Tyrimams ir inovacijoms bus skirtas trečdalis milijardo eurų

2014─2020 m. finansiniu periodu bus skatinamos Lietuvos verslo investicijos į mokslinius tyrimus, eksperimentinę plėtrą ir inovacijas (MTEPI). Šios investicijos turėtų padidinti ne tik pačių įmonių konkurencingumą šalies vidaus rinkoje, bet ir Lietuvos konkurencingumą tarptautiniu mastu, įsitikinęs Ūkio ministerijos Inovacijų departamento direktorius Dimitrijus Kucevičius.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2015, 1:46 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 5:04 PM

Ūkio ministerijos administruojamoms ES investicijų veiksmų 2014─2020 m. programos prioriteto „Mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimas“ priemonėms per laikotarpį iš viso bus skirta daugiau kaip 326 mln. eurų ES investicijų. MTEPI skatinimas neabejotinai yra vienas iš didžiausių šalies prioritetų.

Inovacijos yra arba naujo produkto kūrimas, arba jau turimo tobulinimas. Tad investicijos į inovacijas leidžia pasiūlyti naujus produktus. Tai šiandienos sąlygomis yra itin svarbu, nes šiuolaikiniai vartotojai yra smalsūs ir linkę išbandyti vis naujus produktus. Ypač kalbant apie elektronikos, ryšio prekes, kurios atsinaujina maždaug kas pusmetį. Tad ateityje išgyvens tie gamintojai, kurie galės nuolatos patenkinti naujus vartotojų poreikius“, ─ šiuolaikinės rinkos dėsnius aiškino D.Kucevičius.

Tad tam, kad produkcija atitiktų vis augančius vartotojų poreikius, įmonėms reikia tiek mokslinių, tiek inžinerinių žinių. Investuodamos ES lėšas, įmonės galės kurti naujus produktus visuose etapuose ─ nuo mokslinių tyrimų, bandymų, testavimų, iki galutinės prekės ir jos patentavimo, pažymėjo Ūkio ministerijos Inovacijų departamento direktorius.

Įmonių investicijoms į mokslo tyrimus, eksperimentinę plėtrą ir inovacijas skatinti skirta apie dvylika skirtingų priemonių. Didžioji dalis 2014–2020 m. laikotarpio investicijų bus nukreipta esamos MTEPI infrastuktūros įveiklinimui ir MTEPI rezultatų komercializavimui.

Priemonei „Inovaciniai čekiai“ bus skirta 10,14 mln. eurų investicijų. Šiomis lėšomis bus finansuojamos techninių galimybių studijos, prototipo sukūrimas, prototipo demonstravimas, bandomosios partijos gamyba.

Priemonei „Intelektas LT“ planuojama skirti 139 mln. eurų. Šiomis lėšomis bus finansuojamos MTEP veiklos bei įmonių pradinės investicijos, kuriomis kuriama naujos arba plečiama esamos įmonės MTEPI infrastruktūra, vykdomi tyrimai.

Priemonei „Inopatentas“ skirtų 3,04 mln. eurų lėšomis bus finansuojamas išradimų patentavimas tarp-tautiniu mastu, išradimų patentavimas Europos patentų taryboje, dizaino registravimas tarptautiniu mastu.

Įmonių klasterizacija ir tinklaveika bus skatinama per priemones „InoKlaster LT“, kuriai skirtais 26 mln. eurų bus finansuojamas klasterio eksploatavimas, klasterio mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų infrastruktūros kūrimas ir atnaujinimas;

Pagal priemonę „InoConnect LT“, planuojama skirti 1,45 mln. eurų investicijų dalyvavimui tarptautinių MTEPI iniciatyvų, apie kurias informaciją teikia Europos verslo ir inovacijų tinklo (EVIT) organizacijos, renginiuose.

Tiesioginės užsienio investicijos į mokslinius tyrimus, eksperimentinę plėtrą ir inovacijas bus skatinamos per tris priemones. Priemonei „SmartParkas LT“, kuri jau paskelbta, iš viso bus skirta 13,03 mln. eurų, kuriais bus finansuojamos investicijos į kuriamo ir plėtojamo pramoninio parko ar laisvųjų ekonominių zonų (LEZ) inžinerinius tinklus ir susisiekimo komunikacijas; pramoninio parko ar LEZ rinkodaros veiklas, papildančias investicinį projektą.

Priemonei „SmartInvest LT“ bus skirta 5,79 mln. eurų, kuriais bus finansuojama veikla, skirta pritraukti tiesiogines užsienio investicijas MTEPI srityje pagal sumanios specializacijos kryptis ir susijusiose srityse. Kvietimas teikti projektinius pasiūlymus finansuoti projektus pagal šią priemonę galioja iki š.m. gruodžio 22 d.

Priemonei „SmartInvest LT +“ skirta 43,4 mln. eurų, kuriais bus finansuojamos tiesioginės užsienio investicijos į MTEP veiklas, kuriamą naują ar plečiamą esamą įmonės MTEPI infrastruktūrą, procesų ir organizacinių inovacijų diegimą, įmonių laboratorijų akreditaciją.

Rizikos kapitalo investicijos įmones, vykdančias MTEPI veiklą, pasieks per priemonę „Technoinvest LT“, kuriai skirta 17,6 mln. eurų. Investicijas numatoma nukreipti į inovatyvių idėjų ekonominio panaudojimo ir jaunų inovatyvių įmonių kūrimosi skatinimą sumanios specializacijos srityse.

Inovacijos yra vienas svarbiausių apsibrėžtų ES ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo strategijos prioritetų. Pasinaudojant ES investicijomis, ateinančiu šešerių metų laikotarpiu Lietuvoje numatyta kurti kompleksiškas paskatas verslui atlikti mokslinius tyrimus, vykdyti eksperimentinės plėtros veiklą, komercinti MTEP rezultatus, kurti naujas inovatyvias įmones, vystyti klasterius, integruotis į tarptautinius MTEPI tinklus.

Siekiama, jog parama apimtų visą inovacijų ciklą ir taptų paskata užtikrinti sklandų jo funkcionavimą. Dėmesys skiriamas kiekvienam iš inovacijų ciklo etapų – nuo naujo produkto idėjos susiformavimo iki jo įdiegimo į rinką. Visa tai daroma nepamirštant, jog rizika su įmonėmis svarbu dalytis ne tik inovacijų ciklo rate, tačiau ir už jo ribų – teikiant paramą įmonių intelektinės nuosavybės kūrimui, apsaugai ir licencijavimui, remiant išradimų patentavimą, dizaino registravimą tarptautiniu mastu bei jų palaikymą, licencijų įsigijimą bei naujų produktų sertifikavimą, nes tai yra neatsiejama inovacijų kūrimo dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.