Pasaulinis tyrimas: Lietuva konkurencingumu lenkia kaimynes

IMD Pasaulio konkurencingumo

Lietuva IMD konkurencingumo tyrime vertinama nuo 2007 metų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuva IMD konkurencingumo tyrime vertinama nuo 2007 metų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2015, 10:33 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 5:32 AM

Pasak ūkio ministro Evaldo Gusto, tai aukščiausia pozicija, kurią Lietuva kada nors yra užėmusi šiame tyrime. Be to, šiais metais lenkiame savo kaimynes. Estija užima 31 vietą, Latvija – 43, o Lenkija – 33 vietą. 

Pasaulio valstybių konkurencingumo tyrime valstybės vertinamos pagal keturis rodiklius: ekonomikos būklę, vyriausybės efektyvumą, verslo efektyvumą ir infrastruktūrą. Šiuos rodiklius sudaro 329 kriterijai. Du trečdaliai jų – statistiniai, faktiniai, finansiniai, verslo aplinkos duomenys, likusią dalį sudaro įmonių vadovų apklausos rezultatai. 

2015 m. pasaulio valstybių konkurencingumo tyrime didžiausia pažanga pasiekta vertinant verslo efektyvumą. Lietuva pagal šį rodiklį yra 23 vietoje (2014 m. – 35 vieta). Tyrime efektyvus verslas yra įvardijamas kaip inovatyvus, pelningas ir atsakingas. 

Ūkio ministro E. Gusto teigimu, Lietuvos verslo efektyvumo rodiklio didelį pagerėjimą lėmė keletas veiksnių: kylantis bendras verslumo lygis, vis lengviau prieinamas plėtrai būtinas rizikos kapitalas, besikeičiantis požiūris į verslą ir verslo valdymo standartus. Paminėtina, kad visos geriausiai šiame tyrime vertinamos valstybės ypač aukštas pozicijas užima būtent pagal verslo efektyvumo rodiklį. 

Vertinant kriterijus, iš kurių sudaromas verslo efektyvumo rodiklis, matyti, kad Lietuva pagal verslumo kriterijų yra pirmoje vietoje ir lenkia praėjusių metų šios pozicijos lyderį Izraelį. Taip pat pagal rizikos kapitalo prieinamumą versle Lietuva iš 24 vietos pakilo į 11 vietą. 

Aukštesnę nei anksčiau Lietuvos vietą reitinge lėmė ir kasmet augantis vyriausybės efektyvumo indeksas. Šiais metais Lietuva yra 25 vietoje (2014 m. – 32 vieta). 

„Šis rodiklis – akivaizdus įrodymas, kad Vyriausybės pastangos pagerinti verslo sąlygas, suaktyvinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą, palengvinti verslo kūrimą ir vystymą duoda apčiuopiamų rezultatų. Dar prieš metus Lietuva, pagal verslo vykdymo paprastumą buvusi 32 reitinge, šiemet pakilo net 15 pozicijų – į 17 vietą“, – sako ūkio ministras. 

Pasaulio valstybių konkurencingumo tyrime Lietuva pagerino ir infrastruktūros rodiklį – pakilo į 30 vietą (2014 m. 34 vieta). Infrastruktūros lygio kilimą lėmė aukšti technologinės ir mokslinės aplinkos vertinimai. Be to, pagal ryšių technologijų skvarbą ir telekomunikacijų ir informacinių technologijų panaudojimą versle Lietuva yra reitingo lyderė. 

Lietuvos ekonomikos, nukreiptos į vietos rinką, augimas pagal reitingą didelis – iš 44 ji pakilo į 37 vietą. Pagal užsienio investicijas Lietuva pakilo į 41 poziciją. 

Šiemet pasaulio valstybių konkurencingumo tyrimo lyderės yra JAV (1 vieta), Honkongas (2 vieta) ir Singapūras (3 vieta). 

IMD Pasaulio konkurencingumo centras pasaulio valstybių konkurencingumo tyrimą atlieka nuo 1989 metų. Lietuva jame dalyvauja jau devintus metus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.