Davė progą: „Lietuvos jūrų laivininkystės“ bankroto dar neskelbs

Sprendimas – trumpalaikis 

Premjeras A.Butkevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Premjeras A.Butkevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-07-24 12:36, atnaujinta 2017-10-24 07:13

Neinicijuoti LJL bankroto nuspręsta penktadienį premjero, kai kurių ministrų, didžiausio LJL kreditoriaus SEB banko ir LJL vadovų pasitarime. 

Tiek premjeras, tiek susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius teigė, kad galima kurti bendrą transporto įmonių holdingą. 

„Rugpjūčio mėnesį aš ruošiuosi, jei bus galimybė, pristatyti Vyriausybės komitetui holdingo idėją“, – žurnalistams teigė R.Sinkevičius. 

Anot jo, SEB bankas sutiko atidėti LJL suteiktos beveik 15 mln. eurų paskolos grąžinimą, todėl tapo įmanoma gelbėti bendrovę. Iki šiol šis terminas buvo liepos 31-oji. 

„Yra priimti sprendimai, kad ateinančią savaitę SEB bankas suteiks 3 mln. eurų paskolą „Lietuvos jūrų laivininkystės“ bendrovei ir garantija bus suteikta „Lietuvos geležinkelių“ bendrovės“, – po pasitarimo žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius. 

Anot jo, jei įmonė nebūtų gelbėjama, laivai būtų parduoti labai pigiai. 

Pasak A.Butkevičiaus, „Lietuvos geležinkeliams“ už garantiją bankui tokia pat suma bus sumažinti dividendai – dabar numatyta jų suma yra 11,4 mln. eurų. 

„Ateinantį pirmadienį Vyriausybė posėdyje priims sprendimą, kad „Lietuvos geležinkeliams“ bus sumažinta 3 mln. eurų dividendų suma į biudžetą ir taip pat buvo priimtas sprendimas, kad šiandien bus atsiimtas pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo. Taip pat numatyta kuo greičiau sukurti transporto holdingą. Ir tokiu pagrindu „Lietuvos geležinkeliai“ teikia garantinį raštą SEB bankui“ – aiškino A.Butkevičius. 

Ieškinį dėl nemokios ir daugiau nei 20 mln. eurų skolų turinčios LJL bankroto Susisiekimo ministerija Klaipėdos apygardos teismui pateikė ketvirtadienį. 4 iš 5-ių jos laivų šiuo metu yra dėl skolų areštuoti užsienio uostuose – kai kurie jų neturi kuro, maisto bei vandens, jie negali išplaukti, o dauguma jūreivių nori grįžti namo.

Sprendimas – trumpalaikis

Sprendimas „Lietuvos geležinkelių“ dividendų sąskaita gelbėti žlungančią bendrovę LJL yra trumpalaikis, sako šalies prezidentė. Pasak Dalios Grybauskaitės, dėl blogos LJL padėties turėtų atsakyti susisiekimo ministras bei premjeras. 

„Tie sprendimai šiandien pasiūlyti, kad viena geriau dirbanti valstybinė įmonė dengtų ir garantuotų blogiau dirbančios įmonės situaciją, yra trumpalaikė, todėl galvoti apie krovininio laivyno išsaugojimą reikia rimčiau, ne vienadieniu sprendimu“, –  sakė D.Grybauskaitė. 

Anot jos, už nesugebėjimą suvaldyti situacijos turėtų būti atsakingi susisiekimo ministras R.Sinkevičius ir premjeras A.Butkevičius, kuris iki 2008 metų kelerius metus buvo susisiekimo ministras. 

„Pirmoje eilėje Vyriausybė turi gelbėti žmones ir padėti žmonėms grįžti į namus, tada galvoti apie ateitį. Reikia spręsti, kas LJL gali valdyti geriau. Atsakomybę turi prisiimti ministras R.Sinkevičius, visa vadovybė ir taip pat Vyriausybė – premjeras. Nuo 2008 metų, kai prasidėjo problemos, tai dabartinis premjeras buvo susisiekimo ministras (2006-2008 metais – BNS). Šitą problemą jis turėjo žinoti puikiai“, – kalbėjo šalies vadovė.

„Matosi, kad Susisiekimo ministerija, turėdama 12 valstybinių įmonių, tvarkosi labai prastai ir tik „Lietuvos geležinkeliai“ dirba geriau, bet matome, kad per pastaruosius trejus metus dividendų į valstybės biudžetą mokama vis mažiau būtent iš šios ministerijos įmonių. Jei valstybė ir ministerija nesugeba vystyti verslo, prižiūrėti valstybinių įmonių, tai gal reikia galvoti, kad tokį verslą turėtų daryti ne valstybė. Tai nėra natūrali monopolija ir atiduoti tam, kas moka daryti tokį verslą“, – tvirtino D.Grybauskaitė. 

Vyriausybė penktadienį nusprendė neinicijuoti LJL bankroto, o įmonę gelbėti, suteikiant jai naują 3 mln. eurų paskolą bei ateityje kuriant transporto įmonių holdingą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.