Bus skatinamas inovatyvių klasterių kūrimas

Siekiant skatinti ir spartinti Lietuvos pramonės šakų ir sektorių bendradarbiavimą, didinti Lietuvos pramonės tarptautinį konkurencingumą rengiama priemonė „Inoklaster“ atvers įmonėms galimybes gauti finansavimą, kurį galės investuoti kuriant ar plėtojant inovatyvius klasterius.

„Inoklaster“ 2014–2020 m. laikotarpiu planuojama paskirstyti 26,07 mln. eurų ES fondų investicijų.<br>123rf nuotr.
„Inoklaster“ 2014–2020 m. laikotarpiu planuojama paskirstyti 26,07 mln. eurų ES fondų investicijų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2015, 4:33 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 4:53 AM

Per Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Inoklaster“ 2014–2020 m. laikotarpiu planuojama paskirstyti 26,07 mln. eurų ES fondų investicijų.

Ūkio ministerijos Verslo ir mokslo bendradarbiavimo skyriaus vedėjos Laimos Kaušpadienės teigimu, klasterių kūrimas yra veiksminga priemonė siekiant didinti inovacijas, gerinti produktyvumą, stiprinti verslo ir mokslo sinergiją. „Klasteriai pripažįstami kaip daugelio išsivysčiusių ir sparčiai besivystančių šalių ekonomikos reiškinys, kadangi daugelyje šalių klasteriai skatina ekonomikos augimą, pritraukia naujas technologijas, kvalifikuotus darbuotojus, investicijas į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą.

Norėdamos būti konkurencingos ir išlikti sudėtingame šiuolaikiniame verslo pasaulyje, įmonės turi sugebėti rinkai pasiūlyti inovatyvių produktų ir paslaugų. Klasteriai, kaip bendradarbiavimo forma, suteikia puikias galimybes verslui bei mokslui suvienyti jėgas, pasidalyti kaštus ir riziką, kartu kuriant ir išbandant naujų gaminių prototipus ir taip sumažinant naujų produktų ar paslaugų įvedimo į rinką išlaidas“, – sakė L. Kaušpadienė.

Pasak specialistės, ekonominiu požiūriu bendradarbiavimas klasteryje naudingas tuo, kad didina įmonių produktyvumą, kuria naujas technologijas, pritraukia kvalifikuotus darbuotojus, leidžia prieiti prie unikalių specializuotų išteklių. Taip pat dalyvavimas klasterių veikloje lemia greitesnę integraciją į tarptautinius tinklus, padeda plėtoti sąsajas su tarptautiniais partneriais, didina įmonių konkurencingumą vidaus ir užsienio rinkose.

Ūkio ministerija daug dėmesio skiria klasterizacijos procesų plėtrai, kurdama inovatyviems klasteriams palankią aplinką ir skatindama įsiliejimą į tarptautinius klasterius, taip siekiant Lietuvoje turėti aukšto lygio inovatyvius klasterius. Taigi ir 2014–2020 m. finansiniu periodu toliau bus skatinamas naujų klasterių kūrimas bei jau esamų sėkmingas plėtojimas.

„Investicijos bus nukreiptos į klasterių bendrojo naudojimo infrastruktūros kūrimą ir jų veiklos stiprinimą. Taip pat klasterizacijos plėtra skatinama netiesioginėmis priemonėmis – rengiant mokymus, organizuojant susitikimus su verslo ir mokslo atstovais, teikiant ekspertines konsultacijas, atliekant potencialių klientų ir partnerių paiešką“, – aiškino Ūkio ministerijos atstovė.

Siekiant įsitraukti į tarptautinius tinklus bei aktyviau dalyvauti tarptautinėse programose, klasterių koordinatoriai taip pat galės pretenduoti į priemonę „Inoconnect“, kurioje remiama veikla – dalyvavimas tarptautinių mokslo tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų renginiuose ir iniciatyvose, organizuojamose Europos verslo ir inovacijų tinklo organizacijų. Pagal šią priemonę numatyta paskirstyti 1,45 mln. eurų investicijų.

Priemonė „Inoklaster“ yra 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos prioriteto „Mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimas“ dalis. Šiam prioritetui Lietuvoje per septynerius metus iš viso bus skirta 326 mln. eurų investicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.