Kaip turizmo sezoną be rusiškų festivalių išgyveno Jūrmala?

Kai tapo aišku, kad Rusijos muzikos festivaliai traukiasi iš Latvijos Jūrmalos kurorto, vietos verslas nerimavo, kas dabar bus. Tačiau, anot BBC Rusijos tarnybos žurnalistų, latviai rado kuo užpildyti spragą.

Šių metų vasarą Jūrmaloje 70 proc. viešėjusių turistų sudarė rusai. Anksčiau šis rodiklis siekdavo ir 90 proc. Tačiau atsiradusią spragą užpildė vokiečiai ir švedai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šių metų vasarą Jūrmaloje 70 proc. viešėjusių turistų sudarė rusai. Anksčiau šis rodiklis siekdavo ir 90 proc. Tačiau atsiradusią spragą užpildė vokiečiai ir švedai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 18, 2015, 1:02 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 10:11 AM

Didžiąją dalį uždarbio Jūrmalos verslas anksčiau susikraudavo iš Rusijos piliečių, kurie čia mėgo ir atostogauti, ir lankytis festivaliuose. Vienas populiariausių festivalių „Naujoji banga“ („Novaja Volna“) iš Latvijos pasitraukė dėl dviejų priežasčių – politinės įtampos tarp Vakarų ir Rusijos ir Rusijos rublio nuvertėjimo.

„Viešbučiai vasarą nebuvo tušti. Žinoma, išlaikyti ankstesnio kainų lygio nepavyko, tačiau didelių viešbučių savininkai sako, kad užpildymas nekrito. O kainos buvo mažesnės daugmaž 20 procentų“, – BBC kalbėjo Latvijos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas Janis Valodze.

Kaip suskaičiavo J.Valodze, šių metų vasarą Jūrmaloje 70 proc. viešėjusių turistų sudarė rusai. Anksčiau šis rodiklis siekdavo ir 90 proc. Tačiau atsiradusią spragą užpildė vokiečiai ir švedai.

„Manau, kad jei rublis sustiprės, mes vėl pajusime turistų iš Rusijos antplūdį“, – kalbėjo J.Valodze.

Vokiečiai ir švedai išlaidauja mažiau, nei atvykusieji iš Rusijos. Tačiau kur kas santūriau šiemet elgiasi ir patys rusai.

Kaip pasakojo bendrovės „Baltic Travel Group“ vadovas Vladas Koriaginas, Jūrmalai teks pamiršti arbatpinigius, siekiančius 500 eurų. Kartais tokių nepagailėdavo turtingi Rusijos piliečiai.

Mažiau, anot V.Koriagino, uždirba ir viešbučiai. Pasak jo, kambarys, kuris kainuoja 50 eurų už parą, „Naujosios bangos“ metų pabrangdavo iki 300-400 eurų.

Tačiau, anot BBC, pačiuose viešbučiuose optimizmo nestinga. Kaip pasakojo didžiausio Jūrmalos viešbučio „Baltic Beach“ atstovas Valerijus Roze, rusų šiemet buvo 10 proc. mažiau, tačiau vietoj jų atvyko skandinavų, o kambario kaina netgi išaugo.

„Jurmala Hotel SPA“ rinkodaros vadovė Ilona Brynskich pasakojo, kad penktadaliu susitraukusį rusų srautą pakeitė turistai iš Izraelio.

Pagal užsienio spaudą parengė Aida Murauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.