Renovacijos perlai: kam darbininkui rūbai, jei rytoj jo nebus?

Daugiabučius namus renovuojantys statybininkai darbinės aprangos nedėvi – kam ji jiems, jei po dviejų dienų darbininkai dings. Nereikia ir šalmų – nukritus iš aukštai jie nepadės. Tačiau alaus dirbdami negeria, nes alkoholį vartoja tik vakarais. Su tokia statybininkų logika susidūrė darbo inspektoriai Telšiuose.

Namus renovuojantys darbininkai retai dėvi specialią aprangą, nes nežinia, ar rytoj ateis į darbą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Namus renovuojantys darbininkai retai dėvi specialią aprangą, nes nežinia, ar rytoj ateis į darbą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Namus renovuojantys darbininkai retai dėvi specialią aprangą, nes nežinia, ar rytoj ateis į darbą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Namus renovuojantys darbininkai retai dėvi specialią aprangą, nes nežinia, ar rytoj ateis į darbą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Giedra Akavickienė

Oct 2, 2015, 5:12 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 5:14 AM

Išvada: šalmai trukdo dirbti

Šalmai krinta nuo galvos, smunka ant akių ir kitaip trukdo dirbti, skundėsi statybininkai darbo inspektoriams. Valstybinės darbo inspekcijos Telšių skyriaus vyriausiasis darbo inspektorius Jonas Liekis jiems turėjo parodyti, kaip šalmus reikia tinkamai užsisegti, kad nekristų.

Be to, paaiškėjo, kad šalmų nemėgsta ne tik eiliniai darbuotojai, bet ir jų vadovai.

Stoties gatvėje, prie renovuojamų daugiabučių namų, sutiktas, beje, taip pat be šalmo, darbų vadovas Povilas Gabrielaitis tiesiai šviesiai pareiškė: „Na, ir kas tas šalmas? Jeigu darbininkas kris nuo trijų aukštų namo stogo, šalmas jo neišgelbės.“

Supratęs, kad kalba ne taip, kaip priklauso pagal pareigas, pasitaisė: „Neturėčiau taip sakyti, bet...“

Stoties, Pasvaigės, Dariaus ir Girėno gatvėse atnaujinamų namų statybininkai tarsi susitarę tikino, kad šalmus turi kažkur pasidėję. Tačiau pamatę darbo inspektorius mikliai iš slaptaviečių ėmė juos traukti.

Drabužių neduoda, nes greitai dings

Paaiškėjo, kad statybų bendrovės nesirūpina ne tik darbininkų šalmais, bet ir apranga. Darbdaviai aiškina, kad naujokams rūbų duoti neverta – darbininkai gali dingti jau po kelių dienų.

Penkis namus Telšiuose renovuojanti Klaipėdoje registruota UAB „Konsolė“, atrodo, nepasirūpina ne tik darbuotojų saugumu, bet ir tuo, kad žmonės turėtų tinkamus darbo drabužius.

Darbo inspektoriams pasiteiravus, kodėl statybininkai nedėvi darbo aprangos, išgirdome populiarų pasiteisinimą – darbuotojai ką tik priimti iš Darbo biržos.

Negi tokiems naujokams ir, suprask, dar nepatikrintiems ir nepatikimiems darbininkams pulsi siūti naujų drabužių.

Dirba tik mėnesį

Darbininkai prisipažino čia dirbantys mėnesį, tris, o dar kiti pasirodė esą senbuviai.

UAB „Konsolė“ darbų vadovas P.Gabrielaitis dėl darbo drabužių turi savo nuomonę: „Penktadienį atėjo žmogus dirbti, pirmadienį jau dingo. Kaip galima tokiems duoti drabužius? Kas po jų norės dėvėti jau panešiotus?“

Patys darbininkai kalbėjo, kad drabužius statybose taip ištepa dažais, tinku, klijais, montažinėmis putomis ir kitokiomis medžiagomis, kad jų net neverta skalbti. „Skalbyklė brangiau kainuos, jeigu ją sugadins sutepti drabužiai. Tad rūbus nešiojame ilgai, o paskui išmetame“, – konstatavo statybose dirbantis telšiškis.

Žemaitijos sostinės Gedimino gatvėje dirbęs statybininkas prie kylančio prekybos centro buvo be specialaus apsauginio skafandro.

Vis dėlto paragintas darbininkas užsivilko aprangą burbėdamas, kad su ja dirbant sunku kvėpuoti.

Geria tik išvakarėse

Darbo inspektoriai kartu su policijos pareigūnais tikrino, ar statybininkai yra blaivūs. Paaiškėjo, kad kai kurie prieš darbą buvo ragavę alaus.

Reido metu nustatyti du atvejai, kai tikrinami asmenys buvo vartoję alkoholio. Tačiau įpūtus matuoklis parodė, kad nepasiekta draudžiamų promilių, taigi mažiau nei 0,41.

Gyvenamojo namo ir viešbučio statyboje dirbantis statybininkas įpūtė „leistiną“ normą – 0,11 promilės. 50 metų darbininkas paaiškino: „Vakar išgėriau dvi pūsles alaus, nemaniau, kad iš ryto bus dar likę kokių alkoholio pėdsakų.“

Dariaus ir Girėno gatvėje renovuojamo daugiabučio teritorijoje skardininku prisistatęs 46 metų telšiškis įpūtė 0,39 promilės. Iki įstatymu draudžiamo lengvo girtumo trūko vos 0,02 promilės.

Netrukus paaiškėjo, kad šis darbininkas jau atleistas už nuolatinį girtavimą, o į renovuojamo daugiabučio teritoriją atėjo tiesiog aplankyti buvusių kolegų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.