ES lėšos į Lietuvą padės pritraukti investuotojų

Į svečią šalį žengiančiam verslui neišvengiamai tenka susidurti su kvalifikuotų ir kompetentingų darbuotojų paieška. Viena iš išeičių – auginti specialistus patiems, investuojant į jų mokymą bei kvalifikacijos tobulinimą, bet šios veiklos nemažai kainuoja. Tačiau Lietuvoje savo verslus vystantys užsienio investuotojai galės pasinaudoti ES fondų investicijomis, kurios skiriamos būtent darbuotojams mokyti bei jų kvalifikacijai kelti.

Verslas galės europinėmis lėšomis apmokėti mokymus vedančio specialisto darbo užmokestį, įsigyti reikalingų mokymo priemonių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Verslas galės europinėmis lėšomis apmokėti mokymus vedančio specialisto darbo užmokestį, įsigyti reikalingų mokymo priemonių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 14, 2015, 4:14 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 11:15 AM

Tokias galimybes verslui suteiks europinės investicijos pagal Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Žmogiškieji ištekliai Invest LT+“. Pasak Ūkio ministerijos Europos Sąjungos paramos koordinavimo departamento direktorės Ritos Armonienės, į investicijas pagal šią priemonę gali pretenduoti užsienio investuotojai, kurie į šiuo metu Lietuvoje įgyvendinamą arba vienerių metų laikotarpyje planuojamą pradėti įgyvendinti projektą planuoja investuotis bent 1,448 milijono eurų (ne vėliau kaip per 36 mėnesius nuo projekto pabaigos) arba sukurs ne mažiau kaip 20 darbo vietų.

„Verslas galės europinėmis lėšomis apmokėti mokymus vedančio specialisto darbo užmokestį, įsigyti reikalingų mokymo priemonių. Labai mažoms ir mažoms įmonėms pagal šią priemonę gali būti skiriama net iki 70 procentų projekto lėšų, vidutinėms įmonėms – iki 60 procentų lėšų. Vienam darbuotojui mokyti ar kvalifikacijai tobulinti vidutiniškai gali būti skiriama iki 3 tūkstančių eurų iš ES fondų“,– teigė R.Armonienė.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas mano, kad ši ES priemonė gali padėti į Lietuvą pritraukti daugiau investuotojų. „Užsienio investuotojų veikla dažnai nėra tipinė, ji turi tam tikrų niuansų, savą specifiką, todėl norint, kad tą veiklą tęstų kitoje šalyje esantys žmonės, įprastai reikia juos apmokyti, kelti jų kvalifikaciją. Manau, kad ši priemonė galėtų tapti viena motyvacinių dalių investuotojams įžengti į Lietuvą“, – teigė S.Besagirskas.

Jo teigimu, investicijos į žmogiškuosius išteklius ypač atsiperka, jei prie darbuotojų mokymų ir kvalifikacijos kėlimo savo lėšomis turi prisidėti ir verslas. „Verslininkai tikrai nedės pusės pinigų į mokymus, jei jie darbuotojams neatneš naudos. Linkėčiau, kad būsimi mokymai būtų labiau segmentuoti ir orientuoti į tas sritis, kuriose jų labiausiai reikia. Pavyzdžiui, dažnai girdime, kad lietuviai moka puikiai pagaminti, bet nemoka savo produkcijos parduoti. Todėl manau, kad būtų ypač pravartu pasinaudojus šia priemone rengti eksporto vadybininkus“, – svarstė S.Besagirskas.

Pirmuoju kvietimu teikti paraiškas investicijoms pagal šią priemonę gauti verslas gali iki sausio 8 d. Iš viso ketinama skelbti keturis kvietimus. Per 2014–2020 m. laikotarpį pagal Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Žmogiškieji ištekliai Invest LT+“ ketinama investuoti 11,58 milijonus eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.