Atradimų kupina modernizacija Skuode

„Kol nebuvome atsakingi už modernizaciją kaip paskirtieji administratoriai, daug dėmesio miesto daugiabučių būklei neskirdavau. Kaip ir visi – praeidavau pro juos, ir tiek. Bet kai pradėjau su tuo dirbti, gilintis į problemas, pamačiau – kai kurių namų būklė iš tikrųjų kritinė“, – gyvai pasakoja VšĮ Skuodo informacijos centro direktorė Gražina Jokšienė, atsakinga už modernizaciją mieste, kuriame gyvena per 6 tūkst. gyventojų ir stovi maždaug 60 senos statybos daugiabučių.

Daugiabučių modernizacija skuodiškiams nėra naujiena. Dar iki 2013 m. pagal specialią Skuodui skirtą programą buvo atnaujinti 12 daugiabučių.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiabučių modernizacija skuodiškiams nėra naujiena. Dar iki 2013 m. pagal specialią Skuodui skirtą programą buvo atnaujinti 12 daugiabučių.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2015, 5:54 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 8:09 PM

Pavyko atsinaujinti itin palankiomis sąlygomis

Pokalbio pradžioje ponia Gražina skuba pabrėžti, jog daugiabučių modernizacija skuodiškiams nėra naujiena. Dar iki 2013 m. pagal specialią Skuodui skirtą programą buvo atnaujinti 12 daugiabučių.

„Tiesa, tuomet valstybė skyrė 85 proc. paramą. Bet net tuomet kai kurie gyventojai į atnaujinimą žiūrėjo skeptiškai. Aišku, nuo to laiko žmonės daug sužinojo apie modernizacijos naudą, pradėjo teirautis, kada galės atnaujinti savo būstą tokiomis pat sąlygomis. Bet traukinys nuvažiavo, ir tenka eiti kitu keliu. Dalyvaujant Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, parama jau mažesnė. Kai kam dėl to buvo šokas. Skirtumas tarp 85 proc. ir 40 ar 35 proc., žinoma, didelis, ir kai kurie gyventojai prisipažino, jog modernizuotis norėtų, bet kaina jiems atrodo per didelė“, – pastebi pašnekovė.

Nepaisant to, Skuode šiuo metu modernizacijai ruošiasi jau 2 namai. G. Jokšienė pasakoja, jog atsinaujinti pagal valstybės programą buvo siūlyta 4 namams, tačiau pusė atsisakė: „Viename name susiklostė gana dramatiška situacija. Ten pritrūko vieno balso, kad būtų nutarta modernizuotis.“

Naujausias namas – 1994-ųjų statybos

Pasakodama apie miesto daugiabučių veidą, pašnekovė sako, jog dauguma namų – senos statybos. Naujausias – 1994 m. „Turime ir 1963, ir 1970 metų statybos namų. Tačiau apskirtai daugiabučių būklė nėra vienoda. Ko gero, tai susiję su tuo, kaip jie buvo pastatyti savo laiku“, – svarsto pašnekovė.

Juokdamasi ji sako, kad anksčiau įdėmiau į daugiabučius neįsižiūrėdavo, tačiau, kai mieste prasidėjo modernizacija, viskas pasikeitė: „Pamenu, kai pirmą kartą atvyko Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai ir keliavome apžiūrėti daugiabučių, jie kalbėjo: „Štai, pažiūrėkite, koks namas, ir ten, ir čia“. Taip po truputį pradėjau matyti namų problemas. O jų mastas iki galo paaiškėja tik užsukus į vidų, pabendravus su gyventojais. Štai neseniai buvome bute, kuriame per lietų vanduo bėga tiesiai į virtuvę. Žmonės pasistato indus tam vandeniui surinkti, ir viskas. Niekada nebūčiau atspėjusi, jog kai kurių namų būklė tokia prasta.“

Prie starto linijos dar 4 namai

Nors 40 proc. valstybės paramą gauti suspėjo tik du namai, tvirtą norą atsinaujinti jau pareiškė dar 4 daugiabučiai: „Sulaukiame nemažai susidomėjimo. Patys pas mus atėjo 4 namai, jau su gyventojų susirinkimų protokolais. Tai, kad jiems skirta valstybės parama sieks nebe 40, o 35 proc. nieko per daug nenuvylė. Svarbiausia – tą paramą apskirtai gauti“, – dėsto G.Jokšienė.

Ji atkreipia dėmesį, jog namai, kurie bus atnaujinti greitu metu, pasirinko ne pačius pigiausius investicijų planus ir ėmėsi modernizacijos iš esmės: „Nors fasadai – tinkuojami, tačiau ryžtasi įgyvendinti ne tik būtiniausias priemones, bet ir atnaujinti vamzdynus, sutvarkyti elektros instaliaciją.

Kad ir kaip būtų keista, bet net tuose namuose, kur daug senjorų, tokie, gana plataus masto, modernizacijos planai buvo sutikti labai palankiai“, – sako pašnekovė ir pastebi, jog kartais pasvarstoma ir apie atsinaujinančių šaltinių įdiegimą, tačiau nei vienas namas tokiam žingsniui kol kas nesiryžo: „Vis dėlto esame nedidelis miestelis, ir tokios investicijos kažin, ar atsipirktų. Tačiau Vilniuje ar Klaipėdoje, tokia galimybė galėtų būti labai patraukli.“

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?