Palangoje užvirė mūšiai dėl televizorių

Į Palangą susiruošusiems ir privačiai kambarius išsinuomojantiems poilsiautojams gali tekti atsivežti savo televizorių. Taip teigia prieš naują mokestį protestuojantys palangiškiai.

Televizorių poilsiautojai dažniau įsijungia, kai dėl prasto oro tenka laiką leisti kambaryje.<br>123rf nuotr.
Televizorių poilsiautojai dažniau įsijungia, kai dėl prasto oro tenka laiką leisti kambaryje.<br>123rf nuotr.
Kambarius nuomojanti I.Švanienė įrodinės, kad mokestis už televizorių fiziniams asmenims neturi būti taikomas.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Kambarius nuomojanti I.Švanienė įrodinės, kad mokestis už televizorių fiziniams asmenims neturi būti taikomas.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Poilsiautojų dienotvarkė dažnai būna tokia: dieną leidžia paplūdimyje, o vakare ilsisi kambaryje žiūrėdami televizorių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsiautojų dienotvarkė dažnai būna tokia: dieną leidžia paplūdimyje, o vakare ilsisi kambaryje žiūrėdami televizorių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Televizorių poilsiautojai dažniau įsijungia, kai dėl prasto oro tenka laiką leisti kambaryje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Televizorių poilsiautojai dažniau įsijungia, kai dėl prasto oro tenka laiką leisti kambaryje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

2015-06-04 23:09, atnaujinta 2017-11-24 08:17

Sulaukę sezono pradžios iš būsto nuomos gyvenantys palangiškiai ūžia kaip bičių avilys.

Kūrinių autoriams ir fonogramų gamintojams atlyginimą renkanti Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA šiais metais apgyvendinimo paslaugų verslo liudijimus turinčius Palangos gyventojus vėl užplūdo su reikalavimais mokėti už nuomojamuose kambariuose esančius televizorius ir įkyriais siūlymais pasirašyti sutartis.

Skaičiuoja televizorius

AGATA atstovų teigimu, nuomojamame kambaryje esantis televizorius, per kurį transliuojama muzika, didina nuomojamo būsto komercinį patrauklumą.

Jei norima išvengti šio mokesčio, televizoriaus kambaryje neturi būti.

Bet daugelį Palangos gyventojų tokie AGATA argumentai tik suerzino.

„Kodėl aš turiu mokėti už savo asmeninį televizorių, kuris yra mano privačiame name?

Kažkokia organizacija man pradeda nurodinėti, kas turi būti mano namuose. Gal to televizoriaus niekas neįsijungia ir nežiūri“, – AGATA reikalavimų negali suprasti palangiškis Darius.

Asociacijai atstovaujančių teisininkų nuomone, viešai nuomojamas privatus būstas prilygsta laikino apgyvendinimo paslaugas teikiančiam viešbučiui.

Nesupranta, kaip skaičiuoja

Kurorto gyventojus piktina ir tai, jog AGATA mokestį už televizorių skaičiuoja už ištisus metus.

„Per vasarą retai būna, kad visi septyni kambariai nuolat yra užimti poilsiautojų. Geriausiu atveju nuomojamų kambarių užimtumas siekia tik 50 proc.

Be to, kai kurie kambariai iš viso nenuomojami, kai juose apsigyvena į Palangą atostogauti sugrįžtantys mano vaikai ar į svečius atvykę giminaičiai.

Negi ir tuomet turiu mokėti už televizorius?“ – klausė kitas privataus namo savininkas.

AGATA spaudimui pasidavusiam ir pasirašyti sutartį su asociacija nusprendusiam buvusiam Palangos merui Remigijui Kirstukui nesuprantama, kokiu būdu apskaičiuojamas mokestis už nuomojamame kambaryje esantį televizorių.

Kunigiškėse penkių kambarių vilą „Jūra“ turinčiam R.Kirstukui buvo apskaičiuotas 250 litų (72,4 euro) mokestis – po 50 litų už kiekvieną kambarį.

Palangiškis asociacijai pateikė duomenis, kad jo vilos užimtumas per metus siekia tik 18 procentų, todėl metinis mokestis buvo sumažintas iki 45 litų (13 eurų).

„Dėl šventos ramybės tokį mokestį nusprendžiau mokėti. Svarbu, kad iš surenkamų pinigų atlyginimą gautų patys atlikėjai“, – teigė R.Kirstukas.

Aktyvūs protestai atsirūgo

Dauguma prieš naują mokestį burnojančių palangiškių prisistatyti vengia, nes bijo, kad neatsitiktų taip, kaip apgyvendinimo paslaugų teikėjus vienijančios Palangos draugijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkei Irenai Švanienei, kurią dabar AGATA tampo po teismus.

Prieš dvejus metus, kai Palangoje pirmą kartą masiškai buvo pradėta siuntinėti AGATA pasiūlymus pasirašyti sutartis, I.Švanienė asociacijai davė griežtą atkirtį.

Tada ji asociaciją AGATA viešai apkaltino, kad nuomojamus kambarius siekianti apmokestinti organizacija iš viso nesupranta, jog braunasi į privačius namus.

Anot I.Švanienės, imti mokestį už privačiame name nuomojamame kambaryje esantį televizorių – visiškas absurdas: „Tai – mano gyvenamasis namas ir niekas man negali nurodinėti, kiek jame gali būti televizorių. Aš nenaudoju muzikos, kad priviliočiau klientus. Į Palangą atvažiavę žmonės kambarius renkasi ne dėl televizoriaus, o dėl atstumo iki jūros ar miesto centro.

Apskritai poilsiautojai televizorių įsijungia tik norėdami pasižiūrėti žinias ar kokį filmą vakare“, – teigė I.Švanienė.

Pateikė nemažą ieškinį

Draugijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkės pasiklausę palangiškiai ne tik atsisakė pasirašyti sutartis, tačiau ir atėjusius AGATA atstovus vijo iš kiemo.

Toks aktyvumas I.Švanienei greitai atsirūgo.

Šiemet už I.Švanienės „Astos viloje“ nuomojamuose kambariuose esančius televizorius AGATA Palangos apylinkės teismui pateikė beveik 3,8 tūkst. eurų ieškinį.

Prašomos priteisti kompensacijos suma buvo apskaičiuota už visą laikotarpį, per kurį I.Švanienė su asociacija atsisako pasirašyti sutartį.

Nors nuo 2013 metų sutartis atsisakė pasirašyti kelios dešimtys palangiškių, ieškinys pateiktas tik I.Švanienei, kuri prieš dvejus metus garsiausiai agitavo nepasiduoti AGATA spaudimui.

„Tai – parodomasis teismo procesas, kuriuo norima įbauginti visus AGATA mokesčiui besipriešinančius palangiškius“, – teigė I.Švanienė.

Jos įsitikinimu, privatus gyvenamasis namas, kuris yra gyvenamosios paskirties žemės sklype, negali būti prilygintas viešbučiui.

„Skirtingai nei viešbučiai, aš neprivalau priimti poilsiautojo, todėl mano privatus būstas nėra tokia vieša vieta kaip viešbučio numeris“, – mano palangiškė.

Ginčą turi spręsti teismas

„Lietuvos ryto“ kalbinti teisininkai pastebi dar vieną apgyvendinimo verslu užsiimantiems fiziniams asmenims taikomo AGATA mokesčio dviprasmybę: „Palangoje dažniausiai yra įsigyjami patalpų nuomos verslo liudijimai.

Pagal Civilinį kodeksą, patalpų nuomininkas laikinai tampa patalpų valdytoju, laikinuoju gyventoju, todėl jis asociacijai AGATA neturėtų mokėti lygiai taip pat, kiek ir būste gyvenantis jo savininkas.“

„Mes ir patys laukiame šios bylos baigties. Tegu teismas galutinai išaiškina, ar privatų būstą su televizoriais nuomojantys palangiškiai privalo mokėti atlyginimą kūrinių autoriams“, – kalbėjo asociacijos AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

Šiuo metu Palangoje asociacijai AGATA mokesčius už televizorius moka apie 100 fizinių asmenų.

Dar 50 į asociacijos akiratį patekusių palangiškių lūkuriuoja, kaip baigsis I.Švanienės teismo procesas.

Iki šių metų už vieną nuomojamą kambarį su televizoriumi buvo nustatytas 25 litų mokestis.

Šiemet po ilgų derybų su Viešbučių ir restoranų asociacija šis mokestis buvo padidintas du kartus, tačiau nuspręsta atsižvelgti į kambarių užimtumą.

A.Masalskytė pripažino, kad mažiau kontroliuojami verslo liudijimus turintys fiziniai asmenys nurodydami kambarių užimtumą gali pradėti piktnaudžiauti.

Tačiau kitokio mokesčio mokėjimo mechanizmo fiziniams asmenims dar nėra sugalvota.

Nuomotojai vėl stumiami į šešėlį

Šarūnas Vaitkus

Palangos meras

„Savivaldybė ir Mokesčių inspekcija deda daug pastangų siekdamos, kad vasarą poilsiautojus priimantys palangiškiai legalizuotų savo verslą, mokėtų mokesčius valstybei, apie savo paslaugas skelbtųsi internete ir netykotų poilsiautojų pakelėse.

Tos pastangos duoda rezultatų – verslo liudijimus įsigijusių palangiškių skaičius kiekvienais metais vis didėja.

Dabar tokiais nesuprantamais mokesčiais žmonės vėl stumiami į šešėlį.

Jiems aiškiai duodama suprasti, kad jeigu tu savo paslaugas teiksi viešai, jas reklamuosi internete, būsi pasiekiamas visokioms nenuspėjamus mokesčius renkančioms asociacijoms.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.