Transliacijų stabdymas: ko laukti kabelinių abonentams?

Nusprendus sustabdyti visos rusiškos televizijos programos „RTR planeta" transliaciją Lietuvoje trims mėnesiams kaip skruzdėlės prieš liūtį sujudo kai kurie kabelinių televizijų abonentai. Tarsi saldainį iš vaiko atėmus, pasigirdo verksmai ir aimanos: ką rodys, kas kompensuos, gal apskritai išjungs visus rusiškus kanalus?

Kabelinių abonentai neturėtų reikalauti kompensacijų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kabelinių abonentai neturėtų reikalauti kompensacijų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Apr 13, 2015, 12:37 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 12:03 AM

Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos prezidentė Vaiva Žukienė perspėja, kad yra kalbama ne apie tai, ar reikia išjungti rusiškus kanalus. Problemų kyla dėl to, kad dalis jų turinio neatitinka Lietuvos įstatymų.

„Mes tikrai nesiekiame, kad neliktų rusiškos televizijos ir filmų. Lietuvoje yra nemažai gyvenančių rusų. Labai daug lietuvių puikiai supranta rusų kalbą. Mūsų tikslas, kad nebūtų netinkamos informacijos“, – sakė asociacijos prezidentė.

– Ką manote apie Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) sprendimą trims mėnesiams sustabdyti kanalo „RTR planeta" transliaciją?, – portalas lrytas.lt pasiteiravo V.Žukienės.

– Šį kartą komisija pasielgė pagal visas procedūras, kurios yra numatytos tiek ES direktyvose, tiek Visuomenės informavimo įstatyme. Šis komisijos sprendimas yra nesunkiai įgyvendinamas, priešingai nei anksčiau buvusieji. Buvo pateiktos pakankamai kompetentingų ekspertų išvados ir komisijos sprendimas turi savo logiką.

Anksčiau būdavo labai sunku įgyvendinti būtent taip, kaip tas sprendimas būdavo priimtas. Reikėdavo dangstyti atskiras programos dalis. Faktiškai iš viso išjungdavome tą programą, nes realiai ji būdavo beveik neįgyvendinama. Reikėtų, kad kas nors sėdėtų ir dangstytų tas laidas arba keistų jas. Tai visiškai ne kabelinės televizijos operatorių funkcija.

Net Visuomenės informavimo įstatyme nurodyta, kad negali būti keičiamos, karpomos ar trumpinamos TV programos. Jos turi būti tokios, kokios eina eteryje. Tikrai tokie sprendimai būdavo nevykę. Visada LRTK sakydavome: „Jei draudžiate programą, tai drauskite ją visą.“ Kaip nusprendė komisija dabartiniu atveju.

– Jau pirmadienį bus išjungta kanalo „RTR planeta" transliacija. Kokių reakcijų sulaukiate iš kabelinių televizijų klientų?

– Reaguoja įvairiai. Geriausiai pasiskaityti interneto straipsnių komentarus ir viskas labai aiškiai matoma. Abonentai yra mūsų visuomenės dalis ir tie patys žmonės, kurie rašo tuos komentarus. Jie yra pasidaliję: vieni pritaria tam, o kiti labai kategoriškai piktinasi.

– Ar jau yra aišku, kas bus pasiūlyta kabelinių televizijų klientams, kai bus išjungtas kanalas?

– Kiekvienas operatorius tai sprendžia pats: ar laikinai ką nors įdėti, ar dubliuoti dar vieną programą, ar tiesiog uždėti lentelę. Asociacija šioje vietoje negali priiminėti jokių sprendimų. Mes galime patarti operatoriams, jei jiems to reikėtų. O dabar tikrai negaliu pasakyti, kaip jie pasielgs.

– Ar klientai gali reikalauti kompensacijų?

– Reikalauti galima visko. Tikrai taip nebuvo, kad mes paėmėme ir nei iš šio, nei iš to išjungėme programą. Tai yra tam tikri valstybinės institucijos sprendimai. Nemanau, kad abonentai turėtų ir galėtų tai daryti. Čia lygiai tas pat, kaip išimti kokį nors rinkai netinkamą produktą.

– Ką jūs manote apie Visuomenės informavimo įstatymo projekto pakeitimą, kuriame numatomos baudos už propagandos skleidimą, tačiau „RTR planeta“ baudos nesulaukė? Ar priėmus įstatymą jie galėtų to tikėtis?

– Pirmiausia LRTK negali „RTR planeta" taikyti jokių baudų, nes šis kanalas nėra komisijos jurisdikcijoje. Ne komisija yra išdavusi jiems licenciją. LRTK gali tik spręsti klausimą – ar ji tinkama Lietuvai ar ne. „RTR planeta“ yra Europos Sąjungos valstybės programa, skirta Lietuvai. Ji yra registruota Švedijoje, todėl jai ir negalima paskirti baudos. Švedija tik gali paskirti baudą. Tikėkimės, ji tai ir padarys.

Šiuos tarptautinius dalykus reguliuoja Europos teisės aktai ir dokumentai. Šiuo „RTR planeta“ atveju jiems ir buvo pritaikyta Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyva, kurioje nurodyti visi punktai, kaip elgtis, jei programos turinys netinkamas ir programa transliuojama iš ES valstybės. Pirmiausia kanalas turi būti įspėjamas, o jei nereaguojama, tuomet taikomos griežtesnės sankcijos. Į Visuomenės informavimo įstatymą tos nuostatos tiesiog yra perkeltos.

Mes dirbame ir su Visuomenės informavimo įstatymo projektu. Jei baudos bus už tai, kad operatorius nevykdo komisijos sprendimo, mes manome, kad taip ir turi būti. Jei iškiltų tokia nuomonė, kad operatoriai patys turėtų stebėti tokias programas ir spręsti, ar tai yra propaganda, tai mes tikrai stengsimės, kad tokios nuostatos įstatyme nebūtų.

LRTK pasitelkė Kariuomenės strateginių komunikacijų departamento išvadas, tačiau tarp mūsų operatorių neatsirastų nė vieno tokio eksperto, kuris galėtų taip kvalifikuotai įvertinti. Mes manome, kad sprendimus turi priiminėti taip kaip ir dabar LRTK, pasitelkdama kvalifikuotus ekspertus. Operatoriai turi tuos sprendimus vykdyti. Jei nevykdo, tuomet turi būti baudžiami.

– Kanalas „RTR planeta" turi savo reklamos užsakovus ir jo išjungimas suduos smūgį ir komercinėms pajamoms. Ką manote?

– Mūsų asociacija nėra atsakinga už reklamos koordinavimą. Reklamos davėjai ar agentūra, kuri dirba su šiuo kanalu, turėtų perspėti tuos transliuotojus.

Tikrai nebuvo taip, kad atsikėlei iš ryto ir staiga kažkas nusprendė uždrausti. Buvo ilga procedūra.

 “RTR planeta“ buvo bausta jau pernai ir priimtas sprendimas, kad dalį programų reikia išjungti. Tai reikia daryti išvadas – ar laikaisi tų taisyklių, ar reikia trauktis iš rinkos. Jau anksčiau jie turėjo stebėti ir įspėti „RTR planeta“. Be to, patys reklamos davėjai taip pat matė, kad ta programa buvo išjungta. Reikėtų tada pagalvoti, ar verta duoti reklamai tokią nepatikimą televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.