Principinga Rusijos kova su sūrio mafija ar režimo agonija?

Kam apsiriboti vien tik maistu? Siūloma naikinti ir iš užsienio kontrabanda įvežtus drabužius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kam apsiriboti vien tik maistu? Siūloma naikinti ir iš užsienio kontrabanda įvežtus drabužius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kam apsiriboti vien tik maistu? Siūloma naikinti ir iš užsienio kontrabanda įvežtus drabužius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kam apsiriboti vien tik maistu? Siūloma naikinti ir iš užsienio kontrabanda įvežtus drabužius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 27, 2015, 4:49 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 2:47 PM

Vienas iš bebaimės naujosios putiniškos Rusijos atstovų – žmogus, kurio vardas Nikolajus.

Mes nežinome jo pavardės, bet mums žinoma, kad jis gyvena Vladivostoke. Dar mes žinome, kad rugpjūčio 16-os vakare, išlenkęs keletą taurelių, jis iškvietė policiją ir paskundė savo kaimynus, pranešdamas, kad kad jie gamina nelegaliai iš užsienio atsivežtą žasį, rašo „The Atlantic“ žurnalistas Brianas Whitmore straipsnyje „Kodėl Rusija taip bijo prancūziško sūrio“.

„Aš tarnavau armijoje ir suprantu šitą situaciją taip: jeigu vyresnysis įsakė, reikia vykdyti – tai yra įsakymas ir reikia jo laikytis“, – cituoja Nikolajaus žodžius spauda.

Dar vienas „bekompromisės“ naujosios Rusijos veidas – Sankt Peterburgo kazokų bendruomenės vadas Andrejus Poliakovas. Neseniai jis pareiškė, kad reguliariai siųs savo žmones ir mobilųjį krematoriumą atlikti reido parduotuvėse, kur, kaip įtariama, prekiaujama kontrabandiniais užsienio produktais. Savaime aišku, kad ir „akylieji informatoriai“ apie produktus, kuriems taikomos sankcijos, ir „kovotojai“ su šiais produktais veikia pagal valdžios komandą.

Rusijos Federalinė Muitinės Tarnyba parengė nutarimo projektą, kuriuo remiantis draudžiami iš užsienio įvežti maisto produktai priskiriami strateginės reikšmės kategorijai. Iki šiol į ją patekdavo tik ginklai, sprogstamosios medžiagos, nuodai ir radioaktyvios medžiagos.

Jeigu šis nutarimas apie naują kvalifikaciją įsigalios, tai reikš, kad tuos, kurie bus apkalti draudžiamų produktų, vaisių, mėsos ir vištienos kontrabanda, gali nuteisti 7 mėnesiams kalėti.

Vadinasi, prancūziškas sūris šiuo metu kelia tokią pačią grėsmę valstybės saugumui, kaip ir polonis, uranas, karinė technika ar nešvarios bombos.

Beje, apie sūrį – Vidaus reikalų ministerija šia savaitę išplatino vaizdo įrašą, kuriame nufilmuota, kaip jėgos struktūros sulaiko, kaip pasakyta, „didelę grupę sūrio kontrabandininkų“. Buvo aptikta apie 470 tonų draudžiamo įvežti sūrio ir areštuoti šeši žmonės, kurie, neva, yra sūrio mafijos nariai.

Kam apsiriboti vien tik maistu? Rusijos tekstilės pramonės asociacijos vadas pareiškė, kad taip pat reikia naikinti ir iš užsienio kontrabanda įvežtus drabužius.

Be to, Rusijos valdžia pradėjo iš prekybos šalinti buitinės chemijos produktus, kuriuos pagamino „Colgate-Palmolive“, „Procter & Gamble“ ir kiti stambūs užsienio gamintojai. Skelbiama, kad šios prekės yra pavojingos sveikatai.

„Protu sunku suvokti visą šią beprotybę. Iš pirmo žvilgsnio, viskas, ką importinių prekių atžvilgiu vykdo Kremlius, primena poimperinio režimo, kuris iš tiesų praranda ryšį su realybe, pykčio priepuolį. Gali būti, kad taip ir yra. Rusijos valdžia, po velnių, nori atkurti savo imperiją, ir jeigu jiems tai nepavyks, jie pasiruošę iš pykčio daužyti lėkštes ir be gailesčio viską aplinkui sunaikinti.

Visi žlungantys režimai pasižymi įdomiu reguliarumu. Prieš žlugimą jie pradeda elgtis taip, lyg būtų išėję iš proto, užkrėsti masinio idiotizmo epidemija, – savo „Facebook“ paskyroje rašė politikos analitikas Valerijus Solovejus. – Būten tai dabar ir vyksta Rusijoje. Viešas maisto naikinimas.

Bandymas uždrausti Wikipedia... Importinės buitinės technikos draudimas. Ir daugybė kitų idiotizmų – didelių ir mažų. Tačiau galbūt šioje beprotybėje slypi kokia nors prasmė? Galbūt Putino Kremlius ruošia visuomenę mažų naftos kainų, silpno rublio, sankcijų ir ilgai trunkančios konfrontacijos su vakarais epochai. Manykite, kad tai atvirkštinė šoko terapija“.

Neseniai publikuotame straipsnyje ekonomistas Vladislavas Inozemcevas, kuris vadovauja Maskvos poindustrinės visuomenės tyrimo centrui, parašė, kad Rusijos ekonomika įžengia į griežto taupymo autoritarizmo epochą ir tai sukels tūkstančių privačių kompanijų žlugimo bangą ir valstybinio verslo dalies ekonomikoje augimą.

„Realu, kad Rusija iškris iš globalios rinkos ir virs gerokai uždaresne ekonomika, – rašo V.Inozemcevas. – Šis kelias veda mus į nuo pasaulio atitrūkusią kvazisovietinę ekonomiką – degraduojančią ir mažėjantį pragyvenimo lygį kompensuojančią visur prasiskverbiančia propaganda“.

Ar tai efektyvu? Jeigu spręstume pagal visuomenės reakciją į kontrabandinių užsienio produktų naikinimą, tai rezultatai – nevienareikšmiai.

Kaip parodė visuomenės apklausa, kurią atliko Pasaulinis visuomenės nuomonės tyrimo centras, 46 proc. apklaustųjų sveikina produktų, kuriems taikomos sankcijos, naikinimą, o 44 proc. pasisako prieš. Tuo tarpu „Levada-Centr“ apklausos rezultatai rodo, kad naikinimo kampaniją palaiko tik 40 proc. respondentų ir 48 proc. pasisakė prieš.

„Ar gali Rusija „išeiti“ iš šiuolaikinės globalizacijos? Aš nematau jokių priežasčių, kurios tam trukdytų, – rašė V. Inozemcevas. – Ar ilgai ji išliks stabili naujomis aplinkybėmis? Galvoju, kad gerokai ilgiau, nei mano daugelis šiuolaikinių analitikų.“

Ar ilgai režimas išliks stabilus? Tam tikra prasme tai priklausys nuo tokių žmonių, kaip pranešantis apie kontrabandą „budrusis informatorius“ Nikolajus ir „kovotojas“ su sankcionuotais produktais Poliakovas. Tai priklauso ir nuo to, kaip ilgai ant patriotinio įkarščio įkvėpta visuomenė palaikys patriotinius raginimus ir lozungus, kurie skamba sparčiai krentant gyvenimo lygiui. Bet daug priklauso ir nuo to, ar dar ilgai elitas, įpratęs gyventi patogiai ir globaliai, rodys solidarumą.

Greitai mes sužinosime, ar esame V. Putino režimo priešmirtinės agonijos liudininkais, ar mūsų akyse gimsta nauja tvirtovė Rusija, prognozuoja amerikiečių leidinys „The Atlantic“.

Parengė Eugenija Grižibauskienė 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.