Tyrimas: kur dingsta europiečiai

Naujų šalių prisijungimas prie Europos Sąjungos (ES), urbanizacija, globalizacija, migracija, ekonomikų susilpnėjimas – visa tai nuolat keičia Europos demografinį žemėlapį. Dabar mes galime aiškiai matyti, kokie būtent pokyčiai vyksta šiame regione: Vokietijos federalinis statybos ir miestų bei kaimų vystymo institutas (Bundesinstitut für Bau-, Stadt- und Raumforschung, BBSR) sudarė detalųjį žemėlapį, kuris iliustruoja gyventojų skaičiaus augimą arba jų mažėjimą beveik kiekviename Europos lopinėlyje.

Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Jun 25, 2015, 12:21 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 11:46 AM

Žemėlapio sudarytojų žodžiais, jis iliustruoja beprecedentines tendencijas, rašo portalas „CityLab“, kuris priklauso „Atlantic Media“ grupei.

Duomenys, kuriuos surinko BBSR, demonstruoja demografinius pokyčius nuo 2001 iki 2011 metų – tai yra periodas, per kurį pasiekiama maksimaliai tiksli statistika iš kiekvieno municipalinio Europos darinio. Tokia informacija į vieną vietą yra surinkta pirmąjį kartą.

Žemėlapyje naudojama tamsiai mėlyna spalva nurodomi rajonai, kuriuose metinis gyventojų skaičius sumažėjo 2 ir daugiau procentų, žydra – vietos, kur jų sumažėjo tarp 1–2 proc., o šviesiai mėlyna pažymėtos vietos, kur sumažėjo iki 1 proc.

Tuo tarpu tamsiai-raudona spalva byloja apie gyventojų skaičiaus padidėjimą daugiau kaip 2 proc. , rožinė – apie 1-2 proc. augimą, šviesiai rožinė – apie augimą iki 1 proc.

Smėline spalva pažymėtos savivaldybės, kuriose akivaizdžių pokyčių neįvyko.

Skirtingo dydžio „lopai“ žemėlapyje rodo savivaldybių dydį vienoje ar kitoje šalyje. Airijoje arba Čekijoje jos yra labai mažos, o Baltijos šalyse, Turkijoje ar Šiaurės Europoje – priešingai.

BBSR pristatytas žemėlapis atspindi demografines tendencijas, kurios pastarąjį dešimtmetį būdingos Europai – aglomeracijų augimą pagrindiniuose Europos miestuose (Prahoje, Bukarešte, Poznanėje ir Vroclave), gyventojų mažėjimą – Rumunijoje ir Bulgarijoje (ES narėse nuo 2007 metų), Albanijoje, Graikijoje ir Baltijos valstybėse bei akivaizdžius imigrantų srautu į Prancūziją ir Airiją.

Taip pat pastebima įdomi tendencija – gyventojų skaičiaus mažėjimas saugioje ir turtingoje Vokietijoje, arba gyventojų judėjimas iš provincijos į sostines Skandinavijos šalyse bei akivaizdus gyventojų antplūdis į Škotijos šiaurės rytuose esantį Aberdyną. Spėjama, kad ši tendencija yra susijusi su šio regiono vaidmeniu Didžiosios Britanijos naftos pramonėje.

Parengė Eugenija Grižibauskienė 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.