Į „EXPO 2015“ išsirengę lietuviai nežino, kaip pateks į namus

Likus 11 dienų iki pasaulinės parodos „EXPO 2015“ Milane kol kas nežinoma, kaip Lietuvos paviljono darbuotojai pateks į savo laikinus namus. Italai būstus jau pastatė, tačiau nespėta nutiesti tilto, per kurį galima patekti į namų kompleksą.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Apr 20, 2015, 7:02 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:18 AM

Didžiausioje pasaulio parodoje vėluoja kai kurių paviljonų statyba, tačiau Lietuvą simbolizuojantys du kubai, regis, kyla pagal grafiką.

Tikisi, kad italai spės

„Tikiminės, kad per šias paskutines deinas tiltas bus pastatytas ir mums nereikės leistis parašiutais“, – juokavo Lietuvos paviljono generalinis komisaras Romas Jankauskas.

Lietuvą paviljone pristatys nemažas būrys savanorių, organizatorių, pasirodys garsūs atlikėjai, kolektyvai. Bet dėl lėtapėdžių italų statybininkų vėluoja kai kurie darbai.

Nors namai pastatyti visai netoli paviljono, tačiau norint į juos patekti, reikia kirsti aptvertą autostradą. Pažadėta, kad bus pastaytas tiltas, tačiau kol kas jo nėra.

„Šiaip kelionė namo užtruktų penkias minutes, bet jei nebus tilto, reikės darbuotojams ir atlikėjams važiuoti per aplinkui, metro. Labai nepatogu, užtruks labai ilgai, bet tikiuosi, viskas bus gerai“, -- lrytas.lt teigė R.Jankauskas.

Projektavo A.Butkevičiaus patarėjos vyras

Laimei, mūsų šalies paviljono statytojai viską daro laiku. Italijos kompanija „Bodino Engineering“ baigia statyti du kubus, kuriuos pasirinko ir suprojektavo mūsų šalies architektai.

Lietuvos paviljoną „EXPO 2015“ projektavo architektų studija „JAS“ iš Kauno. Šis architektų darbas buvo atrinktas iš 27 pretendentų.

Paviljoną suprojektavusiai architektų komandai vadovauja Virginijus Juozaitis. Jis yra dabartinės premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjos bei buvusios aplinkos viceministrės Jūratės Juozaitienės vyras.

Tikimasi, kad iki parodos atidarymo gegužės 1-ąją visi darbai bus baigti ir milijonai pasaulinės parodos lankytojų galės be trukdžių pamatyti, kaip pasauliui prisistato mūsų šalis.

„Bodino Engineering“ parodoje pakviesta statyti Kinijos, Alžyro ir Lietuvos paviljonus. Manoma, kad Kinijos paviljonas Milano parodoje bus vienas ekstravagantiškiausių, kuriame bus realizuoti originalūs architektūriniai sprendimai.

Pusmetį truksiančioje parodoje „EXPO 2015“ Lietuva planuoja skirti apie 4 mln. eurų.

Žada ir inovacijų, ir klasikos

Pasaulinėje parodoje Lietuva prisistatys jau 11 kartą. EXPO 2015 Lietuva įsikurs dviejų identiškų korpusų, sujungtų tilteliu, paviljone „Balansas“.

Toks variantas pasirinktas stengiantis parodyti balansą tarp seno ir naujo, tradicijų ir inovacijų, natūralių produktų ir virtualių technologijų, teorijos ir praktikos.

Vienas pastato korpusas skiriamas tradicijas atspindinčiai ekspozicijai. Tačiau tai žadama pateikti žaismingai.

Be to, paviljono lankytojai išvys burbulą, kuriame animaciniai personažai perkels į tam tikrus Lietuvos istorijos periodus.

Perėjus per tiltelį paviljono lankytojai pateks į inovatyviąją zoną. Interaktyviuose ekranuose lankytojai turės proga susipažinti su Lietuvos maisto pramonės pasididžiavimais, virtuvės ypatumais, žemės ūkio kultūromis ir tai, kas labiausia būdinga mūsų kraštui.

Vyraus maisto tema

Lazankos, bulviniai vėdarai, juodos duonos blynai ir, žinoma, cepelinai. Tai tik keli patiekalai, kuriais Lietuva pristatys savo kulinarijos istoriją. Tradiciškai paviljono svečius vaišins restoranų tinklas „Bernelių užeiga“.

Lietuviai italus žada vilioti ir šakočiais, rūkytais mėsos gaminiais, trauktinėmis.

Šiųmetinės EXPO tema Milane – maistas. Parodos tema – „Pamaitinti planetą, Energija gyvenimui“ („Feeding the Planet, Energy for Life“). Todėl valstybių paviljonuose bus akcentuojamos žmonijos išmaitinimo problemos, kulinarijos tradicijų tąsa.

Lietuviai visą karštą vasarą italus mėgins žavėti cepelinais, tačiau bus ir lengvesnių patiekalų, taip pat ir šiandieninės virtuvės patiekalų.

Parodoje savo ekspocizijas turės per 140 valstybių, tikimasi, kad pusmetį truksiančią parodą aplankys apie 20 milijonų žmonių.

Lietuvos pristatymą šį kartą rengia Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijos.

Veža garsiąją „Pjovėją“

Lietuvos paviljonas iškils 11 arų sklype. O pats paviljonas jau bus oficialiai atidarytas už 11 dienų, kai startuos paroda.

Pasaulinės parodos lankytojai pamatys garsųjį Kanuto Rusecko paveikslą „Pjovėjas“, atspindintį lietuvaitės portretą. Valdovų rūmų paviljonui paskolino Bonos Sforcos laikų sidabrinį šaukštelį.

Paviljone bus pilstomas ne tik alus, bet ir mineralinis vanduo „Vytautas“.

Aprangai – didelis dėmesys

Lietuvos paviljono darbuotojų aprangą kūrė žinomos dizainerės Ieva Ševiakovaitė ir Jolanta Rimkutė. Milanas – Europos mados sostinė, tad aprangos stiliui kreipiamas didelis dėmesys.

„Milanas iš tiesų įpareigojo. Juk tai mados sostinė. Todėl rinkomės modernią klasiką“, – sakė J.Rimkutė. Dizainerės pasiūlė juodos spalvos aprangą su žaliomis detalėmis.

Parodoje dirbančiam žmogui svarbu, kad jo apranga būtų graži, elegantiška. Tačiau turi būti ir kuklumo. Tai bandėme pritaikyti savo modeliuose“, – pasakojo J.Rimkutė.

J.Rimkutė ir I.Ševiakovaitė anksčiau ne kartą savo darbuose yra derinusios šiuolaikinį požiūrį į tautinį kostiumą. Jos yra sukūrusios tautinių kostiumų kolekcijas. Modelius kurdamos menininkės atsižvelgė ir į šiemetinės parodos tematiką.

Dizainerių sukurtus kostiumus vilkėjo ir Lietuvos paviljono „EXPO 2012“ Pietų Korėjoje dirbusios gidės.

Beje, Latvijos paviljono pasaulinėje parodoje nebus. Mūsų kaimynai turėjo įsikurti šalia Lietuvos paviljono, tačiau dėl įvairių vietinių intrigų latviai nepasirodys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.