„Swedbank“ pelną smukdė žemos palūkanų normos ir euro įvedimas

„Swedbank“ Lietuvoje grynasis pelnas per 2015 m. pirmąjį pusmetį siekė 36,2 mln. eurų, kai tuo pačiu laikotarpiu prieš metus bankas uždirbo 56,4 mln. eurų. Pelno mažėjimui įtakos turėjo tokie veiksniai kaip žemos palūkanų normos bei euro įvedimas.

Banko paskolų apimtys augo verslo finansavimo ir būsto finansavimo srityse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Banko paskolų apimtys augo verslo finansavimo ir būsto finansavimo srityse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 16, 2015, 8:46 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 11:35 PM

„Nors palūkanų normos rinkoje toliau mažėjo, grynosios palūkanų pajamos, kurios yra pagrindinis banko pajamų šaltinis, antrajame ketvirtyje, lyginant su pirmuoju 2015 m. ketvirčiu, išliko stabilios“, – teigia Dovilė Grigienė, „Swedbank“ Lietuvoje vadovė.

Pajamos ir išlaidos

Šių metų pirmąjį pusmetį grynosios palūkanų pajamos sumažėjo 13 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, o žemos palūkanų normos turėjo neigiamą poveikį indėlių maržoms.

Grynosios komisinių pajamos sumažėjo 1 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Komisines pajamas didino klientų aktyvumas naudojantis atsiskaitymo kortelėmis, turto valdymo ir finansavimo paslaugomis. Neigiamos įtakos grynosioms komisinių pajamoms turėjo turėjo ir euro įvedimas.

„Swedbank“ išlaidos sumažėjo 8 proc. arba 4 mln. eurų, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Išlaidų mažėjimą lyginamuoju laikotarpiu iš dalies lemia ir tai, kad prieš metus daugiau išlaidų buvo patirta ruošiantis euro įvedimui. Išlaidų/pajamų santykis 2015 m. pirmąjį pusmetį buvo 0,48 proc. (0,44 proc. tuo pačiu laikotarpiu prieš metus).

Už 2015 m. pirmąjį pusmetį „Swedbank“ Lietuvoje į šalies biudžetą sumokės 18 mln. eurų įvairių mokesčių.

Paskolos ir indėliai

Banko paskolų apimtys augo verslo finansavimo ir būsto finansavimo srityse: skolinimo apimtys augo 5 proc., palyginti su 2014 m. gruodžio 31 d. Indėlių apimtys nuo šios dienos išliko iš esmės nepakitusios. Banko paskolų ir indėlių santykis 2015 m. pirmąjį pusmetį buvo 86 proc. Tai 4 proc. daugiau nei 2014 m. gruodžio 31 d.

Kreditų kokybė

Per 2015 m. pirmąjį pusmetį atidėjiniai didėjo ir sudarė 4 mln. eurų. Tuo pačiu laikotarpiu prieš metus mažėjusių atidėjinių suma buvo 7 mln. eurų. Skaičiuojama, kad „Swedbank“ nuostolio požymių turinčių paskolų suma siekė 118 mln. eurų (2014 m. gruodžio 31 d.- 128 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.