Investuotojai labiau pasitiki privačiu kapitalu Vidurio Europoje

Naujausi „Deloitte“ Vidurio Europos privataus kapitalo pasitikėjimo apklausos rezultatai rodo, jog investuotojai vėl teigiamai vertina regiono perspektyvas, nepaisant nedidelio pasitikėjimo sumažėjimo ankstesnės apklausos metu (2014 m. spalio mėn.).

Eurai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eurai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 21, 2015, 4:34 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 12:01 PM

Respondentų nuotaikos dėl ekonomikos, turėjusios įtakos indeksui, yra kur kas optimistiškesnės. Trečdalis investuotojų teigia, jog skolos vertybinių popierių rinkos, priklausomai nuo naujojo Europos Centrinio Banko kiekybinio skatinimo etapo, bus likvidesnės. Tai yra daugiau nei dvigubai, lyginant su ankstesniais lūkesčiais.

„Mus padrąsina, nors ir nestebina, jog net 43 proc. respondentų tikisi, kad naujų sandorių skaičius artimiausiais mėnesiais didės. Beveik trečdalis apklaustųjų, optimistiškiau nusiteikusių dėl ekonomikos pagerėjimo, ir kreditoriai, planuojantys investuoti pinigus, tikisi, jog rinka suaktyvės. Žmonės vis labiau pasitiki rinka“, − teigia „Deloitte“ partneris ir privataus kapitalo vadovas Vidurio Europos regionui Garret Byrne.

Nuo tada, kuomet tyrimas buvo atliktas pirmą kartą, per ateinančių šešių mėnesių laikotarpį Vidurio Europos investuotojai tikisi paskirstyti savo pastangas pakankamai tolygiai: lėšų pritraukimui (30 proc.), portfelio valdymui (33 proc.) ir naujoms investicijoms (37 proc.).

„Tai didžiausios mūsų matytos lėšų pritraukimo ambicijos. Rinką formuoja vietiniai finansuotojai, remiantys šiame regione veikiančius verslus, tad mes tikimės, jog instituciniai investuotojai taip pat turės galimybių pasirinkti iš kelių aukštos bei vidutinės kokybės investavimo galimybių“, − pridūrė G. Byrne.

Sutelkdami dėmesį į lėšų pritraukimą, finansuotojai siekia investicijų paskirstymo: 40 proc. tikisi sutelkti dėmesį į pardavimus per ateinantį pusmetį. Tai aukščiausias rodiklis nuo tyrimo pradžios (t.y. 2003 m.).

Pasak G. Byrne, akcijų rinka buvo palanki pelningai veikiančioms įmonėms, tad Vidurio Europos įmonės gali pasinaudoti šia palankia padėtimi per ateinančius mėnesius. Tikimasi, kad skolos finansavimas bus lengvai prieinamas, o antriniai išpirkimai taip pat taps perspektyvia galimybe tam tikroms investicijoms.

Kitas svarbus apklausos aspektas yra tai, jog susidomėjimas investavimo galimybėmis į technologijų sektorių nuo 2013 metų išaugo beveik tris kartus ir šiuo metu siekia 20 proc.

„Praėjusiame dešimtmetyje įgyvendinti pelningi rizikingo verslo projektai įrodė, jog Vidurio Europa – pasaulinio lygio technologijų verslo centras. Estijos programinės įrangos kūrėjai sukūrė „Skype“, o talentas iš Čekijos sukūrė dvi pasaulyje sėkmingiausias antivirusinės programinės įrangos kompanijas – „AVG“ ir „Avast“, − pridūrė G. Byrne.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.