„Moody's“ neįžvelgė Rusijos importo pakeitimo politikos efekto

„Moody’s“ analitikai nustatė, kad importo pakeitimo politika Rusijoje buksuoja visose srityse, išskyrus maisto pramonę. Dar prieš tris mėnesius rašyta, kad ši politika stimuliuos paklausos didėjimą ir ekonomikos kilimą, rašo Jekaterina Metelica ir Aleksandras Ratnikovas portale „rbc.ru“.

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas lankosi Krasnodaro regione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas lankosi Krasnodaro regione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-18 16:11, atnaujinta 2017-10-20 01:59

Nėra jokių akivaizdžių požymių, kad importo pakeitimo politika stimuliuotų vietinę gamybą, teigia „Moody’s“ analitikai savo naujojoje ataskaitoje „Global Macro Outlook“. Pasak jų, mašinų gamyba ir įrenginių gamyba mažėja labai sparčiai. Vienintelis sektorius, kuriam ši politika turi teigiamos įtakos, yra maisto pramonė.

2015 metų pabaigoje gamybos apimtis šalyje tikriausiai bus ne didesnė, negu prasidėjus krizei, reziumuoja „Moody’s“ analitikai. „Kada gyventojų realiųjų pajamų lygis stabilizuosis ir padidės paklausa, importo apimtis greičiausiai vėl išaugs“, – rašo jie apžvalgoje.

Dar prieš tris mėnesius, kada buvo paskelbta ankstesnė „Moody’s“ apžvalga „Global Macro Outlook“, analitikai vadino importo pakeitimo politiką „akstinu augti“. Be to, jie teigė, kad žemos naftos kainos, silpnas rublis ir tebesitęsiantis geopolitinis neapibrėžtumas turės neigiamos įtakos bendrai paklausai.

Savo apžvalgoje „Moody’s“ analitikai nurodo, kad 2015 metų antrąjį ketvirtį Rusijos ekonomikos nuosmukis padidėjo.

„Namų ūkiai kaip ir anksčiau neša pagrindinę ekonominės krizės naštą“, – rašo jie. 2015 metų birželį mažmeninės prekybos apimtys buvo 9,3 procento mažesnės, negu prieš metus.

„Moody’s“ analitikų nuomone, 2015 metais Rusijos BVP sumažės 3 procentais, o 2016 metais augimas bus nulinis.

Su „Moody’s“ išvadomis nesutinka Rusijos bendrovės „Renaissance Capital“ vyriausiasis ekonomistas Rusijos ir NVS regionams Olegas Kuzminas. Jo nuomone, importo pakeitimo politika jau pradėjo veikti, o artimiausiais metais bus regimas kur kas didesnis efektas.

„Reikia laiko, kad procesas įsibėgėtų“, – teigia jis.

„Būtų neteisinga tikėtis, kad per tokį trumpą laiko tarpą importo pakeitimas kituose sektoriuose – ne agropramoniniame – bus įmanomas“, – jam pritaria „Gazprombank“ Ekonominio prognozavimo centro vyriausiasis ekspertas Jegoras Susinas.

J.Susinas mano, kad rublio kurso kritimas pakoregavo infrastruktūros ir darbo jėgos kainą, lyginant su kitomis šalimis, o importo pakeitimo perspektyvos priklausys nuo galimybių gauti kreditą ir apibrėžtumo vidutinės trukmės perspektyvoje.

Ir vis dėlto, nereikia laikyti importo pakeitimo panacėja, sako O.Kuzminas. „Tai ne tai, kas išgelbės Rusiją nuo recesijos šiais metais ar leis du kartus padidinti augimo tempus. Bet dabartinėmis sunkiomis sąlygomis importo pakeitimas leidžia ekonomikai smukti ne taip smarkiai“, – priduria jis.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.