Eksportas prasideda nuo sertifikatų

Net 36 bendrovės jau gali tvirčiau planuoti savo eksporto veiklas žinodamos, kad jų produktų sertifikavimui bus galima pasinaudoti ES fondų investicijomis. Jau pasirašytos 36 iš ES struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamų projektų sutartys dėl planuojamų eksportuoti produktų sertifikavimo.

Didžiausia paraiškoje prašyta finansavimo suma – 98210 eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Didžiausia paraiškoje prašyta finansavimo suma – 98210 eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2015-12-02 07:43, atnaujinta 2017-10-01 19:10

Tokias galimybes įmonėms suteikia 2014─2020 m. laikotarpiu Ūkio ministerijos administruojama priemonė „Expo sertifikatas LT“. Šios priemonės lėšomis finansuojamas planuojamų eksportuoti produktų sertifikavimas, įskaitant reikalingus bandymus ir tyrimus. Pagal šią priemonę taip pat finansuojamos sertifikuojamo gaminio transportavimo išlaidos, būtinos jam sertifikuoti, taip pat – sertifikavimo dokumentų vertimo išlaidos, sertifikavimą atliekančio eksperto atvykimo iš užsienio išlaidos

Viena iš įmonių, kurios jau sulaukė geros žinios apie būsimą finansavimą – „Trikdis“. Nuo 1996 m. veikianti kompanija kuria inovatyvias pranešimų perdavimo, priėmimo ir atvaizdavimo sistemas. Pagal priemonę „Expo sertifikatas LT“ bendrovei skirta daugiau kaip 71 tūkst. eurų ES investicijų.

Pasak bendrovės „Trikdis“ pardavimų Europoje vadovo Andriaus Pilkausko, pagal „Expo Sertifikatas LT“ priemonę gautos investicijos leis įmonei žengti tvirtą žingsnį į užsienio rinkas.

„Mūsų kuriamas technologijas daugiausia naudoja saugos bendrovės, todėl produktai privalo būti sertifikuoti, oficialiai atitikti daugybę reikalavimų. Tai yra brangus ir pakankamai sudėtingas procesas, kurį ES finansavimas ir padės atlikti. Gavę tiek ES lygiu, tiek konkrečiose šalyse reikalingus sertifikatus, galėsime konkuruoti užsienio rinkose“, ─ sakė A.Pilkauskas.

Ūkio ministerija atkreipia dėmesį, kad pagal šią priemonę gali būti finansuojamas tik konkretaus įmonės gaminamo produkto ar teikiamos paslaugos sertifikavimas. Procesams sertifikuoti investicijos pagal priemonę „Expo sertifikatas LT“ nėra skiriamos.

Galimybė pasinaudojus ES fondų investicijomis sertifikuoti savo produktus ar paslaugas ir išplėsti jų eksporto galimybes sulaukė didelio susidomėjimo. Paskelbus kvietimą teikti paraiškas, gauta 61 paraiška. Didžiausia paraiškoje prašyta finansavimo suma – 98210 eurų, mažiausia – 2090 eurų.

Iš viso 1,14 mln. eurų finansavimą pagal šią priemonę nuspręsta skirti 36 įmonėms. Už gautas lėšas Lietuvos įmonės planuoja sertifikuoti įvairius įrenginius, higienos, kosmetikos, medicinos, valymo produktus, taip pat spaudos, tekstilės gaminius, statybos produktus. Paraiškas pateikusios įmonės planuoja produkciją eksportuoti į Europą, JAV, Japoniją, Kiniją, Indoneziją, Malaiziją, Pietų Korėją, Tailandą, Nepriklausomų valstybių sandraugos šalis.

Priemonė „Expo sertifikatas LT“ padeda smulkiajam ir vidutiniam verslui didinti savo konkurencingumą ir tarptautiškumą bei tvirčiau žengti į užsienio rinkas. Įtemptu geopolitiniu laikotarpiu, kai bendrovėms tenka lanksčiai reaguoti į politinių įvykių žemėlapį ir neapsiriboti vien tradicinėmis rinkomis, ši priemonė atveria galimybes lietuvių įmonėms stabiliau jaustis tarptautiniame kontekste ir į naujas rinkas įžengti tvirtesniais žingsniais.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.