūsų šalyje gali pasirodyti žaliais dažais pažymėtų eurų banknotų, perspėja „Swedbank“. Tokia galimybė atsirado, kai kaimyninėje Latvijoje buvo apiplėštas vienas bankomatas ir suveikus apsaugos sistemai grynųjų pinigų kupiūros buvo suteptos žaliais dažais. Bankas primena, kad tokiais nudažytais banknotais atsiskaityti ar jų keisti negalima, o gavus tokį banknotą būtina kreiptis į policiją.

Dažais suteptų eurų gali atsirasti rinkoje.
Dažais suteptų eurų gali atsirasti rinkoje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2015, 10:08 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 1:02 PM

„Gyventojams ir įmonėms patariame nepriimti dažais sulietų banknotų, kad ir kur jie būtų pateikiami: turguje, parduotuvėje ar atsiskaitant už paslaugas. Gavus tokių kupiūrų būtina kreiptis į artimiausią policijos komisariatą, nes tai gali būti nusikaltimo daiktinis įrodymas. Jei toks banknotas pateikiamas bankui, jis perduodamas ekspertizei atlikti ir klientas turi pateikti informaciją, iš kur jį gavo“, ‒ teigia Mindaugas Montvilas, „Swedbank“ operacinės rizikos kontrolės specialistas.

Bankomatuose įdiegta apsauginė dažų sistema reaguoja į bet kokius bandymus pagrobti ar išplėšti bankomatą. Ji suveikia, jei mėginama atidaryti bankomato seifo duris, pjauti, sprogdinti, išversti ar išvežti bankomatą. Kai sistema atpažįsta šiuos veiksmus, banknotai automatiškai suliejami ryškios spalvos rašalu. Juo padengti pinigai nėra tinkami atsiskaityti už prekes ar paslaugas. Žmogaus sveikatai šie dažai neturi poveikio.

Pasak „Swedbank“ operacinės rizikos kontrolės eksperto, bankomatų apsaugai naudojami dažai yra unikalios cheminės formulės. „Tokiais specialiais dažais sulietus banknotus galima atskirti nuo kitų rašalu ar dažais išteptų pinigų. Apsaugai naudojamas rašalas yra identiškas rašalui, kuris naudojamas banknotų gamybai, todėl nuvalyti jį nuo banknotų neįmanoma. Bandant išplauti apsauginius dažus, banknoto popierius keičia spalvą, pažeidžiami pagrindiniai apsaugos požymiai ir taip banknotas sugadinamas“, ‒ komentuoja M.Montvilas.

Bankų patirtis rodo, kad ši visame pasaulyje populiari bankomatų saugumo technologija yra viena efektyviausių. Tokios apsaugos priemonės padeda iki minimumo sumažinti vagių galimybes panaudoti iš bankomatų pavogtus pinigus. Todėl lankantis ne tik euro zonos, bet ir kitose užsienio šalyse reikėtų nepamiršti, kad specialiais dažais sulieti banknotai yra neteisėta atsiskaitymo priemonė, todėl tokių banknotų priimti negalima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.