Rusai ignoruoja prezidento įsaką. Jie rado kitus kelius į Egiptą

Rusijos turistai, įpratę leisti atostogas Šarm aš Šeicho kurorte, rado būdą kaip apeiti valdžios įvestą draudimą skristi į Egiptą. Dabar į Raudonosios jūros pakrantę jie vyksta per Minską, nors tokios kelionės kainuoja dvigubai. Tokia situacija nepatinka valdininkams, tačiau jie neturi galimybės užkirsti tam kelio, rašo kommersant.ru.

Rusijos turistai ir ateityje keliaus į Egipto kurortus, tik dabar – per Baltarusiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos turistai ir ateityje keliaus į Egipto kurortus, tik dabar – per Baltarusiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos turistai ir ateityje keliaus į Egipto kurortus, tik dabar – per Baltarusiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos turistai ir ateityje keliaus į Egipto kurortus, tik dabar – per Baltarusiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos turistai ir ateityje keliaus į Egipto kurortus, tik dabar – per Baltarusiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos turistai ir ateityje keliaus į Egipto kurortus, tik dabar – per Baltarusiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Nov 20, 2015, 12:25 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 5:09 PM

Toks turistų srautų pasiskirstymas Baltarusijos turizmo pajamas gali padidinti iki 17 mlrd. rublių (beveik 900 tūkst. eurų).

Rusijos turistų išgabenimas iš Egipto jau baigtas. Ketvirtadienį paskutiniai 150 turistų sugrįžo į namus. Tačiau kommersant.ru rašo, kad Rusijos turistai ir ateityje keliaus į Egipto kurortus, tik dabar – per Baltarusiją.

Bendrovės „Onlaintur“ atstovo Igorio Blinovo žodžiais, dabar šiomis kryptimis gaunama iki 8,5 proc. užsakymų (iki skrydžių apribojimų šis rodiklis siekė 25 proc.). Keliaujantys į Egiptą renkasi alternatyvius maršrutus, dažniausiai – skrydžius iš Minsko.

I.Blinovo žodžiais, ir skrydžiai į Hurgadą, ir į Šarm aš Šeichą per Baltarusiją yra dvigubai brangesni už analogiškus skrydžius iš Maskvos.

Tai patvirtino ir daTravel.com direktorius Vladislavas Ševcovas. Jis sako, kad 12 proc. skrydžių į Egiptą užsakymų tenka reisams iš Minsko. Šie skrydžiai kainuoja 20 proc. daugiau nei iš Maskvos.

Tiesioginiai skrydžiai iš Rusijos į Egiptą buvo nutraukti dėl Rusijos turistus gabenusio katastrofos. Iš Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą skrisdamas keleivinis lėktuvas spalio 31 d. sudužo Sinajaus pusiasalyje. Juo skridę 224 žmonės žuvo. Patvirtinta versija, kad lėktuvas nukrito sprogus bombai.

Ši katastrofa sudavė rimtą smūgį turizmo industrijai. Egipto krypčiai tekdavo daugiau kaip 19 proc. Rusijos išvažiuojamojo turizmo ir tai sudarydavo iki 80 proc. kai kurių operatorių pardavimų.

Rusijos statistikos tarnybos duomenimis, 2014 metais Egiptą aplankė 2,6 mln. rusų turistų. Taigi per Baltarusiją į Egiptą teoriškai gali keliauti 218 tūkst. rusų, kurie, ekspertų nuomone, Baltarusijos turizmo operatoriams gali sumokėti iki milijono eurų. Tai beveik apie 30 proc. bendro Baltarusijos išvažiuojamojo turizmo apimčių.

Baltarusijos nacionalinio statistikos komiteto duomenimis, 2014 m. iš šios šalies organizuotai išvyko 740,5 tūkst. žmonių.

„Tiesa, Baltarusijos rinka kol kas nesiorientuoja į klientus iš Rusijos, tačiau situacija greitai kinta“, – teigė Baltarusijos respublikinės turistinių organizacijų sąjungos direktorius Valentinas Cechmeisteris.

„Anksčiau turistai iš Baltarusijos į Egiptą keliavo per Rusiją. Dabar jie gali sutaupyti 200–300 dolerių. Vietos kompanijos anksčiau dirbo kaip Rusijos agentūrų operatoriai, todėl ryšiai tarp partnerių jau seniai susiklostę“, – aiškino jis.

V.Cechmeisteris pridūrė, kad daugelis didelių turizmo rinkos žaidėjų vienu metu dirba ir Rusijoje, ir Baltarusijoje.

„Mes nedirbame su fiziniais asmenimis, visi užsakymai atliekami per turizmo agentūrų tinklą. Rusijos agentai dabar tiesiog nepriima kelionių į Egiptą užsakymų, – pranešė „Tez Tour“ Rusijoje vadovas Vladimiras Kaganeris. – Tačiau jei rusų turistas kreipsis į Baltarusijos turizmo kompaniją, kuri nupirks kelialapį iš vietinio „Tez Tour“ skyriaus, kompanija tam negalės daryti jokios įtakos.“

Aplankyti Egiptą dabar galima ir perkant kelialapį per „Pegas turistik“. Į pasiūlymų paketą įeina skrydis iš Maskvos į Eilatą ir apgyvendinimas viename iš Izraelio viešbučių arba Egipto kurorte Tabe.

Turizmo rinkos dalyvių savivalė labai nepatinka Rusijos valdžiai. Ketvirtadienį Rusijos turizmo žinybos atstovė Svetlana Sergejeva agentūrai „Interfaks“ pareiškė, kad žinyba ketina užkirsti kelią turizmo operatorių bandymams siųsti Rusijos turistus į Egiptą per kitas šalis, tarp kurių yra ir Izraelis. Tačiau tokios galimybės valdininkai neturi. Ginčų sprendimu užsiimančios agentūros „Horizont kapital“ vadovas Vasilijus Ickovas mano, kad dabar jokių kliūčių pardavinėti kelialapius nėra.

„Skrydžiai į kitas šalis nėra uždrausti ir kitų šalių teritorijose Rusijos prezidento įsakymas negalioja, todėl kliūčių skrydžiams užsakomaisiais reisais per tris valstybes nėra. Vadinasi, patraukti baudžiamojon atsakomybėn turizmo operatorių neįmanoma“, – sakė V.Ickovas.

Portalas lrytas.lt primena, kad prieš dvi savaites Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė stabdyti rusų lėktuvų skrydžius į Egiptą. Draudimas bus taikomas mažiausiai kelis mėnesius.

Tai smarkiai pakenks Egipto šalies turizmo sektoriui, nes ši šalis buvo viena iš lankomiausių Rusijos turistų vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.