Ko Lietuvos bankas ieško „Hanner“ pasiūlymuose klientams?

Nekilnojamojo turto vystytojai asmenims, svajojantiems apie savą būstą ir metų metus taupantiems 15 proc. pradiniam įnašui, pasiūlė išeitį – būsto nuomą su išpirkimu. Paslaugą pasiūliusios įmonės vadovas tikina, kad naujovė rinkoje sulaukė didelio susidomėjimo, pasirašyta nemažai sutarčių. Tačiau Lietuvos bankas ėmė įtariai žiūrėti į šią paslaugą. Kuo baigsis šio finansų rinkų prievaizdo paslaugos vertinimas, nežinia. Lietuvos bankas žada, kad jo verdikto ilgai laukti nereikės.

Norėdami įsigyti būstą, apie kurį svajoja, žmonės turi sukaupti pradinį įnašą, kuris lygus 15 proc. perkamo būsto vertės.<br>123rf nuotr.
Norėdami įsigyti būstą, apie kurį svajoja, žmonės turi sukaupti pradinį įnašą, kuris lygus 15 proc. perkamo būsto vertės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Apr 24, 2015, 9:34 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 1:25 AM

Kiek daugiau nei prieš mėnesį nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“ pasiūlė Lietuvos rinkoje naują paslaugą – būsto nuomą su išsipirkimu. Ja panoręs pasinaudoti klientas dvejus metus gyvena pasirinktame būste, moka nuomą, kuri per tuos dvejus metus sudaro 15 proc. pradinio įnašo, reikiamo būstui pirkti. Jei po šio laikotarpio gyventojas nepersigalvoja, jis kreipiasi į banką prašydamas suteikti paskolą būstui, kuriame žmogus dvejus metus jau gyveno, įsigyti.

Tačiau Lietuvos bankui ši naujiena užkliuvo – jis vertina, ar „Hanner“ pasiūlyta paslauga neprasilenkia su atsakingo skolinimosi taisyklėmis. Lietuvos bankas savo išvadas ketina paskelbti neilgai trukus.

Užduoda du klausimus

Pats „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis sakė ne kartą bendravęs su Lietuvos banku, kuris norėjo išsiaiškinti, kokias paslaugas siūlo jo įmonė. „Nebuvo jokio priešiškumo“, – pokalbį su Lietuvos banko atstovais prisiminė A.Avulis.

Jis sakė, jog visiems, abejojantiems nuomos su išpirkimu paslauga, užduoda du klausimus: „Ar galime nuomoti butus? Niekas nepasakė, kad to negalime daryti. Kitas klausimas – ar gali bankas išduoti 85 proc. kredito nuo turto vertės? Jei klientas turi pajamas – gali“.

Nebus vieni

A.Avulis teigė, jog Lietuvos rinkoje nauja paslauga paklausi. Ir jei iš pradžių butus nuomai su išpirkimu siūlė trijuose ekonominės klasės projektuose, tai dabar tokių butų yra praktiškai visuose „Hanner“ projektuose.

„Yra jaunimo, kuris dirba banke, gauna geras pajamas ir kuris nenori kas penkerius metus keisti būstą“, – sprendimą išplėsti siūlomų objektų sąrašą motyvavo verslininkas.

„Hanner" tikslas – kelis mėnesius išlaikyti pranašumą rinkoje siūlant nuomos su išpirkimu paslaugą, mat, A.Avulis tikras – kiti NT plėtotojai netrukus pasiūlys panašią paslaugą.

Pirmas darbas – ištyrinėti sutartį

Suskaičiuota, kad, norėdamas įsigyti būstą vienišas žmogus pradiniam įnašui turėtų taupyti vidutiniškai dešimtmetį. Dviejų žmonių šeima, atmetus išlaidas, per mėnesį kaupti pradiniam įnašui galėtų atidėti 169 eurus.

Lietuvos Vartotojų Organizacijų Aljanso tarybos narys Kęstutis Kupšys iš savo patirties žino, kaip nelengva jaunam žmogui sukaupti santaupų. „Todėl „Hanner“ iniciatyva sveikintina. Žmogui būdinga atidėti taupymą „iki pirmadienio“, pirmenybę teikiant artimiausių poreikių tenkinimui. Todėl toks švelnus jaunimo pastūmėjimas taupyti – geras dalykas“, – lrytas.lt kalbėjo K.Kupšys.

Paprašytas įvertinti šią Lietuvos nekilnojamojo rinkoje gan naują paslaugą, jis sakė, kad iš viešų paslaugos pristatymų nėra aišku, ar pirkėjas yra laisvas ir su kokiomis pasekmėmis gali nutraukti sutartį per nuomos periodą, jei jam dėl kokių nors priežasčių butas nebetinka, pasikeičia asmeninė finansinė padėtis arba šeimyniniai planai.

„Tai geras kombinuotas finansinis – nekilnojamojo turto produktas, kuris labai tinka sėsliems, fiksuotas pajamas užsitikrinusiems ir tolygios karjeros galimybę numatantiems žmonėms. Produkto pardavėjus skatinčiau klientui iš anksto parodyti visas rizikas ir propaguoti skaidrią kainodarą, o klientas visas sutarties sąlygas turėtų iš anksto išsiaiškinti“, – reziumavo K.Kupšys.

Prie gerųjų „Hanner“ pasiūlymo pusių K.Kupšys mini ir galimybę „sutaupyti“ vieną persikraustymą, kai nebereikia iš nuomojamo būsto kraustytis į nusipirktą.

Pasak pašnekovo, Lietuvos banko atstovai yra žadėję atkreipti dėmesį į kiekvieną produktą, pasirodantį finansų rinkoje.

Galbūt tai ir yra atsakymas, kodėl Lietuvos bankas ėmėsi tikrinti „Hanner“ siūlomą nuomos su išpirkimu paslaugą.

Kviečia pasitarti su banku

Svarstant, ar verta pasinaudoti nuomos su išpirkimu paslauga, gali praversti banko konsultacija, per kurią įvertinamas kliento mokumas, jo pajamų stabilumas, gali būti apskaičiuotas reikalingas pradinis įnašas tam momentui, kada klientas kreipėsi konsultacijos.

Kaip aiškino būsto nuomos su išpirkimu paslaugą drauge su „Hanner“ siūlančio „Swedbank“ privačių klientų finansavimo skyriaus vadovas Tomas Pulikas, po pirminės konsultacijos nepasirašoma jokia paskolos sutartis, o bankas neįsipareigoja suteikti paskolos pasibaigus nuomos laikotarpiui.

Klientui nutarus imti paskolą, jo padėtis privalės būti įvertinta dar kartą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.