Raimondas Kuodis: „Brexit“ scenarijus nebūtų tragiškas

Iki Britanijos referendumo dėl išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) liko kiek daugiau nei savaitė. Įtampa auga tiek Britanijoje, tiek visoje Europoje, tačiau Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis teigia: „Išėjimo atveju situacija neatrodys tokia jau tragiška“.

Išstojimo iš ES šalininkas, vilkintis marškinėlius su užrašu „Aš atsuku ES nugarą“<br>AFP/Scanpix nuotr.
Išstojimo iš ES šalininkas, vilkintis marškinėlius su užrašu „Aš atsuku ES nugarą“<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė

2016-06-15 12:27, atnaujinta 2017-05-21 16:58

Dėl savo ateities ES anglai balsuos liepos 23 d. Naujausiose apklausose iki šiol lygiai pasiskirsčiusius Britanijos gyventojus nusvėrė tie, kurie yra už išstojimą iš ES. Už „Brexit“ pasisakė 47 proc. apklaustų britų, už likimą bendrijoje – 40 proc., praneša „Bloomberg“.

Į šiuos skaičius rinkos sureagavo akimirksniu. Svaro kursas krito iki mažiausio per du mėnesius, o parlamento iždo komisijos narys Wesas Streetingas tai pavadino „jau matomais griaunančiais „Brexit“ padariniais“.

Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojo Raimondo Kuodžio nuomone, panikai dar anksti, o „Brexit“ padariniai nebūtų tokie tragiški, kokius juos piešia pasilikimo ES šalininkai.

Situacija nebūtų tragiška

„Yra daug neapibrėžtumo, susijusio su šiuo klausimu, reikia palaukti dar savaitę, nes kol kas apklausų rezultatai – statistinės paklaidos ribose“, – teigė R.Kuodis.

Vis dėlto, jis įsitikinęs – net jeigu referendumas baigtųsi „Brexit“ scenarijumi, situacija nebūtų tragiška: „išėjimas tikrai neįvyks per naktį, tikrai bus derybos dėl tolimesnio Britanijos statuso.“

R.Kuodis priminė, kad ES yra šalių, kurios laisvai prekiauja su bendrija ir nebūdamos jos narėmis, egzistuoja ir Europos ekonominė erdvė, kuri yra tarsi prekybos sąjunga ES viduje.

„Nemanau, kad politikams bus naudinga kažkaip bausti Britaniją specialiu prekybos statusu ar rėžimu, kuris ypatingai sumažintų prekybą tarp ES ir Britanijos“, – sakė Lietuvos banko atstovas.

„Brexit“ šalininkai taip pat dažnai pabrėžia, kad didelių ekonominių pokyčių dėl išstojimo Britanija nepajustų.

R.Kuodžio teigimu, tik laikas parodys, kokias ekonomines pasekmes Britanijai ir ES atneštų „Brexit“, tačiau yra ir kitų nuogąstavimų, susijusių su migracijos politika. „Lietuvai tai ypač svarbu, nes daug lietuvių ten emigruoja. Mums reikia žinoti, ar galėsime ten pasilikti, mokytis“, – sakė R.Kuodis.

Tiesa, jis pabrėžė – spekuliacijoms dar anksti: „Ateitis parodys. Jei išėjimas vis dėlto įvyktų, Britanija turės adaptuoti savo politiką. Bet kol kas šiuo klausimu esame arti lygiųjų.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.