300 Vilniaus siuvėjų – į gatvę, nes danams tapo per brangios

Beveik 300 žmonių – į gatvę be jokių išeitinių kompensacijų. Su tokia realybe susidūrė garsiems prekiniams ženklams siuvančios Vilniaus bendrovės „Lanika Baltic Ltd.“ darbuotojai. Įmonės savininkai danai rado pigesnės darbo jėgos kitose šalyse, o lietuviai skundžiasi verčiami išeiti iš darbo beveik be jokių išmokų, nors Lietuvoje ketinama priimti naują Darbo kodeksą.

Prie įmonės durų susibūrę darbuotojai nežino, kas jų laukia.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Prie įmonės durų susibūrę darbuotojai nežino, kas jų laukia.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.<br>Bendrovės vadovė N.Matelienė neslėpė, kad užsakymų birželio mėnesį jau nebėra.
„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.<br>Bendrovės vadovė N.Matelienė neslėpė, kad užsakymų birželio mėnesį jau nebėra.
Prie bendrovės durų susibūrę darbuotojai nežino, kaip elgtis toliau.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Prie bendrovės durų susibūrę darbuotojai nežino, kaip elgtis toliau.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Marius Jokūbaitis

2015-05-27 18:48, atnaujinta 2017-11-26 06:27

Apmokė Bangladešą ir Ukrainą 

Danų kapitalo įmonėje – niūros nuotaikos. „Esprit“ parduotuvėms, „Otto“ prekių katalogams išskirtinės kokybės drabužius siuvusi bendrovė gali bankrutuoti. Siuvėjoms paaiškinta, kad užsakymų daugiau nebus, o pinigų išeitinėms visiems irgi neužteks.

Panašu, kad danų investuotojai patys nusprendė iškelti gamybą iš Lietuvos į pigesnės darbo jėgos šalis. Tačiau darbuotojams beveik nepalikta jokių kompensacijų.

„Mes apmokėme Bangladešo, Ukrainos, Turkijos siuvyklas. Todėl, matyt, užsakymai perkeliami ten, kur pigesnė darbo jėga. O mus varo tiesiai į gatvę“, – lrytas.lt portalui skundėsi siuvimo įmonėje dirbanti Jolanta.

Bendrovės vadovė Nijolė Matelienė neneigė, kad dirbant kokybiškai augo ir algos.

„Tokiu būdu išsididinom savo kainą, nes darbuotojai nori uždirbti daugiau nei minimumą. O algos yra ženkliai didesnės nei minimumas. O jūs žinote koks yra minimumas Ukrainoje?“, – „Lietuvos ryto“ televizijai dėstė N.Matelienė.

Tačiau siuvėjos supranta – jei savininkai randa pigesnės darbo jėgos, prieš vėją nepapūsi. Daugiau skausmo suteikia atsisveikinimas su darbuotojais.

Nori gauti bent dalį kompensacijos

Pasak Jolantos, siuvėjos yra spaudžiamos savo noru išeiti iš darbo be jokių kompensacijų. „Siūlo išmokėti tik algą už gegužę ir dar už dviejų savaičių atostogas. Aš puikiai žinau, kad man priklauso penkių mėnesių atlyginimų išeitinė kompensacija“, – ryžtingai dėstė Jolanta.

Kitu atveju bendrovės vadovybė esą grasina, kad niekas nieko negaus – įmonė turto neturi, o fondas yra labai ribotas, visiems neužteks kompensacijų. Todėl jei įmonė bankrituos, tada apskritai niekas nieko negaus.

„Mes net sutikome, kad būtų išmokėta bent dviejų mėnesių išeitinė kompensacija, tačiau siuvyklos vadovė nesutiko ir su tokiomis sąlygomis“, – teigė Jolanta.

Įmonės vadovė N.Matelienė neslepia – bėdų yra. „Darbuotojai yra informuoti apie užsakymų situaciją įmonėje. O situacija yra pakankamai įtempta“, – kalbėjo „Lanika Baltic Ltd.“ vadovė.

Savininkų laiško niekam nerodo?

Lietuvoje šiuo metu svarstomas naujas Darbo kodeksas, kuris jau kitą savaitę turėtų būti pateiktas Seimui.

Pagal jį darbdaviai galės atsisveikinti su darbuotojais išmokant dviejų mėnesių algos išeitines kompensacijas. Bent jau dėl to sutinka premjeras ir darbdaviai.

Dabar galiojanti tvarka garantuoja solidesnes kompensacijas, priklausomas nuo darbo stažo. Ilgiau dirbusiems specialistams gali būti išmokama ir pusės metų algos dydžio išeitinė išmoka.

Tačiau „Lanika Baltic Ltd.“ yra geras pavyzdys, kad tam tikrose situacijose darbdaviai negali pažadėti net 2 mėnesių algos dydžio išeitinės kompensacijos.

Siuvimo įmonės darbuotojos žino, kad savininkai danai atsiuntė laišką, kuriame išdėstė priežastis, kodėl įmonė uždaroma, kas bus su darbuotojais.

„Tačiau mums šio laiško nerodo, nesako, kas ten parašyta, kas mums priklauso. Įmonės vadovė mums pareiškė, kad patys turime nuspręsti, kaip išeiti“, – skundėsi siuvėjos.

Buhalteriai jau traukiasi

Buhalteriai darbo vietas paliks jau šį penktadienį, traukiasi ir kiti specialistai, o paskutinis užsakymas bus priimtas gegužės 29 dieną, taigi šį penktadienį. Kas toliau – nežinia.

„Įmonė jokio turto neturi, patalpos nuomojamos, o viskas, kas čia yra, skubama išparduoti. Gal mums reikia stoti ir neleisti, kad būtų paimtos siuvimo mašinos“, – svarstė Jolanta.

Tačiau įmonės vadovė teigė, kad tam leidimas yra. „Parduodame įrangą, medžiagų likučius. Ieškome dar pirkėjų“, – neslėpė N.Matelienė.

Bendrovės vadovė pasakojo, kad iki šiol buvo jau dvi atleidimų bangos. Akcininkai pareikalavo, kad būtų atleista 7 procentai, o vėliau – dar tiek pat iš 300 darbuotojų „šalių susitarimu“.

„Lanika Baltic Ltd“ įmonėje jaučiama panika, nes niekas nežino, kas bus birželio mėnesį. Jei nesutiksi savo noru išeiti – gali likti visai be pinigų“, – nerimavo moteris.

Siuvėja Jolanta neslėpė, kad bendrovė jau kelerius metus dirbo nuostolingai, tačiau užsakovai niekada nesiskundė kokybe. „Siuvome ir vakarines prabangias sukneles,o į „Akropolio“ parduotuves bėgdavome pažiūrėti, kaip atrodo mūsų rūbai, kiek kainuoja“, – pasakojo moteris.

Vėluos ir uždirbtos algos 

Bendrovės vadovė N.Matelienė neslepia, kad padėtis įmonėje sudėtinga. Todėl, pasak jos, reikia kalbėtis tiek su akcininkais, tiek su teisininkais. O siuvėjomis?

„Visi žmonės stovi eilėje ir nori pasikalbėti apie situaciją. Aš juos visus maloniai priimu ir išklausau su jų visomis problemomis, kiekvienam aiškinu situaciją“, – „Lietuvos ryto“ televizijai tvirtino N.Matelienė.

N.Matelienė teigė, kad tai 3 kartas per 21 metų bendrovės istoriją, kai tokia įtempta situacija.

„Todėl, kad užsakovai keičia savo pirkimo procesą, savo reikalavimus“, – pabrėžė ji. Mokesčiai ir atlyginimai mokami laiku, išskyrus tai, kad pastaruoju metu vėlavo avansai darbuotojams.

O ar bus atsiskaityta su darbuotojais? Dviems trečdaliams siuvėjų algos tikrai nevėluos, o trečdaliui – savaitę, teigė pašnekovė.

Jeigu užsakymų nebus? Birželio mėnesio antrajai pusei užsakymų nėra, pripažino įmonės vadovė.

„Kiekvienas žmogus turi apsispręsti pagal tai, kokia informacija jam pateikta“, – dar kartą pakartojo bendrovės vadovė ir pažadėjo, kad darbuotojai jau ketvirtadienį bus supažindinti su akcininkų laišku. Ar bus išmokėtos kompensacijos? Priklausys nuo užsakymų ir finansinės padėties, pabrėžė N.Matelienė.

Portalas lrytas.lt kreipėsi ir į bendrovės savininkus, Danijos koncerną UTG, tačiau atsakymų negauta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.