„Achemai“ jubiliejaus išvakarėse – teismo smūgis

Teismas atmetė Jonavos trąšų

„Achemai“ greičiausiai teks mokėti už dujų terminalą.
„Achemai“ greičiausiai teks mokėti už dujų terminalą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2015, 6:06 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 1:43 AM

Vilniaus apygardos administracinis teismas pranešė atmetęs „Achemos“ skundą, nes šis yra nepagrįstas.

„Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos 2012metų spalio 19 dienos bei 2012 metų spalio 26 dienos nutarimų dalys yra teisėtos ir pagrįstos, todėl „Achemos“ skundas atmestas kaip nepagrįstas“, – teigiama pranešime.

Pasak teismo, SGD terminalu siekiama įgyvendinti strateginius tikslus, o Kainų komisija turi teisę SGD priedą įtraukti į dujų perdavimo tarifą.

„Achemos“ vyriausiasis teisininkas Rytis Budrius BNS teigė, kad kol kas nėra nuspręsta, ar teismo nutartis bus skundžiama.

„Pirmiausia susipažinsime su motyvais. Galbūt motyvuose bus išsakyta tokia teismo argumentacija, kuri mums pasirodys tinkama kitose bylose, nes teismas turėjo įvertinti santykių pobūdį, daugiau momentų. Tik susipažinus bus galima spręsti (dėl apskundimo – BNS)“,  – BNS teigė R.Budrius.

Achema“ teismui ginčija Kainų komisijos 2012 metų nutarimus dėl vadinamojo SGD terminalo priedo, kurį pernai gruodį pakeitė SGD terminalo saugumo dedamoji.

Trąšų gamintojos teigimu, priimdama sprendimus, Kainų komisija viršijo savo kompetenciją, o nustatydama projekto finansavimo apimtį, nepagrindė savo nutarimų objektyviais duomenimis, elgėsi šališkai.

VAAT kilus abejonių dėl SGD terminalo įstatymo konstitucingumo, buvo kreiptasi į Konstitucinį Teismą, kuris balandžio pradžioje pareiškė, kad įstatymas neprieštarauja Konstitucijai.

Kauno apygardos teismas (KAT) balandį atnaujino ginčo tarp „Achemos“ ir dujų perdavimo įmonės „Amber Grid“ nagrinėjimą. Pastaroji yra pateikusi „Achemai“ du ieškinius, kurių bendra suma yra 14,2 mln. eurų.

Šiuo metu „Achema“ SGD terminalo mokestį renkančiai „Amber Grid“ yra skolinga 25,7 mln. eurų, o pagal planuojamą dujų vartojimą metų pabaigoje ji gali išaugti iki 40 mln. eurų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.