Nauja tvarka pakišo koją būstą nuomojančioms šeimoms su vaikais

Nauja gyvenamosios vietos registravimo tvarka tapo iššūkiu šeimoms su vaikais. Nuo liepos 1 dienos prie savivaldybių prisiregistravę asmenys turės deklaruoti tikrą gyvenamą vietą, pavyzdžiui, nuomojamame bute.

Butą išsinuomoti nuo liepos gali kainuoti brangiau.<br>123rf nuotr.
Butą išsinuomoti nuo liepos gali kainuoti brangiau.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edita Stanevičiūtė, Kristina Karlonė („Lietuvos ryto“ televizija)

Feb 4, 2016, 4:24 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 5:57 AM

Tačiau būstų savininkai bijo registruoti nuomininkus arba kelia nuomos kainas. Butų nuomotojai baiminasi, kad, sutikus priregistruoti jaunas šeimas, o vėliau norint jas iškeldinti, kils problemų. Valdininkai ramina, kad jokių nepatogumų nuomotojai nepatirs.

Kaune nuomojamame bute gyvenanti Miglė augina pusantrų metų dukrą. Kad mergaitė gautų vietą darželyje, moteris prisiregistravo prie Kauno savivaldybės. Liepą visi iš savivaldybių bus išregistruoti. Moteris turės registruotis pas nuomotoją. Tačiau neaišku, ar šis sutiks.

„Šiuo metu esu prisiregistravusi prie Kauno miesto savivaldybės, ir dukrą priregistravome, kad gautų darželį, dabar kils daug problemų, nes niekas registruoti nenori“, – piktinosi kaunietė Miglė.

Registrų centras aiškina, kad gyvenamąją vietą deklaruoti pas nuomotoją galima ir be jo žinios. Reikia tik turėti šeimininko parašu patvirtintą sutartį. Notaro patvirtinimas nebūtinas. Prie buto priregistruotas būsite tiek, kiek laiko galioja nuomos sutartis. Jei sutarties nėra, užteks ir šeimininko žodinio sutikimo.

„Tada turi ateiti savininkas ir duoti žodinį sutikimą. Savininkas atvyksta kartu, duoda žodinį sutikimą, ar tai rašytinė sutartis, ar tai žodinė sutartis“, – kalbėjo Registrų centro gyventojų registro departamento viršininkė Marija Norkevičienė.

Pasak jaunos mamos, rasti naujus namus sudėtinga užduotis. Nuomininkai kelia kainas arba šeimų su vaikais nepageidauja.

„Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistė pati pamėgino telefonu susisiekti su nekilnojamojo turto agentais. Prisistačiusi vieniša mama ji pasakė norinti prisiregistruoti nuomininkų bute.

„Ne, deja, neišeis, apgailestauju“, – išgirdo atsakymą.

Pasak butus nuomojančios įmonės atstovės, panašių problemų kildavo ir anksčiau.

„Kartais ieškodavome kompromiso, kad savininkas leistų deklaruoti gyvenamą vietą užsieniečiui ar lietuviui, tai vienas iš sprendimų buvo didesnė nuomos kaina. Moka truputėlį daugiau už tai, kad leidžia deklaruoti gyvenamąją vietą. Arba tiesiog vienkartinį mokestį sumoka“, – sakė nekilnojamojo turto agentė Viktorija Vanagė.

Pasak nekilnojamojo turto specialistų, sunkumų kyla ir dėl to, kad apie 15 procentų butų nuomojami pagal sutartis. Prognozuojama, kad, nuomotojams oficialiai įteisinus veiklą, kiltų nuomos kaina.

„Kiek galėtų pabrangti? Tai nėra didelės sumos, priklausomai nuo miesto, kainuotų tikriausiai nuo 150 eurų ir panašiai. Tad, išdalinus per metus, ta nuoma tiek ir galėtų pabrangti“, – sakė Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius Mindaugas Statulevičius.

Nors butų šeimininkai bijo, kad priėmus šeimą su vaikais kils problemų juos iškeldinant, valdininkai sako – nėra ko bijoti.

„Jeigu nuomos sutartis terminuota, ta data ir bus įrašyta į deklaraciją, pasibaigus sutarčiai nuomininkai išregistruojami automatiškai. Savininkai neturės prašyti, kad išbraukiami būtumėt iš buto, tai didelė lengvata, nes ankščiau nebuvo galimybės nustatyti termino“, – kalbėjo Registrų centro gyventojų registro departamento viršininkė Marija Norkevičienė.

Prie savivaldybių prisiregistravę daugiau kaip 100-tas tūkstančių gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.