Statybininkams – 0 promilių: vairuoti gali, o dirbti – jau nebe

Nors Kelių eismo taisyklės (KET) vairuotojams atlaidžios iki 0,4 promilės, kai kuriose statybvietėse į statybos aikštelę bandančiam patekti darbuotojui, jei alkotesteris parodo ir 0,3 prom. girtumą, darbo diena būna baigta. Tokių priemonių imasi nekilnojamojo turto projektų vystytojai kovodami su statybininkų girtavimu.

Statybų bendrovės alkotesteriais kovoja su girtaujančiais darbuotojais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Statybų bendrovės alkotesteriais kovoja su girtaujančiais darbuotojais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Girtaujančius statybininkus drausmina baudomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Girtaujančius statybininkus drausmina baudomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įkaušę darbuotojai kelia pavojų ne tik sau, bet ir kolegoms.<br>T.Bauro nuotr.
Įkaušę darbuotojai kelia pavojų ne tik sau, bet ir kolegoms.<br>T.Bauro nuotr.
Šiuo alkotesteriu kas rytą patikrinama iki 600 darbuotojų.
Šiuo alkotesteriu kas rytą patikrinama iki 600 darbuotojų.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 14, 2016, 3:20 PM, atnaujinta May 25, 2017, 2:58 PM

Sostinės centre „Quadrum“ verslo centro projektą vystančios AZCM statybos projektų valdymo bendrovės projektų direktorius Andrius Jančiukas patvirtino, kad kas rytą į statybų aikštelę norintys patekti darbuotojai pirmiausiai turi pasitikrinti blaivumą.

„Mes netoleruojame jokio alkoholio kiekio. Tai niekaip nesusiję su vairavimu. Mums labai labai svarbu darbo sauga, juo labiau kad darbuotojams tenka atlikti ir labai pavojingus darbus. Prie įėjimo sienoje įrengėme stacionarų alkotesterį, praeinantys darbuotojai per tam tikrą atstumą papučia ir iš karto paaiškėja, ar asmuo vartojo alkoholio“, – kalbėjo A.Jančiukas ir pridūrė, kad praktika tikrinti visus į statybvietę patenkančius darbuotojus atėjusi iš užsienio.

„Teko dirbti statybos objektuose užsienyje, ten tokie patikrinimai nieko nestebina. Mes šia technologija naudojamės jau porą metų ir tai labai pasiteisinusi praktika“, – kalbėjo pašnekovas ir pridūrė, kad darbuotojų blaivumą tikrina ir kitos įmonės, bet dažniausiai tai daro pasirinktinai.

Blaivumą tikrina kelis kartus per dieną

Kas rytą verslo centro „Qadrum“ statybos aikštelėje darbą pradeda 500–600 darbuotojų. Jų visų blaivumas patikrinamas ryte ir jiems baigus darbą. Jei statybininkai dienos metu palieka teritoriją, norint į ją vėl aptekti, pirmiausia tenka pasitikrinti blaivumą.

A.Jančiukas patikino, kad alkotesteriui parodžius bet kokį girtumą, darbuotojas nėra įleidžiamas tą dieną dirbti, jam taip pat gali būti skiriama piniginė nuobauda, o jei girtumas užfiksuojamas pakartotinai, jam iš viso uždraudžiama lankytis tame statybos objekte.

„Praktika parodė, kad tokia sistema veikia. Žmonės pamato, kad pergudrauti neišeina, ir daugiau nebandoma pažeidinėti taisyklių. Pastaruoju metu tokių atvejų sumažėję ir tuo džiaugiamės, nes esame atsakingi už darbų saugą, tvarką statybos aikštelėje. Padėkų sulaukiame ir iš įmonių, kurių darbuotojai dirba mūsų objektuose, vadovų. Jiems taip pat sunku sukontroliuoti savo darbuotojus, o nuolatinis blaivumo tikrinimas tampa savotiška prevencija“, – kalbėjo projekto vadovas.

Tikrins ir ateityje Neseniai verslo centro k29 statybas pabaigusios kompanijos „Lords LB Asset Management“ fondo „Lords LB Baltic Fund IV“ valdytojas Manfredas Dargužis patvirtino, kad kilus įtarimams dėl statybų aikštelės darbuotojų blaivumo, buvo vykdomi patikrinimai. „Vykdant biurų pastato k29 statybas, nesklandumų, kuriuos sukeltų neblaivūs statybų aikštelės darbuotojai, nepatyrėme. Vystydami projektą daug dėmesio skiriame subrangovų atrankai – drausmei keliame aukštus reikalavimus, tad su mumis dirba tik atsakingi ir gerą reputaciją turintys partneriai“, – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad per dvejus projekto vystymo metus incidentų dėl neblaivių darbuotojų išvengta.

„Netoleruojame neblaivių darbuotojų ir patikrai skiriame didelį dėmesį. Tiek šiuo metu vystomuose, tiek ateities objektuose ir toliau taikysime griežtą kontrolę“, – teigė M.Dargužis.

Darbas –šventė, bet švęsk namuose

Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas Arūnas Lupeika, kalbėdamas apie atvejus, kai patikrinimų metu statybvietėse randama neblaivių statybininkų, sakė: „Vis daugiau darbdavių supranta, kodėl būtina rūpintis darbo sauga, džiugu, kad patys žmonės susivokia, jog darbas – šventė, bet švęsti reikia namuose, o ne darbo vietoje. Per pastaruosius 7–8 metus mažėja neblaivių nukentėjusių ar darbe mirusių žmonių statistika.“

2008 metais fiksuota, kad net 26 proc. mirties atvejų iš visų atvejų buvo, kai darbuotojai darbo vietoje buvo rasti neblaivūs. „Praėjusiais metais šis rodiklis siekė 14 proc., bet vis tik tai baisūs skaičiai, nes kalbame apie nukentėjusius žmones“, – teigė A.Lupeika ir pridūrė, kad pernai darbo vietoje būdami neblaivūs žuvo penki žmonės, aštuoni – sunkiai sužaloti.

„Būdami neblaivūs žmonės darbo vietoje yra labiau pažeidžiami – sutrinka reakcija, požiūris į savo saugumą. Jie ne tik patys dirba išgėrę, bet ir kelia pavojų kolegoms, bet bandymai užtikrinti saugumą tokioje situacijoje vis dar laikomi skundimu, nors gali būti, kad taip žmogui išgelbėjama gyvybė“, – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad darbo inspekcijos specialistams yra tekę užfiksuoti ir didesnį nei 3 promilių girtumą asmenų darbo vietoje.

Kalbėdamas apie darbdavių iniciatyvas tikrinti darbuotojų blaivumą A.Lupeikia sakė: „Norėčiau palinkėti, kad įmonėms tokių priemonių nereikėtų imtis. Pats faktas, kad darbuotojams atrodo normalu eiti į darbą neblaiviems, rodo mūsų darbo kultūros stoką. Jei darbdavys tokių priemonių imasi, vadinasi, supranta, kad jų reikia.“

Anot pašnekovo, tai, kad įmonė tiesiog nušalina darbuotoją nuo darbo, ar skiria jam nuobaudą, yra labai žmogiškas elgesys, nes buvimas neblaiviam darbo vietoje yra labai šiurkštus pažeidimas ir Darbo kodeksas leidžia tokį darbuotoją atleisti iš darbo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.