Kas sieja ryžių dribsnius ir stiklinius puodelius? Teršalai

Ryžių dribsniuose – aruodinių kenkėjų lavonėliai. Kiniškuose stikliniuose puodeliuose – keturiskart didesnis nei leistina kadmio ir švino kiekis. Jei žmonės pastaruoju metu prisipirko šių prekių, pats laikas sukarti kelią į parduotuves ir atsiimti pinigus.

Manoma, kad kenkėjai į dribsnius pateko dar prieš juos supakuojant.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Manoma, kad kenkėjai į dribsnius pateko dar prieš juos supakuojant.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2016, 8:43 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 1:59 AM

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), vartotojai gali grąžinti prekybininkams nekokybiškus biodinaminius ryžių dribsnius „Bauck Hof“. Juos Vokietijos įmonė „Reis Flocken“ yra išfasavusi po 0,5 kilogramo į popierines pakuotes. Šių gaminių tinkamumo vartoti terminas – iki 2016-12-18.

Stikliniai 300 ml puodeliai „Aurora“ yra pagaminti Kinijos įmonėje „Zibo golden sailing light industrial products“. Brūkšninis kodas – 2000225316687.

Dribsniuose – kenkėjai

VMVT duomenimis, ištyrus biodinaminių ryžių dribsnius Nacionalinio maisto veterinarijos rizikos vertinimo institute, mėginyje rasti negyvi suaugę aruodiniai kenkėjai.

Įvertinus tyrimų rezultatus, nuspręsta, kad ryžių dribsniai (į prekybą jie buvo pateikti sandariose pakuotėse) buvo užteršti ankstesniuose maisto tvarkymo etapuose, greičiausiai sandėliuojant ar fasuojant nebuvo užtikrintas higienos reikalavimų laikymasis.

Puodeliuose – švinas

Informaciją apie nesaugius kiniškus stiklinius puodelius Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo Skubiųjų parnešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).

Joje nurodyta, kad iš puodelių išsiskiriantys švino ir kadmio kiekiai 4 kartus viršija leistinus kiekius, todėl kelia pavojų žmonių sveikatai.

Nesaugius ryžių dribsnius į Lietuvą atvežė bendrovė „Sveiki produktai“ – 144 jų pakuotes po 0,5 kg.

Daugiau nei 13,5 tūkst. stiklinių puodelių importavo bendrovė „Maxima LT“.

Abiem įmonėms nurodyta surinkti iš rinkos nekokybiškas prekes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.